Fill 1 Fill 1

Introductie: Monitor Bezoekersstromen

Group 10 6 september 2021

Voordat corona zijn intrede deed, groeide onder verschillende partijen in de vrijetijdssector al de behoefte aan inzicht in bezoekersstromen. In Overijssel trekken hotspots, zoals Giethoorn, de Sallandse Heuvelrug en Lemelerberg meer en meer bezoekers. Om deze in goede banen te kunnen leiden en een optimale beleving te kunnen bieden is inzicht en kennis nodig.

Maar ook ondernemers en overheden uit gebieden die momenteel minder bezoekers trekken kunnen dit aanwakkeren als zij een duidelijk beeld hebben van het bezoekersgedrag. In het project Monitoring Bezoekersstromen doen Gastvrij Overijssel en MarketingOost samen met een aantal pilotgebieden onderzoek, zodat we een objectief beeld krijgen van de situatie en antwoord kunnen geven op deze vragen.

Monitoring bezoekersstromen
Er zijn verschillende manieren om het aantal bezoekers te tellen of te monitoren. In dit project zijn er een aantal pilotregio’s waarin we deze methoden testen. Hierbij werken we onder andere met telsensoren. Deze sensoren meten alleen het aantal passanten op een bepaalde plek. We maken geen gebruik van camera’s of andere methoden waarbij iemand herkend zou kunnen worden. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met andere regio’s (in Overijssel en daarbuiten) om de ervaringen te delen.

Voorspelmodel
De informatie vanuit de telsensoren wordt gekoppeld aan andere databronnen, zoals (historische) verkeersdata, weer(svoorspellingen) en feestdagen/ evenementen. Op basis hiervan is er een model gemaakt dat de drukte in een bepaald gebied voor de komende zeven dagen kan voorspellen.

Dashboard
In een dashboard wordt deze voorspelling visueel weergegeven. Daarnaast is hier de historische en real-time data te zien. Dit dashboard is (vooralsnog) bedoeld voor overheden, natuurorganisaties en DMO’s.

Resultaten en meer informatie
De verkregen data en inzichten uit de Monitoring Bezoekersstromen zijn meervoudig inzetbaar. Ze dienen niet alleen ter ondersteuning van partijen in de vrijetijdseconomie, maar zijn ook belangrijk voor o.a. retail, binnenstadsmanagement, cultuur, natuur en sociale kwaliteit. De resultaten per doelgroep en meer informatie over het project vind je op Kennisplatform Oost.

Wellicht ook interessant

Nieuws
Twente Marketing wint prestigieuze content prijs in Amsterdam
Nieuws
Hanzejaar 2023 sluit af met creatief lichtprojectiefestival ‘Kleur de Hanze’
Contact
Fill 1