Nederland staat bekend om zijn grote waterwerken, maar de rivieren zijn misschien wel het mooiste waterverhaal. Met het nieuwe belevingsconcept “De Rivier, je kunt er niet omheen” heeft de Initiatiefgroep 3e Waterverhaal de ambitie de unieke verhalen van onze rivieren de IJssel, en de Rijn/Nederrijn, Waal & Maas rondom de Groene Metropool Regio te laten spreken. En de beleefbaarheid van dit rivierengebied te vergroten.
Nederland kent twee grote ‘waterverhalen’. Het ene verhaal gaat over bedwinging van de zee (met iconische plekken zoals de Deltawerken). Het andere verhaal gaat over de getijdenwerking van de Waddenzee tevens UNESCO Werelderfgoed. Het 3e Waterverhaal is dat van de grote rivieren en hun betekenis in het verleden, heden en toekomst voor ons land en onze landschapsinrichting. Wethouder Arthur Boone van Zevenaar, voorzitter Bestuurlijke Kopgroep 3e Waterverhaal: “Het 3e Waterverhaal is tot nog toe nooit als een samenhangend geheel verteld. De Initiatiefgroep 3e Waterverhaal wil dat overheden, bedrijven, inwoners en andere partijen in Gelderland en Overijssel dit gezamenlijk gaan doen.” Het is kansrijk om in de toekomst het 3e Waterverhaal uit te rollen over alle grote Nederlandse rivieren. Partijen die aan willen haken en een bijdrage willen leveren aan de plannen worden uitgenodigd een mail te sturen naar 3ewaterverhaal@marketingoost.nl
Nederland wordt doorsneden en gevormd door rivieren. Zij beïnvloeden de ontwikkeling van het landschap en het leven van de mens toen, nu en straks. Ze bepalen het aanzien van dorpen en steden, dienen als transportroutes, zijn inzetbaar voor verdediging, van betekenis voor recreatie, essentieel voor natuurontwikkeling en dagen meer dan ooit uit tot innovatieve oplossingen voor waterveiligheid en het behoud van waterkwaliteit. We willen de recreatieve en toeristische betekenis van de grote rivieren onder de aandacht brengen bij onze bewoners en onze bezoekers. Het belevingsconcept is gericht op het versterken van de gebiedsidentiteit, waarbij voor het gebied kenmerkende plekken en verhalen in beeld zijn gebracht. We hebben verbindende verhaallijnen benoemd en het langgerekte projectgebied in 14 behapbare deelgebieden (rondjes) verdeeld. Met herkenbare ankerpunten als musea, pontjes, steenfabrieken en landmarks. Samen vormen ze een ketting van rivierbeleving.
Van waterbeheer tot natuurbescherming en de rijke cultuurgeschiedenis die zich langs de oevers heeft afgespeeld – deze verhalen verbinden ons landschap én onze gemeenschappen. Maar het 3e Waterverhaal komt niet alleen tot leven door verhalen. Ambitie is ook om samen met de partners aanbodontwikkeling op en langs de rivieren aan te jagen. Van Zevenaar en Wijchen langs de Rijn/Nederrijn, Waal & Maas via de IJssel tot aan het IJsselmeer. Dit zal bijdragen aan het spreiden van bezoekersstromen en het verlichten van de druk op populaire natuurgebieden, zoals de Veluwe.
Het 3e Waterverhaal is een initiatief van MarketingOost, Gastvrij Overijssel, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Veluwe op 1, Gemeente Zevenaar/De Liemers, Masterplan IJsselvallei en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen die samen de Initiatiefgroep vormen. Wethouders van de gemeenten Kampen, Olst-Wijhe, Heerde, Zutphen, Druten en Zevenaar vormen op dit moment de bestuurlijke kopgroep. Zij zijn de ambassadeurs van het 3e Waterverhaal. In een reeks fysieke en digitale bijeenkomsten, onder begeleiding van Bureau Trenn!ng en Bureau De Culturele Zaak, werden belangrijke keuzes gemaakt, gebiedskennis en ideeën opgehaald om gezamenlijk draagvlak te creëren voor dit bijzondere traject. Het Belevingsconcept is opgesteld met input van tal van organisaties zoals provincies, waterschappen, stichtingen, verenigingen, terrein beherende organisaties en ondernemers.
En wij houden je op de hoogte van de het laatste nieuws uit de regio.