Als burgemeesters de wereld zouden regeren

Henk van Voornveld

Als burgemeesters de wereld zouden regeren

Vooruit naar de Hanze

Afgelopen week heb ik met veel interesse het tv-programma ‘Tegenlicht’ bekeken met als titel ‘Als burgemeesters de wereld zouden regeren’. Aan de ene kant zie je de verlammende werking van natiestaten (politiek gekonkel, bureaucratie, besluiteloosheid), aan de andere kant de daadkracht van steden en stadsregio’s (korte lijnen, nauwelijks bureaucratie, natuurlijke samenwerking). Mooi voorbeeld is de Amerikaanse stad Seattle, waar de burgemeester in no time voor elkaar kreeg waar Washington al jaren over steggelt en blijft steggelen: een verdubbeling van het minimumloon. Een ander voorbeeld is Brainport Eindhoven, waar burgemeester Van Gijzel samen met ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, Eindhoven als de meest innovatieve regio van Europa ‘op de kaart zet’.

Wat nationaal en internationaal onmogelijk is, kan wel op het niveau van de stad en de stadsregio. Benjamin Barber schreef er een zeer interessant boek over: ‘If mayors rule the world’. Hij pleit er voor dat steden het weer voor het zeggen krijgen. Net als in de tijd van de Hanze, toen steden handelsverbonden met elkaar sloten en de politiek op afstand hielden. Ik denk dan meteen aan onze Hanzesteden, die dit in de 14e en 15e eeuw al in praktijk brachten. De IJssel was een wereldrivier, zeg maar de Hudson of Gele Rivier van de late Middeleeuwen. Maar het gedachtengoed van de Hanze is actueler dan ooit en langs de IJssel hebben we een groot voordeel: we hebben eeuwenlange ervaring.

Het gedachtengoed van de Hanze zie je ook terug in de Regio Zwolle, een goed voorbeeld van de power van de stadsregio. Niks aantrekken van gemeente- en provinciegrenzen, geen bestuurslaag, ondernemers in de lead met een faciliterende overheid, Barber zal trots zijn op de Regio Zwolle.

Dus we gaan niet terug naar de Hanze, we gaan vooruit naar de Hanze!

Publicatiedatum: vrijdag 3 oktober 2014

Reageren?

Reactie plaatsen op dit artikel