De overeenkomst tussen Lekker, IENS en Michelin? Zwolle, Metropool van de Smaak

Henk van Voornveld

De overeenkomst tussen Lekker, IENS en Michelin? Zwolle, Metropool van de Smaak

Het is het seizoen van de culinaire lijstjes. Eerst komt de Lekker 2015, vervolgens IENS en als kers op de taart komt Michelin met de nieuwe lijst. De lijstjes verschillen op onderdelen, zo komt de nr .1 van Lekker 2015, Inter Scaldes, bij IENS niet verder dan plaats 36 . Maar er is één constante factor: de Librije! In alle 3 lijsten bij de absolute top, en dat al jaren.

Natuurlijk mogen we in Zwolle trots zijn op zo’n topambassadeur. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Zwolle en steeds vaker knopen ze er een paar dagen aan vast om stad en regio te verkennen. In 2008 was Zwolle Hoofdstad van de Smaak. En hoewel daarna ook andere steden deze eretitel gekregen, maakt feitelijk maar één stad aanspraak op de titel: Zwolle. Mooi dat met de verhuizing van Librije’s Zusje het culinaire niveau van Amsterdam ook een beetje opgekrikt wordt. Een soort ontwikkelingswerk voor de Amsterdammers; ze hebben in 2014 al zo veel last van (PEC) Zwolle gehad...

Maar Zwolle is meer dan Librije. Binnen Overijssel heeft Zwolle niet alleen de nr 1 en 2 binnen haar stadsgrenzen, maar ook Os en Peper (5) en ZoXander (7) scoren prima bij IENS. En als we een cirkel van 35 kilometer rondom Zwolle trekken (zeg maar de Regio Zwolle) dan zijn we DE culinaire regio van Nederland. Met de enige twee restaurants met drie Michelin sterren in Nederland (naast de Librije ook de Leest in Vaassen), maar ook sterren(waardige) restaurants als de Lindenhof, Kaatje bij de Sluis, de Bokkepruik , de Groene Lantaarn , de Swarte Ruyter en ’t Nonnetje. Kortom (en weg met die bescheidenheid): de ‘Metropool’ van de Smaak!

Publicatiedatum: woensdag 19 november 2014

Reageren?

Reactie plaatsen op dit artikel