De Top 5 vakantietrends van 2015

Annemiek Riefel

De Top 5 vakantietrends van 2015

Het nieuwe jaar is begonnen en het is inmiddels een mini traditie dat ik het jaar aftrap met een blog over dé vakantieplannen en -trends van het jaar. Tien jaar geleden zaten we allemaal in januari bij het reisbureau om de vakantieplannen vast te leggen, tegenwoordig maakt een groot deel van de Nederlanders zich pas in juni druk om de vakantie in juli. We boeken laat, heel laat. En als we boeken laten we ons flink beïnvloeden door reviews. De mening van anderen is onverminderd belangrijk.

 Het NBTC verwacht dat we in 2015 net zoveel op vakantie gaan als in 2014. Zeventig procent van de Nederlanders pakt dit jaar de koffers. Bij voorkeur zeulen we in 2015 veel met de koffers. We zijn van plan om minder lang op vakantie te gaan, maar wel vaker. Maar waar gaan we naartoe en wat zijn de vakantietrends van 2015? Stappen we dit jaar massaal in de auto naar het best gewaardeerde vakantieland van 2014: Oostenrijk? Hebben we nog zin om een week lang met opa en oma door te brengen op een thema camping: Multi generatie reizen? Of gaan we ook dit jaar voor de staycation? Vijf vakantietrends voor 2015 op een rij:

Verrassingsreis

Misschien wel dé nieuwe vakantietrend. Een reis boeken naar een onbekende bestemming. Organisaties die de zogeheten verrassingsreizen aanbieden schieten als paddenstoelen uit de grond, waaronder Opverrassing.nl, Bestemming-onbekend.nl en Srps.me. Leuk voor avontuurlijke reizigers met keuzestress. 

Gezonde reisjes

Gezondheid is hot. Niet alleen hipsters houden zich bezig met voldoende bewegen, E-nummers en zonder pakjes koken, heel Nederland lijkt er inmiddels mee besmet. Fit worden is voor velen een levensdoel. Ook tijdens de vakantie speelt gezondheid een rol. Gezonde reisjes (healthy trips) zijn er in verschillende vormen, van een afvalkamp, een reis gekoppeld aan een sportieve prestatie, zoals de New York marathon, tot bezinningsreizen.

Cruisen

De cruisevakantie verschijnt al een paar jaar in de lijstjes met vakantietrends. De populariteit loopt voorlopig niet terug. Het beeld van 65-plussers die dagen aaneen zonnebadend op het dek liggen is al lang passé. Cruisen is hip en leuk voor alle leeftijden. Van zeecruise tot riviercruise. Een geweldige manier om verschillende landen of steden in één vakantie te ontdekken.   

Back to basic

Druk, druk, druk. Ongeveer één miljoen Nederlanders heeft burn-out klachten. We houden heel wat ballen in de lucht: werk, relatie, kinderen, sociaal leven, sport. Daarom gaan we in 2015 tijdens de vakantie even terug naar de basis. Terug naar de natuur, onthaasten, focus op een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. De primitieve natuur- kampeerbeleving. Kamperen zonder ‘moderne’ hulpmiddelen. Zelf vuur maken, buiten slapen, zelf vis vangen. Expeditie Robinson op de Sallandse Heuvelrug?! 

Connect with Locals / Volontourism

Overnachten bij locals deden we al - we kennen allemaal AirBnB - maar we willen dit jaar meer. Alleen overnachten gaat ons niet ver genoeg, we willen iets bijdragen aan de lokale gemeenschap. Een combinatie tussen vrijwilligerswerk en vakantie: het volontourism. En we willen ons volledig onderdompelen in de lokale levensstijl. Echt eten en leven als een local. Nederlandse platforms die op deze behoefte inhaken door reizigers en locals met elkaar in contact te brengen zijn Better Places, I LikeLocal, Withlocals, Doozze, TravelMoodz en Sleeping with the Locals.

Bronnen:

Cherry Picker, Plus, NBTC-NIPO research, Adjiedj Bakas, Zoover, Rabobank en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

Publicatiedatum: maandag 19 januari 2015

Reageren?

Reactie plaatsen op dit artikel