Deeleconomie: Kans of bedreiging voor toeristische ondernemers?

Anniek van Buren

Deeleconomie: Kans of bedreiging voor toeristische ondernemers?

Het is al eerder gezegd dat de deeleconomie een echte trend is en al grote stappen heeft gemaakt. Door online platformen komen we snel in contact met mensen in de buurt, maar ook over de hele wereld. Dit maakt het erg makkelijk om bijvoorbeeld je auto, skills, of tuin met iemand te delen. In de reisindustrie zie je voorbeelden als, vervoersalternatieven, huisgemaakte maaltijden en sites als AirBnB waar je gemakkelijk kamers/appartementen kan huren en verhuren.

Airbnb

Opgericht in 2008 en gevestigd in Californië.  Over zichzelf zegt Airbnb :“de makkelijkste manier voor mensen om met hun extra ruimte inkomsten te genereren en deze te presenteren aan een miljoenenpubliek.” Een aantal cijfers die het succes van Airbnb weergeven; actief in 192 landen, meer dan 34.000 steden en meer dan 11.000.000 gasten.

Als gezegd Airbnb brengt de reiziger in contact met de lokale bewoner. Hiermee krijgt de toerist ook de kans om de stad op een andere manier te ontdekken en ervaren. Het kan je persoonlijk ook nog schelen in de portemonnee. De deeleconomie is een mooie ontwikkeling, er wordt immers slim gebruik gemaakt van wat er al is.

Maar er zijn ook negatieve geluiden rond Airbnb. Volgens Frankwatching is Airbnb moeilijk grijpbaar voor lokale voorschriften, in vergelijking tot bijvoorbeeld de hoteleigenaren. Want op juridisch gebied komt er nog wel wat kijken voor deze ondernemers. Zij moeten toeristenbelasting afdragen en zich aan veiligheidsvoorschriften houden. Dit is niet het geval voor een particulier die zijn slaapkamer aanbiedt. oneerlijke concurrentie? NU.nl spreekt zelfs van het ontstaan van illegale hotels, wat suggereert dat er wel degelijk misbruik van site als Airbnb wordt gemaakt en dat het geen wonder is dat lokale hotels niet blij zijn met deze ontwikkeling.

Amsterdam

Er kan wel gezegd worden dat de eerste stap hierin gemaakt is door de gemeente  Amsterdam. Zij zijn de eerste stad die afspraken heeft gemaakt met Airbnb.

Freek Ossel (wethouder Amsterdam) zegt in een interview met Marketingfacts: “Er waren eigenlijk geen regels. Het was dus niet verboden, maar er waren simpelweg geen regels. Dus we zijn met Airbnb om tafel gaan zitten.”  Amsterdam heeft 4 concrete afspraken gemaakt:

  1. Er moet (toeristen)belasting worden betaald
  2. Het verhuurde object moet veilig zijn
  3. De huurders moeten goed op de hoogte zijn van de normale leefregels in Amsterdam
  4. De verhuurder mag niet bedrijfsmatig gaan verhuren

Daarnaast gelden er nog een aantal aanvullende regels. Ossel wil  benadrukken dat hij enthousiast is over de deeleconomie: “het is een sterk business concept aan het worden. De shared economy is dé beweging van deze tijd. Je moet het niet verbieden. Je moet het tot je nemen, goede afspraken maken en heel goed opletten en alert zijn. Je moet niet naïef zijn.”

Wat vind jij?

Is Airbnb een bedreiging voor toeristische ondernemers? Als je kijkt naar de cijfers van Airbnb dan zie je hoe populair het is. Dus zou je kunnen zeggen dat het een bedreiging vormt voor de ‘traditionele’ logiesaanbieders. Natuurlijk is de eerste stap door het maken van afspraken gezet door Amsterdam, maar dat is nog maar één stad. Maar wat vind jij? Zie jij kansen, of vooral bedreigingen voor toeristische ondernemers? Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt!

Bron: Marketingfacts, Frankwatching & NU.nl

 

 

Publicatiedatum: vrijdag 28 februari 2014

Reageren?

Reactie plaatsen op dit artikel