Wekelijks delen we als coördinatiepunt  economische trends en updates met betrekking tot de corona crisis. Wij verzamelen het belangrijkste nieuws en komen nu wekelijks met nieuwe artikelen. 

Voor fiscale regelingen en maatregelen voor ondernemers, kijk op deze pagina. 

Routekaart  Publiek

Routekaart Bestuurders

Bijgewerkt - 26 oktober

Kabinet wacht af met extra coronamaatregelen: komende dagen cruciaal

Het kabinet wacht de komende dagen af hoe het aantal coronabesmettingen zich ontwikkelt. Als de   cijfers niet omlaag gaan, komen strengere maatregelen in zicht. Een verdere lockdown is dan de   enige overgebleven optie, zo bevestigen Haagse bronnen aan de Stentor.   Lees verder op De Stentor   

Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?   
Nederlandse hotels zijn bij lange na nog niet hersteld van de coronacrisis. Zowel de    bezettingsgraad als de prijs liggen nog ver onder het niveau van 2019. De provincies doen het wel    beter dan Amsterdam dat veel heeft te leiden van het ingestorte zakelijk en inkomend toerisme.   Hoteliers verwachten dat in 2021 de markt zich gedeeltelijk herstelt maar pas in 2022 volledig. Dat   blijkt uit de Hotelmarkt Update Nederland van Horwath HTL.


KHN vecht voor financiële steun

Op het moment dat KHN de eerste geluiden hoorde over een mogelijke tweede lockdown voor de
horeca, hebben we alles op alles gezet om -naast versoepelingen en aandringen op verantwoord
open blijven- extra financiële steun voor de horeca te krijgen. Immers, als de horeca (zonder goede
onderbouwing) opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, dan moet de overheid ook de
portemonnee
trekken!


Er komt meer financiële steun voor de horeca

Er lijkt meer steun te komen voor bedrijven die geraakt worden door de lockdown.   Horecaondernemers kunnen rekenen op een eenmalige uitkering.   De steun voor de horeca zou bestaan uit een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege   de coronacrisis gesloten zijn. Zij krijgen een eenmalig bedrag van gemiddeld 2500 euro, meldt het Parool.   2500 euro is slechts een gemiddelde. Hoeveel een horecabedrijf precies krijgt, hangt af van het   omzetverlies in de periode van sluiting. 

Kabinet onderzoekt extra financiële steun, ook voor eventsector?

Een interessante ontwikkeling om te volgen: het kabinet gaat onderzoeken of in de derde ronde
steunmaatregelen extra steun moet komen 'om de gaten te dichten'. Daarover bericht NOS.nl. In
het artikel wordt ook nadrukkelijk de evenementensector benoemd.

Het derde pakket steunmaatregelen is officieel op 1 oktober ingegaan. De overheid trekt 11 miljard euro uit, maar de kern van het derde pakket (gebaseerd op de eerste twee pakketten) is toch echt het
versoberen van de voorgaande financiële regelingen. Nu onder meer de horeca en venementensector
weer richting een nieuwe lockdown zijn gegaan, is er een grote roep om extra steun.   

Oudere berichten

 KHN -  veel gestelde vragen over sluiting horeca 

Wat betekent de sluiting voor hotels? Wat zijn de regels voor zalencentra en feestlocaties? Hoe zit het met drank afhalen? KHN heeft de belangrijkste vragen en bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.
Alle vragen op een rij. 


Steenwijkerland kan horeca na tweede lockdown alleen met terrassen en reclamecampagne steunen

Winterterrassen en een toeristische marketingcampagne moeten de horeca in Steenwijkerland er na deze tweede lockdown weer bovenop helpen. ,,We doen als gemeente veel voor de horeca, maar het geven van inkomenssteun is en blijft een landelijke verantwoordelijkheid”, aldus woordvoerder Marcel de Werd.

Deze tweede golf heeft zonder meer gevolgen voor de bedrijven in de horeca, ziet ook de gemeente Steenwijkerland. Maar die kan maar beperkt te hulp schieten. ,,Het Rijk ondersteunt de horecabedrijven met loonsubsidie. De gemeente heeft geen specifieke potjes voor bijvoorbeeld horecapersoneel dat hun baan verliest door de coronacrisis. Horecapersoneel dat zijn baan verliest kan in eerste instantie een beroep doen op een WW-uitkering bij het UWV. (...) "Tenslotte zetten we ons als gemeente in om een snel herstel van de horeca na de coronacrisis te realiseren. Bijvoorbeeld door samen met MarketingOost campagnes voorbereiden waarmee we de toerist overhalen om na de coronacrisis weer snel ons gebied te bezoeken.”

KHN
Dat idee komt onder meer uit de koker van KHN, afdeling Steenwijkerland en ondernemersvereniging KopTop, vertelt Arjan Stroeve van Eetcafé De Steen in Willemsoord en bestuurslid van KHN. ,,Het was de bedoeling om die campagne in het najaar te starten, voordat we de winter weer ingaan. Maar nu alles stil ligt en ook binnenlands toerisme nauwelijks mogelijk is, gaan we kijken of we ons kunnen richten op de regio.” Onder meer door de Weerribben-Wieden Restaurantweek die op 23 november van start zou gaan, uit te stellen. ,,Of we gaan ons in die week juist meer richten op al die bedrijven die met afhaal en bezorging zijn begonnen.” 

Lees verder


Wandelen populair in coronatijd

Nederlanders zijn meer gaan wandelen in coronatijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wandelnet die zowel in april als in augustus Nederlanders naar hun wandelgedrag bevroeg. In het voorjaar was het wandelgedrag door de coronamaatregelen wel heel anders dan in de zomer. 

 Van de respondenten van het onderzoek is 66% van de respondenten dit jaar meer gaan wandelen. 43% van de respondenten wandelde voorheen niet of nauwelijks. Een ruime meerderheid (69%) wandelt zowel in eigen omgeving als in andere gebieden. Aan het begin van de coronacrisis was dat vooral vanuit huis. De belangrijkste redenen om te gaan wandelen zijn om fit en gezond te worden of te blijven, voor ontspanning en natuurbeleving. 

Lees ook deze wandeltips van het Nationaal Park

Het Oosten houdt stand: coronacrisis krijgt (nog) geen vat op onze grote bedrijven

De grote bedrijven in Oost-Nederland doen het over het algemeen goed, blijkt uit een enquête van   de Stentor   onder alle bedrijven met meer dan 250 werknemers. Terwijl economische ellende heerst, blijken zij een rots in de branding. ,,Ze houden de blik naar voren gericht.’’

 Je zou bijna spreken van ‘het wonder van Oost-Nederland’. Maar daarvoor is het te vroeg, omdat corona nog niet is uitgewoed. Het zou ook onrecht doen aan ondernemers die het water aan de lippen staat. Al zijn experts het eens dat de enquête vooral een positief beeld laat zien: de bedrijven in de regio doorstaan de coronacrisis goed. 

De Stentor  ondervroeg 105 grote bedrijven, samen goed voor pakweg 50 procent van de werkgelegenheid. Daarvan vulden 29 bedrijven het onderzoek in en dat is volgens experts voldoende om er conclusies aan te verbinden.

Kamers in hotel Staphorst voor mensen die zelf niet in quarantaine kunnen

Hotel Waanders in Staphorst stelt kamers beschikbaar aan mensen die in quarantaine moeten, maar hier zelf niet voor kunnen zorgen. Het gaat dan niet om mensen die zelf besmet zijn met het virus, maar om bijvoorbeeld mensen die minder zelfredzaam zijn, arbeidsmigranten, toeristen of huisgenoten van mensen die wél een besmetting hebben opgelopen.

Hotel Waanders is volgens de veiligheidsregio ideaal, omdat het centraal gelegen is en de juiste faciliteiten heeft. Eigenaar Henk Breukelaar: “We willen als hotel graag laten zien dat we een deel van de oplossing kunnen zijn. Een veilige haven voor gasten die hier niet zelf voor kunnen zorgen. Onze kamers zijn daarom ook per direct beschikbaar tot ten minste eind december 2020.”

Tweede lockdown, maar banken geven geen tweede betaalpauze

Horecabedrijven die door de sluiting van hun zaak in de financiële problemen komen, krijgen niet meer automatisch hulp van hun bank. Anders dan bij de eerste lockdown in april, zullen de banken dit keer niet met een algemene betaalpauze komen op de rente en aflossing van bedrijfsleningen, zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken tegen de NOS.

Zo vraag je de definitieve berekening NOW aan

Bedrijven die een tegemoetkoming NOW hebben ontvangen voor de eerste aanvraagperiode (maart, april en mei 2020) kunnen sinds 7 oktober de definitieve berekening NOW aanvragen.   Het bedrag dat bedrijven hebben ontvangen was een voorschot. Dit voorschot is berekend met het geschatte omzetverlies. Het werkelijke percentage omzetverlies is nu bekend. Daarmee kan het definitieve bedrag waar een bedrijf recht op heeft worden berekend.   Lees hier hoe je dit doet.


Plan om economie Zwolle te laten groeien: meer start-ups, meer bedrijven van buitenaf

 Hoe houden Zwollenaren voldoende kans op een baan en blijft de economie bloeien, ook na de coronacrisis? Het stadsbestuur presenteert nieuwe plannen om daarop een antwoord te formuleren, waarin startende bedrijven in de categorieën ict, gezondheid en de creatieve industrie een belangrijke rol moeten vervullen. 

Economisch wil Zwolle met de regio naar de landelijke top. Want in Zwolle gaat het goed, en wat goed is, moet beter. Tenminste, dat is het geluid vanuit het stadhuis. ,,Economisch kunnen we de vierde regio van het land zijn’’, stelt wethouder René de Heer dan ook. Wie het potentieel lokale beroepsbevolking aftrekt van het totaal aantal banen in de stad, houdt 38.000 jobs over. ,,Dat is best wel uniek hoor.’’ En toch. Toch moet de focus wat verlegd worden


Horeca onderdeel van oplossing in bestrijding coronavirus:

KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW werken aan slimme maatregelen

 Om het stijgende aantal coronabesmettingen tegen te gaan, zijn gerichte oplossingen nodig. Daarom werken Koninklijke Horeca Nederland (KHN), MKB-Nederland en VNO-NCW aan een concreet voorstel voor slimme maatregelen voor de horeca. Vanaf begin juni ontvangen horecaondernemers met alle strenge restricties hun gasten op een veilige en verantwoorde manier. Dat zien we ook terug in de RIVM cijfers; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is zeer gering. Daarom roepen KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW het kabinet op om de horeca serieus te nemen en komen ze met een alternatief plan met slimme maatregelen om de horeca in te zetten als ‘safe haven’ in de strijd tegen het coronavirus.


Veiligheidsregio IJsselland: Dringend advies: draag een mondkapje

Voor heel Nederland geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.   Ook met mondkapje houd je 1,5 meter afstand van elkaar. In het OV was een mondkapje al verplicht.    

Publieke binnenruimtes:
-  Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, etc.; 
-  Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen met een vaste   zitplaats

Contactberoepen  
Bij de kapper, schoonheidsspecialist en andere contactberoepen geldt ook het advies om een mondkapje   te dragen. Het mondkapje moet zowel door de dienstverlener als de klant gedragen worden.

Veiligheidsregio  IJsselland:  Wie  en  hoeveel  mensen  in  een doorstroomlocatie?

 De landelijke maatregelen geven regio’s de ruimte om te bepalen hoeveel bezoekers er op doorstroomlocaties aanwezig mogen zijn. Doorstroomlocaties zijn locaties waar mensen voornamelijk lopend iets beleven zoals bij musea, bibliotheken, monumenten en pretparken etc. In IJsselland hanteren we de norm van 1 persoon per 5m2 aan beschikbare verblijfsruimte. Deze norm gaat in vanaf maandag 5 oktober 2020. In de praktijk betekent dit dat organisaties zelf kunnen berekenen wat het maximum aantal bezoekers tegelijkertijd mag zijn. Vervolgens moeten zij een plan opstellen voor de uitvoering. Hierin staat bijvoorbeeld hoe zij dit kenbaar maken aan hun bezoekers en toezien op de naleving van deze norm. Daarnaast blijven natuurlijk de algemeen geldende coronaregels, zoals 1,5 meter afstand houden, van kracht.

 Detailhandel
Het maximum aantal bezoekers van 1 persoon per 5m2 geldt niet voor de detailhandel.    Winkeleigenaren   moeten een actief deurbeleid voeren zodat personeel en bezoekers te allen tijde 1,5 meter afstand bewaren. Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten, zorgen er daarnaast nog voor dat zij twee maal per dag een uur uitsluitend toegang geven aan ouderen en kwetsbare mensen. Zoals met alle corona maatregelen moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen om te voldoen aan de maatregelen. We handhaven dus alleen daar waar dat nodig blijkt te zijn.   

Veiligheidsregio Twente: Beleidsregels ontheffing gebouwen groot belang voor de regio

Het primaire doel van de nieuwe maatregelen is om de gezondheid van de inwoners van de veiligheidsregio te beschermen, ofwel het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. Het secundaire doel is, om met inachtneming van het primaire doel, het bieden van mogelijkheden aan gebouwen en zalen met een groot belang voor de regio hun activiteiten te kunnen voortzetten in zalen die geschikt zijn om meer dan 30 personen COVID-19 verantwoord te accommoderen. Deze ontheffingsmogelijkheid zal met terughoudendheid worden gebruikt en aanvragen worden getoetst aan de hand van de volgende criteria:
- Unieke en essentiële regionale functie
- Onomkeerbare disproportionele gevolgen dreigen bij het uitblijven van de ontheffing
- Ruimte waar aantoonbaar verantwoord meer dan 30 personen kunnen worden geaccommodeerd
- Er wordt aantoonbaar voldaan aan de COVID-19 maatregelen
Klik hier voor de beleidsregels omtrent het aanvragen van ontheffing voor gebouwen groot belang voor de regio. 

Belgen en Duitsers wordt geadviseerd niet naar Nederland te reizen voor vakantie
Voor Duitse en Belgische toeristen  geldt het advies om niet naar Nederland te reizen. De buurlanden zijn onderling belangrijke doelmarkten van elkaar als het gaat om uitstapjes en vakanties. Zeker in een periode waarin dichtbij-vakanties zijn gegroeid, zijn juist deze markten belangrijker geworden. Waar  voor de Duitsers in eerste instantie de westelijke provincies op 'rood' werden gezet, zijn nu ook Overijssel en Gelderland toegevoegd aan deze lijst. 


Update Dashboard NBTC: de Staat van Nederland
In Perspectief 2030, de nieuwe visie op toerisme, is de ambitie beschreven dat iedere Nederlander in 2030 profijt heeft van toerisme. Toerisme dient hiervoor niet langer een doel op zich te zijn, maar een middel om een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van bestemming Nederland. Dit dashboard geeft u inzicht in de huidige staat van bestemming Nederland door de meest recente cijfers te tonen, verdeeld naar bewoners, bezoekers en bedrijven.

Overijssel bindt de strijd aan met energie slurpende terrasheaters

Overijssel subsidieert energiezuinige verwarming van horecaterrassen. De provincie Overijssel daagt de horeca uit om energie te besparen bij de verwarming van hun terrassen. Hiervoor is nu een subsidieregeling opgesteld, die de aanschaf van verwarmde kussens ondersteunt. Door gebruik van verwarmde kussens kan zo'n 90% energie oftewel CO2-uitstoot worden bespaard.


NOW3: Veranderingen per 1 oktober
Het kabinet verlengt de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) per 1 oktober met 3 tijdvakken van 3 maanden. In het eerste tijdvak komen bedrijven met een omzetdaling van ten minste 20% in aanmerking voor steun. Vanaf januari 2021 moet er sprake zijn van een omzetdaling van ten minste 30%.  Lees meer.    

TOZO 3 - per 1 oktober     

Ook de belastingdienst neemt maatregelen om ondernemers (inclusief zzp'ers) te helpen bij   betalingsproblemen   als gevolg van de coronacrisis. Verder is er de TOZO 3 regeling  voor  zelfstandig ondernemers wiens inkomen onder bijstandsniveau is gedaald. Deze regeling vraagt u aan bij de gemeente waarin u woont.   Lees meer over de TOZO 3 regeling.

Kabinet schrapt vermogenstoets bij TOZO-regeling  
Naast alle nieuwe strengere maatregelen had premier Mark Rutte ook een meevallertje in petto   voor ondernemers. Hij schrapte tijdens de persconferentie van 28 september  plotseling   de vermogenstoets  bij de Tozo-regeling   voor ondernemers en zelfstandigen.    


 Ruim 70 procent minder internationale bezoekers verwacht in 2020

Tijdens de derde Nationale Toerisme Top maakt NBTC de te verwachten jaarcijfers voor toerisme in Nederland bekend. “Nederland verwacht dit jaar ruim 70 procent minder internationale bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Waar we begin dit jaar nog bijna 22 miljoen internationale bezoekers verwachtten, zijn dit er nu veertien miljoen minder. Daarnaast gaan Nederlanders zelf ook minder op vakantie in eigen land in vergelijking met afgelopen jaar (-36 procent),” vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC. “Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig. Bijna de hele toeristische sector zit nog steeds in een diep dal en dit blijft voorlopig zo. In 2024 kunnen we naar verwachting pas spreken van herstel,” aldus Jos Vranken.

De   Vakantiemonitor van NBTC en Royal Schiphol Group  meet de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van bezoekers. Jos Vranken: “Opvallend is dat een kwart van de mensen met vakantieplannen de vakantie nog niet heeft geboekt. Van deze 25 procent is minder dan de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar, gezien het toenemend aantal besmettingen en het veranderende sentiment.”   Bekijk de   ontwikkelingen inkomend toerisme  in 2020.


Toch nog subsidie voor Overijsselse kunst en cultuur
Overijssel krijgt alsnog een bijdrage uit het Fonds Podiumkunsten. Het kabinet heeft besloten de komende vier jaar twee miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen voor het culturele leven in Zeeland, Flevoland, Limburg, Drenthe, Overijssel en Friesland. Er komt ook een extra landelijke jaarlijkse subsidiepot van 15 miljoen voor subsidieverzoeken die eerder waren afgewezen.


Reactie KHN op nieuw Coronamaatregelen: Extra financiële strop voor sector die al de afgrond inkijkt
Horecasluiting kort na middernacht in de grote steden én Haarlem en Leiden is volgens KHN een niet proportionele maatregel, afgaande op RIVM-cijfers. ,,113 besmette personen op 15 miljoen horecabezoeken per week, maakt de vraag legitiem of de maatregelen voor de horeca gebaseerd zijn op cijfers, of dat het symboolpolitiek betreft.''

 Voorzitter Robèr Willemsen: "KHN vindt het onterecht dat horecaondernemers met de aanvullende maatregelen opnieuw de dupe worden, terwijl het gedrag van de samenleving dagelijks verandert. Een dergelijk besluit betekent een extra financiële strop voor een sector die nu al de afgrond in kijkt. Minder omzet vanwege de naderende winterperiode, waarin ondernemers meer op binnen aangewezen zijn én de afbouw van de financiële steunmaatregelen in NOW3 zullen veel horecazaken de das om doen. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en het draagvlak voor de huidige maatregelen vergroten, in plaats van aanvullende maatregelen invoeren voor een sector die een relatief kleine bijdrage levert aan het totaal aantal besmettingen."

Een horeca winterplan?

Een oproep van Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD): een speciaal horeca winterplan. Ondernemers moeten worden geholpen en ondersteund om hun terrassen op een veilige manier open te houden gedurende de winterperiode. Door het overdekken van terrassen, aan te kleden en gezellig maken met heaters en dekens, hoopt Aartsen met dit winterplan bij te kunnen dragen aan de redding van de horeca. Momenteel is 45% van de branche technisch failliet, stelt KHN. “De zorgen zijn groot, zeker met het naderend winterseizoen als we weer naar binnen zouden moeten onder deze omstandigheden”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. De lokale KHN-afdelingen zijn in overleg met gemeenten en horecaondernemers en inmiddels komen er steeds meer plannen en toezeggingen voor (overdekte) winterterrassen. Bekijk het hele item met Thierry Aartsen en Robèr Willemsen.

Hoe regel je een vergunning voor een winterterras?
De regels voor een winterterras verschillen sterk per gemeente. Wat bij de een wel mag, is bij de ander verboden. Ondernemers dienen bij hun gemeente goed te informeren naar de mogelijkheden.

Gemeenten hebben veel vrijheid als het gaat om regels en een vergunning voor een winterterras. Redenen voor gemeenten om winterterrassen toe te staan, zijn de levendigheid op straat, sociale controle en de extra omzet voor ondernemers. Tegenargumenten zijn overlast, de energieverspilling van de terrasverwarming en de mening dat je in de winter niet op een terras hoort te zitten. Als ondernemer heb je hiermee te dealen.