Dagelijks delen we als coördinatiepunt  economische trends en updates met betrekking tot de corona crisis. Wij verzamelen het belangrijkste nieuws en komen dagelijks met nieuwe artikelen. 

Voor fiscale regelingen en maatregelen voor ondernemers, kijk op deze pagina.

Naast onze reguliere nieuwsbrief, die wij gedurende deze periode een keer per week versturen, kunt u onderstaande updates ook dagelijks in uw mailbox ontvangen:

Update 29 mei 2020

Nieuwe seizoen 3 op Reis niet door Azië of Amerika, maar door Overijssel

Aan 3 op Reis-veteraan Chris Zegers de eer om Overijssel te ontdekken. Met een bezoek aan onder andere Zwolle, Nationaal Park Weerribben-Wieden, de Lemelerberg en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug komt deze provincie uitgebreid in beeld in de nieuwe reeks van het programma. 

 Chris gaat onder andere mountainbiken en overnachten bij de Lemelerberg en kanoën in Giethoorn en Weerribben-Wieden. Ook maakt hij een fietstocht met oud-wielrenner Rob Harmeling over de Sallandse Heuvelrug. De eerste uitzendingen worden volgens BNNVARA vanaf september op televisie uitgezonden.


Deventer met coronacirkels in rijtje met New York en Rotterdam

Deventer komt mogelijk in een rijtje met New York en Rotterdam. In navolging van die wereldsteden denkt Deventer aan ‘picknickcirkels’ op drukke plekken, langs de IJssel en in de parken van de stad. Bezoekers weten dat ze in de ‘rondjes’ veilig kunnen zitten, houden zo voldoende afstand tot anderen én als je binnen de cirkels blijft wordt de groep niet al te groot. ,,Het scheelt veel gedoe en geeft duidelijkheid."

SVH en KHN introduceren gratis nieuwe e-learning Hygiëne & Veiligheid in coronatijd

Sinds het sluiten van zowel alle eet- en drinkgelegenheden als het onderwijs, bieden Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gratis e-learnings aan voor de gehele branche onder de vlag van de Stay Home Hospitality Academy en in de online leeromgeving van KHN. Er is in de afgelopen tijd massaal gebruik gemaakt van het online platform: ruim 40.000 licenties zijn er besteld! Nu de horeca vanaf 1 juni weer voorzichtig open mag, hebben de beide organisaties besloten om een speciale e-learning voor de bedrijfstak te ontwikkelen op het gebied van Hygiëne & Veiligheid in coronatijd. KHN en SVH bieden deze ter introductie tot 1 juli gratis aan voor de gehele branche. Na 1 juli blijft de module gratis beschikbaar voor leden van KHN.

Monitor NBTC: Ondanks negatief sentiment wel stijging in bezoekintentie

In de afgelopen week gaf nog 63% van de ondervraagden op de site van holland.com aan dat het Coronavirus een (zeer) grote invloed had op de plannen om naar Nederland te komen. Hoewel de zorgen dus nog steeds een grote invloed hebben zien we een stijgende lijn in het aandeel dat van plan is te komen zodra dat weer kan (57%).
De afgelopen weken was de belangrijkste reden om de site holland.com te bezoeken om informatie over het Coronavirus op te zoeken. Dit neemt dat nu af en het zoeken naar informatie voor een toekomstig bezoek wordt nu vaker als reden gegeven.

Op consumenten gerichte branches iets minder somber

In mei waren minder ondernemers in de op de consument gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan in april. Toen werd per saldo het hoogste percentage negatief gestemde ondernemers gemeten sinds de start van het onderzoek. Dat meldt het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland, waarin maandelijks aan ondernemers wordt gevraagd een inschatting te geven over ontwikkelingen en verwachtingen rond hun bedrijf.

In mei waren er nog altijd veel meer ondernemers die in de komende maanden minder omzet verwachten dan ondernemers die een toename van de omzet voorzien. Wel is dit saldo minder negatief dan in april. Er waren in mei meer ondernemers die een omzettoename verwachtten, zoals in de cultuur, sport en recreatie (16 procent), overige persoonlijke dienstverlening, waaronder kappers (16 procent) en horeca (10 procent). In april waren er nagenoeg geen ondernemers in deze branches die een omzetgroei verwachtten.

In de reisbranche blijft het aantal ondernemers dat per saldo een omzetdaling verwacht vrijwel constant op bijna 100 procent. Ondernemers in de detailhandel waren ook in mei per saldo het minst negatief: bijna 20 procent verwacht een toename van omzet in de komende drie maanden tegenover 30 procent een afname.

Vooral horeca doet beroep op tegemoetkoming schade COVID-19

Aan 60 procent van de horecabedrijven met minder dan 250 werkzame personen was op 15 mei 2020 een uitkering toegekend vanuit de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Van alle midden- en kleinbedrijven in de bedrijfstakken die in aanmerking kwamen voor TOGS had 26 procent een aanvraag ingediend, en goedkeuring gekregen. Dat meldt het CBS, op verzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Ministerie van EZK, op basis van voorlopige cijfers.

Persmoment 27 mei: actuele routekaart coronamaatregelen

De planning voor de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland, blijft op hoofdlijnen van kracht, zo mledt de Rijksoverheid. Per 1 juni kunnen in Nederland opnieuw enkele maatregelen worden versoepeld, onder meer voor groepen, horeca, onderwijs en culturele instellingen.

Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen.

27 mei

Mooi stukje Twente promotie bij Beau

Wat zijn de mooiste plekjes in Twente, wat zijn de lokale lekkernijen en hoe moet je je gedragen tegenover een Tukker? Leonie ter Braak, Bas Nijhuis en Thomas Berge waren dinsdagavond te gast bij de talkshow van Beau van Erven Dorens om die vragen te beantwoorden. Volgens het drietal is Twente aankomende zomer dé streek om te bezoeken, nu vakantie in eigen het devies is wegens de coronacrisis.

In de talkshow van Beau krijgen de komende periode verschillende regio's in Nederland de kans zichzelf te promoten, onder de noemer ‘Nederland vakantieland’. De gedachte erachter is dat veel Nederlanders deze zomer (noodgedwongen) in eigen land blijven, maar dat Nederland ook veel moois te bieden heeft. Twente mocht het nieuwe onderdeel van het programma aftrappen dinsdagavond.

Noodkreet vanuit MKB: ‘Met 20.000 euro kunnen wij nog geen dag onze vaste lasten betalen’

Werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland zijn er de afgelopen weken niet in geslaagd meer steun los te peuteren voor wat zij het ‘hart van het Nederlandse bedrijfsleven’ noemen.

Zij hebben hun hoop nu gevestigd op de Tweede Kamer, dat donderdag over het tweede steunpakket spreekt. In een brandbrief aan het parlement schermen zij met ontluisterende cijfers: zo is een gemiddeld horecabedrijf met 20 medewerkers in coronatijd nog altijd 123.000 euro per kwartaal aan vaste lasten kwijt. Ruim een ton wordt dus niet gecompenseerd. Voor bungalow- en attractieparken is de niet-vergoede schade nog veel groter.

Telegraaf: Nederland krijgt protocol voor toerisme

Volgens Haagse bronnen zijn in ieder geval zes ministeries betrokken bij plannen die ervoor moeten zorgen dat toeristen ondanks de aanwezigheid van het coronavirus verantwoord naar ons land kunnen komen. Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, VWS, Infrastructuur en EZK zijn aangehaakt. Het streven van het kabinet zou zijn om de komende weken een plan te kunnen overleggen, aangezien de zomervakantie nadert.

 

TheFork:  Nederlander is van plan gewoon weer uit eten te gaan

Uit onderzoek van TheFork blijkt dat 65% van de respondenten ernaar uitkijkt om weer naar restaurants te gaan en 76% van de ondervraagden geeft aan dat Covid-19 geen financiële impact heeft gehad. Dit is een bemoedigend signaal voor de restaurants.

Klimaatverandering krijgt meer urgentie door corona

Nederlanders willen de schonere lucht die door het stilleggen van grote delen van de economie is ontstaan graag behouden. Uit een representatieve steekproef van ABN AMRO en Ipsos blijkt dat ruim 71 procent van de ondervraagden de positieve effecten op het klimaat die voortkomen uit de coronacrisis wil vasthouden. Bijna de helft is zelfs bereid daar het eigen reisgedrag op aan te passen. Bewust minder vliegen hoort daar ook bij.

Niet eerder gaven zoveel mensen aan dat het klimaat belangrijk is en daar zelf ook naar te willen handelen. Tijdens een enquête van ABN AMRO in maart vorig jaar gaf eveneens een overgrote meerderheid van de ondervraagde Nederlanders aan klimaatverandering belangrijk te vinden, maar het dagelijkse auto- en vliegvervoer was toen voor slechts een kwart van hen iets om over na te denken. Nu stelt meer dan 76 procent van de autobezitters minder gebruik te willen maken van de auto en bijna 78 procent gaat minder vliegreizen maken voor privédoeleinden. Belangrijkste reden: het klimaat.

Hoe maak je de cultuur- en vrijetijdssector veilig én leuk in het nieuwe normaal?

Wat kun je als organisatie (nog meer) doen om bezoekers terug te laten keren bij de heropening van je bedrijf in horeca, cultuur en recreatie? Om dit in kaart te brengen heeft Motivaction een representatief onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders en geven we enkele concrete communicatietips.

Uit het onderzoek blijkt dat er toch een duidelijke terughoudendheid is om vanaf juni weer naar restaurants, cafés, bioscopen, theaters, concertzalen en musea te gaan. Hooguit 30% van de bezoekers verwacht dan inderdaad een van deze locaties weer te gaan bezoeken. Binnen deze groep denkt een meerderheid dat zij even vaak terug zullen keren als vóór de coronacrisis, circa een derde verwacht de locaties minder vaak te bezoeken. Het bezoek aan restaurants en cafés is volgens deelnemers aan het onderzoek eerder ‘op het oude niveau’ dan het bezoek aan theaters, concertzalen en musea (30% vs. 18-19%).

26 mei

Aantal gemeenten maakt grotere terrassen mogelijk in coronacrisis

Hieronder enkele steden/ regio’s in het nieuws over het terrasbeleid/ binnenstad:

ANWB presenteert 'coronalabel' voor campings

De ANWB heeft maandag een 'coronalabel' voor campings gepresenteerd. De toeristenbond heeft dertienhonderd Nederlandse campings gevraagd of ze voldoen aan de veiligheidsrichtlijnen van het RIVM en de verordeningen van de veiligheidsregio's. Campings die daarop bevestigend antwoordden, hebben een label gekregen.

Op de site van de ANWB wordt gepubliceerd welke campings een label hebben. Campinginspecteurs controleren of campings zich daadwerkelijk aan de coronarichtlijnen houden.

 Er is ook een label voor campings die speciale coronavoorwaarden hanteren, bijvoorbeeld door kampeerders kosteloos te laten annuleren tot zeven dagen voor hun geplande aankomst. De ANWB schrijft in een verklaring dat ook buitenlandse campings een label kunnen krijgen, zodra reizen naar het buitenland weer mogelijk is.

'Duitsers reizen binnenkort makkelijker binnen Europa'

Duitsland wil de reiswaarschuwing naar 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen als de ontwikkeling van de coronapandemie dat toelaat, meldt persbureau DPA. Naast alle andere EU-landen geldt dit voor Groot-Brittannië en de vier niet-EU-Schengenlanden IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Mogelijk wordt er morgen over besloten.

In een document van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het persbureau in handen heeft, staat dat de "herleving van het toerisme belangrijk is voor reizigers en de Duitse reisindustrie, net als voor economische stabiliteit in de betreffende landen."

Duitsers worden momenteel gewaarschuwd om alleen voor noodzakelijke reizen naar het buitenland te gaan.

Dienstverlening van Ondernemersklankbord nu tijdelijk gratis

Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen van Stichting Ondernemersklankbord. Dit geldt voor alle terreinen van bedrijfsvoering en fasen waarin uw onderneming zich bevindt: van start tot bedrijfsopvolging. Ook als uw onderneming in zwaar weer verkeert door de coronacrisis.

Dit zijn de aanpassingen van KHN in protocol voor de horeca

Nu het kabinet de richtlijnen heeft bekendgemaakt die vanaf 1 juni gelden voor onder andere 'eet- en drinkgelegenheden', heeft KHN haar richtlijnen voor heropening van de horeca aangepast. Dit protocol is niet goedgekeurd of vastgesteld door de overheid. Wel heeft de overheid meegekeken met de richtlijnen van KHN en adviezen gegeven.

Belangrijke verschillen ten opzichte van het protocol voor de horeca dat KHN eerder naar buiten heeft gebracht:

 • Er mogen 2 mensen aan een tafel binnen 1,5 meter van elkaar zitten, of een gemeenschappelijke huishouding die uit meer personen bestaat. In het eerste protocol was KHN nog uit gegaan van 4 personen. Het kabinet wilde overal de 1,5 meter regel zonder uitzonderingen. Dankzij een intensieve lobby van KHN is het eindresultaat nu 2 personen of een grotere gemeenschappelijke huishouding;
 • Er komt een onderzoek om te testen of een schot kan helpen om verspreiding van het virus tegen te houden. Als dat goed werkt dan zouden schotten straks gebruikt kunnen worden op die plekken waar 1,5 meter moeilijk te realiseren is. Nu kunnen we dat niet met zekerheid zeggen en is het ook niet in het protocol opgenomen.
 • Als het controlegesprek bij de ontvangst heeft plaats gevonden, mogen medewerkers binnen 1,5 meter aan tafel de bestelling opnemen, uitserveren en afruimen terwijl de gasten aan tafel zitten. Bediening een mondkapje laten dragen mag, maar het is niet verplicht.

Dip in vakantieplannen, maar wel meer binnenlands en naar Overijssel

Onderzoek van DVJ in opdracht van het consumentenprogramma Kassa onder ruim 500 Nederlanders

 • Maar 36% van alle Nederlanders is op dit moment definitief van plan dit jaar met zomervakantie te gaan. Voor de coronacrisis was dat 70%.
 • Opvallend is dat 42% nu al zegt niet op zomervakantie te gaan, 22% weet het nog niet. Als alle twijfelaars wel op zomervakantie gaat daalt de zomervakantiedeelname dit jaar van 70% naar 58%. Ook in bestemmingen en accommodatietype zien we flinke verschuivingen.
 • Voor de coronacrisis was 70% van de Nederlanders van plan deze zomer op vakantie te gaan. Van hen ging 75% naar het buitenland en 21% naar het binnenland. Vanwege de coronacrisis zien we een forse verschuiving naar het binnenland (51%) dat ten koste gaat van het buitenland (40%).
 • Een ruime meerderheid (62%) maakt zich geen financiële zorgen over de vakantie. Ook het besmettingsgevaar is voor een meerderheid van de Nederlanders (52%) geen reden om niet op vakantie te gaan. Bij de niet-vakantiegangers is dat groter (65%). Overigens laten veel Nederlanders (83%) hun vakantieplannen nog afhangen van het besmettingsgevaar op het moment dat ze op vakantie gaan.
 • Bij de binnenlandse vakantiegangers zijn Limburg (15%), Gelderland (15%), Overijssel (12%) en Drenthe (11%) in trek. Overijssel was voor de crisis 10%.
 • Qua type accommodatie is het vakantiehuisje met 32% favoriet, gevolgd door het hotel (23%) en de camping (20%). Ten opzichte van een normaal vakantiejaar is vooral de afgenomen populariteit van het hotel (van 32% naar 23%) opvallend. Het potentiele besmettingsgevaar is voor veel Nederlanders reden om een andere accommodatie te kiezen.

25 mei

Hemelvaart 'redelijk tot goed' voor Overijsselse campings; vooral veel campers

Wisselende geluiden over de bezetting tijdens Hemelvaart bij de campings in Overijssel. "We zaten vol", zegt eigenaar Bert Eiland van camping De Kuiperberg in Ootmarsum glunderend. "Wij hadden naar omstandigheden een redelijke bezetting van 55 procent, maar het was lang niet zo druk als anders met Hemelvaart", aldus bedrijfsleider René Horsman van De Koeksebelt in Ommen. Het aandeel campers was relatief gezien groot, zo bleek uit de rondgang.

VNO-NCW en MKB: Tevreden over verlenging noodpakket, gesloten sectoren nog in gevaar

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief dat het corona-noodpakket voor ondernemers met drie maanden wordt verlengd. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op het vanmiddag gepresenteerde tweede pakket. Wel vrezen de organisaties dat de nieuwe regeling (TVL MKB) en de maximale vergoeding van 20.000 euro te beperkt is voor grotere mkb-bedrijven. Hierdoor dreigt alsnog faillissement of fors verlies van werkgelegenheid.

NOW 2.0

De ondernemersorganisaties zijn tevreden over de in de loonkostenregeling (NOW) doorgevoerde verbeteringen, zoals de mogelijkheid om te kunnen herstructureren als dit nodig is en de hogere opslag voor zaken als pensioenpremies (van 30% naar 40%). Verder komen bijvoorbeeld seizoenbedrijven in de nieuwe NOW beter aan bod.

 Vaste lasten

Op aandringen van de ondernemingsorganisaties komt er in het nieuwe noodpakket een speciale regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB) voor ondersteuning bij het betalen van vaste lasten (huur, onderhoudscontracten). Deze extra tegemoetkoming is volgen VNO-NCW en MKB-Nederland essentieel voor sectoren die lange tijd zijn stilgelegd op last van de overheid en voor bedrijven in die ketens. Bij deze ondernemers komt geen geld binnen, terwijl de loonkosten maar deels worden vergoed. 

Let op: de Corona Calculator van VNO-NCW is nog niet geupdate nav de maatregelen van 20 mei.

Lees verder

Bekijk ook de reactie van HISWA-RECRON op de extra maatregelen

Steeds meer mensen hebben moeite met de anderhalve meter afspraak

Anderhalve meter afstand houden lukt mensen steeds minder goed. En dat kan gevolgen gaan krijgen voor de vrijheden die Nederlanders zo langzaamaan hadden verdiend. De voorzitter van het veiligheidsberaad waarschuwt dat maatregelen worden aangescherpt als te veel mensen zich niet aan afspraken houden.

Afgelopen Hemelvaartsdag (21 mei) werd het op diverse plekken te druk. Mensen wilden met het zonnige weer vooral weer stranden en recreatieplassen opzoeken. Veiligheidsregio’s namen extra maatregelen en handhavers moesten regelmatig optreden. Er werden o.a. wegen naar het strand afgesloten en stadsparken ontruimd. Het geeft wel aan hoe groot de behoefte is om weer op pad te gaan.

Dat het voor steeds meer mensen lastiger wordt blijkt ook uit een gedragsonderzoek van het RIVM. Daaruit blijkt dat het voor mensen lastiger is om 1,5 meter te bewaren. Het aantal mensen dat zegt dat anderen zelden of nooit in hun anderhalve meter komen, neemt vergeleken met half april af voor op het werk (-5%), bij het boodschappen doen (-9%) en bij het bezoeken van familie en vrienden (-12%). Er is ook een toename van het aantal mensen dat aangeeft dit (heel) moeilijk te vinden (+5%).

Ontwikkelaars storten zich op online terrassen reserveren

Recensie- en boekingssite TheFork, vroeger bekend als Iens, is druk bezig zijn reserveringssysteem voor restauranthouders uit te breiden. Restaurants kunnen vanaf juni op hun profiel omschrijven hoe zij de strenge veiligheidsmaatregelen invullen. Ook wordt het mogelijk een tijdslot binnen of op het terras te boeken, zodat de restauranthouder precies weet hoeveel mensen aanwezig zijn.

'Het is aan horecaondernemers zelf hoe zij hun reserveringssysteem inrichten', zegt de woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. 'Wij spelen daar geen coördinerende rol in.'

Horecaondernemers zullen klanten proberen te verleiden ook op andere momenten dan de piekuren langs te komen. Restaurants moeten meerdere shifts draaien om hun omzet op peil te houden, omdat ze minder tafels beschikbaar hebben.

Koffietentjes en cafés, die het moeten hebben van mensen die spontaan langskomen, hebben doorgaans geen reserveringssystemen. Daar heeft Marcel Roorda van het Enschedese IT-bedrijf Doop samen met Jurgen Wissink en horecaondernemer Danny Kuijpers wat op gevonden. Vanaf 1 juni lanceren zij terrasjeboeken.nl, een landelijke site waar horecaondernemers zich gratis kunnen aanmelden. Bezoekers ontvangen na de reservering een QR-code als toegangsbewijs. Ondernemer Roorda heeft het landelijke reserveringssysteem, waar nu nog vooral een paar Twentse cafés zich hebben aangemeld, zo flexibel mogelijk gemaakt.

Vechtdal vreest ‘hausse aan toeristen’ en wil campings als proef al op 1 juni open

Breda als stad om de horeca vast proef te laten draaien, het Vechtdal als gebied om campings naar de heropening toe te laten werken. De gemeentebesturen van Ommen, Hardenberg en Dalfsen zijn hier voorstander van en gaan in Den Haag lobbyen om zo'n testperiode gedaan te krijgen. Ook om straks een massale intocht van toeristen op 1 juli te voorkomen.

Gastvrije communicatie juist nu van belang; hoe een paar woorden het verschil maken

Een bericht van Judith Wassens-Geerdinck https://www.beleefdegastvrijheid.com/

'Nu steeds meer horeca bedrijven weer de deuren openen, valt mij iets op. Sommige ondernemers focussen zich op wat er wél mogelijk is en anderen kijken alleen maar naar de restricties en het verlies dat ze lijden. Een voorbeeld. Tijdens het maken van mijn e-book met Nederlandse vakantieplekken, kijk ik op de website van een B & B. Daar staan alle corona maatregelen in het rood gemarkeerd en sommige zelfs in CAPSLOCK vermeld. Een lange opsomming van wat er allemaal niet toegestaan en niet mogelijk is. Voel je je dan welkom als gast? Grote kans dat je even verder zoekt naar een plek waar je wél met open armen ontvangen wordt.

Het kan ook anders. Op een andere website lees ik bijvoorbeeld: 'Van harte welkom, wij zijn weer open! Benieuwd hoe wij een veilig verblijf waarborgen? Je leest het hier!'

Voel je het verschil in benadering? Gastvrije communicatie is zo belangrijk als je gasten aan wil trekken. Laat zien dat je er klaar voor bent om mensen te ontvangen! Benoem wat er allemaal wél mogelijk is.

En een mooi voorbeeld van Beatrijs Oosterhof

Zakelijke bijeenkomsten & evenementenbranche: geef ons 3-6 maanden om het businessmodel te kantelen

Weinig ondernemers worden zo hard getroffen door de coronacrisis als de organisatoren en toeleveranciers van beurzen, congressen, vergaderingen en bedrijfsevenementen. De branche kwam begin maart geheel tot stilstand en zal als een van de laatste weer herstellen, zo verwacht voorman Riemer Rijpkema van brancheorganisatie CLC-VECTA en partner in het Eventplatform. Het roer moet daarom om. "Als we op de oude voet doorgaan zal de omzet nooit meer op 100 komen, hooguit op 70. Onze events moeten hybride worden. Dat is de enige manier waarop we boven de 100 uit kunnen klimmen."

21 mei

Voor de volledigheid: Corona-aanpak: de volgende stap

Naar aanleiding van de persconferentie van  MP Rutte kan de horeca zich voorbereiden op  een voorzichtige heropening. De belangrijkste punten op een rij:

Horeca - 1 juni vanaf 12.00 uur

Restaurants en cafés mogen open, onder voorwaarden:

 • een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel);
 • bezoekers moeten reserveren;
 • iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
 • in een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Culturele instellingen – 1 juni vanaf 12.00 uur

Film-, theater- en concertzalen mogen open onder voorwaarden:

 • een maximum van 30 mensen in het publiek;
 • bezoekers moeten vooraf reserveren;
 • een checkgesprek vooraf om te bepalen of een bezoek risico’s oplevert;
 • iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het max. aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.
 • Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen open. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden.
 • Festivals zijn toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal 30 bezoekers die 1,5 meter afstand houden. (UPDATE: deze specifieke zin die online stond op Rijksoverheid.nl was de volgende ochtend verdwenen, EventBranche.nl doet navraag)

meer informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid

Hete Hemelvaartsdag leidt tot oproep bij recreatieplassen: ‘Houd je aan de regels en ga thuis naar het toilet’

Het aanstaande zomerweer is voor de gemeente Zwolle, dat beheerder is van de Agnietenplas, Millingerplas en de Wythmenerplas, geen reden om vooraf extra maatregelen te nemen. ,,Op voorhand zien wij geen reden om recreatieplassen, of delen hiervan, te sluiten of om extra toezichthouders in te zetten. We zullen de situatie bij de diverse plassen natuurlijk wel in de gaten houden en zo nodig in actie komen’’, licht persvoorlichter Sam Rademaker toe.

Ootmarsum maakt in NPO-spotje reclame voor zichzelf

Net als in andere plaatsen hebben de ondernemers in Ootmarsum het zwaar. Voor Ootmarsum komt daar nog bij dat ze voor een flink deel afhankelijk zijn van toeristen, die tot nu toe massaal wegblijven. Via de commercials op NPO probeert Ootmarsum de mensen te bewegen weer een bezoek aan het stadje af te leggen.

'Onrust over NOW-regeling neemt toe bij ondernemers'

De onrust over de NOW-regeling neemt toe bij ondernemers en particulieren. Dat meldt rechtsbijstandsverzekeraar ARAG op basis van het aantal vragen en verzoeken dat het bedrijf over de werking van de regeling binnenkrijgt. Zo begrijpen ondernemers vaak niet goed hoe ze 'de kleine lettertjes' van de regeling moeten interpreteren.

Verder krijgt ARAG veel vragen van organisaties die afhankelijk zijn van seizoensgebonden omzetten. Voor dat soort bedrijven is het ongunstig dat het omzetverlies wordt bepaald op basis van de gemiddelde kwartaalomzet in 2019. De subsidie kan daardoor uiteindelijk lager uitvallen dan het omzetverlies was vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De nieuwe werkelijkheid: beleving in de wachtrij

Het was altijd al een verbazingwekkend fenomeen: de wachtrij. Niet zo zeer het feit dat mensen netjes in een rij gaan staan, maar vooral dat attractieparken, retail of waar we ook in de rij staan, zo weinig aandacht besteden aan de beleving in de rij. Nu we door COVID-19 vaker en met grotere afstand in een wachtrij staan, ontstaan er gelukkig slimme concepten. Een innovatief marketingbureau  heeft de wachtrij zo ingericht dat de klant een online spel kan spelen via zijn eigen smartphone en dan een korting/gadget/product krijgt om zijn geduld voor het wachten te belonen.

Eigen sanitair is een belangrijke factor geworden in de kampeersector

Uit onderzoek van Markteffect in opdracht van BOVAG onder 1.076 consumenten blijkt dat 45 procent van de Nederlanders, rekening houdend met het coronavirus, er deze zomer de voorkeur aan geeft om met de eigen auto of camper op vakantie te gaan.

34 procent geeft ondanks corona de voorkeur aan een vliegreis en 13 procent aan een andere invulling van de zomervakantie, zoals meerdere dagjes uit. 8 procent blijft het liefst thuis. Van de mensen die gaan kamperen geeft 28 procent als reden dat bij deze vorm van vakantie de kans het grootst is dat deze wél door kan gaan, terwijl eenzelfde percentage aangeeft vanwege de coronacrisis minder ver weg te willen. 27 procent van de respondenten acht het besmettingsgevaar het kleinst in een eigen accommodatie op een camping en tijdens een autoreis. 

Deelplatform Camptoo (verhuur van campers) zag de verhuur van campers en caravans met eigen toilet-, douche- en keukenvoorzieningen ten opzichte van vorige maand vertwintigvoudigen.

Advies FACET: Houd uw koers vast!

De kans is ook groot, dat (binnenlands) toerisme deze zomer wel (beperkt) open gaat. Maar buitenlands toerisme zal waarschijnlijk nog grotendeels op slot blijven. En wanneer dit niet zo is, dan zullen veel toeristen het buitenland mijden. Iedereen ziet de potentie van de Nederlandse gast, die normaal gesproken naar buitenland zou gaan. Maar wat betekent deze potentie dan voor u? Dit is natuurlijk erg leefstijlafhankelijk (lees ook : Uw gast centraal). Facet pelt het af per leefstijlkwadrant (Leefstijlvinder).

19 mei

Hoe worden Nederlandse vakantieparken nu geboekt?

Nederlandse vakantieparken gaan een heel slecht voorseizoen meemaken. De boekingen tot en met juni lopen tientallen procenten achter. De zomer ziet er een stuk rooskleuriger uit, daar lopen de boekingen ruim voor op 2019. Dat blijkt uit cijfers die PleisureWorld NRIT opvroeg bij drie grote reserveringssystemen in de markt, Stratech, Booking Experts en Holiday Media.

Klein lichtpuntje is dat de laatste weken de markt fors aantrekt. "De boekingen kwamen drie weken geleden al op gang maar na de persconferentie van minister-president Rutte, waar de versoepeling van de maatregelen werd aangekondigd, zagen we een ware ‘rush’ op vakanties in eigen land”,. "Standplaatsen met privé-sanitair zijn tot en met september nagenoeg overal volgeboekt. Datzelfde geldt voor verhuuraccommodaties met eigen sanitair.

We zien dat de prijzen voor de zomervakantie verhoogd worden op basis van vraag en aanbod. Ook hebben veel bedrijven nu al 2021 boekbaar gezet. Daarmee kunnen bezitters van vouchers deze nu al verzilveren.”

Gemeenten geven horeca en vermaak wél graag de ruimte

Cafés, restaurants en theaters die straks weer opengaan, moeten zich aan strenge voorwaarden houden. Met speciale initiatieven proberen ondernemers hun bewegingsvrijheid te vergroten. Over steun van de gemeenten hebben zij meestal geen klagen.

Stoelen en tafels staan 1,5 meter uit elkaar op het terras van een cafe aan het plein. Restaurants en cafes bereiden zich voor op de mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen op 1 juni.

In het kort

- Horeca en theaters mogen straks weer open, maar kunnen door beperkte ruimte vaak geen kant op.
- Ze proberen toch hun omzet te verhogen door op andere plekken terrassen of activiteiten te beginnen.
- Gemeenten werken vaak mee, door soepel om te gaan met vergunningen of de bus te laten omrijden.

Zwolle: altijd het goede voorbeeld geven
In Zwolle moet een versoepeling verdiend worden. Pas als het publiek zich bij de heropening van de terrassen goed gedraagt, wordt het tijd voor een volgend initiatief.

Het artikel in FD is hier te lezen (inlog nodig) 

KHN: Update 18 mei: Protocol Heropening Horeca

Op woensdag 13 en vrijdag 15 mei vonden er constructieve gesprekken plaats tussen KHN-voorzitter Robèr Willemsen, KHN-directeur Dirk Beljaarts en staatssecretaris Keijzer, minister Grapperhaus, burgemeester Aboutaleb en burgemeester Weterings namens de VNG. Er is gesproken over de 1,5 meter regel op terrassen en in cafés en restaurants, hoe huishoudens kunnen plaatsnemen aan tafel en het flexibel omgaan met de openbare ruimte. KHN benadrukt dat het gezien de omstandigheden niet in de buurt zal komen van wat ideaal en optimaal werkbaar is.

Op maandag 18 mei komt het advies vanuit het OMT, onder meer met betrekking tot de heropening van de horeca per 1 juni. Dinsdag zullen het kabinet en de veiligheidsregio's dit advies bespreken en tot besluitvorming overgaan. Dat zal hoogstwaarschijnlijk ook dinsdag laat wordt medegedeeld tijdens een persconferentie. KHN zal na het kabinetsbesluit uiterlijk woensdagmiddag een aangepast horecaprotocol publiceren, wat in lijn zal zijn met het besluit. De horecaondernemers kunnen dan verder gaan met de gepaste voorbereidingen om op een veilige en werkbare manier op 1 juni open te gaan.

We boeken massaal vakantiehuisjes en hotels, maar we durven niet naar de camping

Nederland trekt er met Hemelvaart en met Pinksteren massaal op uit. Bij bungalowparken, hotels en vakantiehuisjes regent het last minute boekingen, zo blijkt uit een rondgang.  In tegenstelling tot de vakantieparken, hotels en huisjes loopt het op de camping nog niet bepaald storm. 

Inmiddels is 85 procent van de ruim 6000 kamers de komende weekenden bezet, laat de grootste hotelketen (Fletcher) van Nederland weten. Parkvakanties.nl, waar grote vakantieparken als Landal en Roompot bij zijn aangesloten, zegt dat de parken voor het hemelvaartsweekend al voor 72 procent gevuld zijn. 

Waar het niet tjokvol is, is op de campings. Bas van Mill van Stichting Vrije Recreatie wil wel graag een oproep doen aan alle Nederlanders die de komende weekenden er tussenuit willen, maar geen idee hebben waarheen. ,,Mensen, kom allen naar de camping”, luidt zijn boodschap.

Radiozenders bieden 5 seconden gratis reclame voor horeca- en recreatiesector

Een aantal Nederlandse radiozenders heeft besloten om naast retailers ook dierentuinen, attractie- en vakantieparken, campings, hotels en restaurants te ondersteunen met een gratis 5 seconden tag-on op de hoofdspot, met als doel de coronamaatregelen te benadrukken.

De radiozenders van DPG Media (Qmusic), Talpa Network (Radio 538, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, Sky Radio), RadioCorp (100%NL, Slam!), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio), Sublime, Classicnl, ORN (publieke regionale zenders) en E Power (commerciële regionale zenders) willen hiermee deze categorie bedrijven helpen die door de coronacrisis en overheidsregels getroffen zijn. De reclamezendtijdverkoper van de NPO-radiozenders, de STER, doet niet mee met de actie.

Uit onderzoek door Ruigrok NetPanel in opdracht van Radio Advies Bureau bleek dat 44 procent van de Nederlanders het goed vindt als organisaties met een radioreclame inspelen op het coronavirus. Driekwart (76 procent) vindt het goed dat er reclames zijn die mensen oproepen zich aan de maatregelen van de overheid te houden. Het aanbod geldt voor alle campagnes die tot 1 juli 2020 worden uitgezonden.

Gratis platform Toerist In Nederland gelanceerd

Nederlanders zullen zich dit jaar massaal op de binnenlandse toerismemarkt begeven. MyBookings.com en IFHG lanceren hiervoor een platform: Toerist In Nederland, waarop hotels kosteloos hun aanbieding onder de aandacht kunnen brengen.

Op het platform Toerist In Nederland kunnen gasten doorklikken naar de eigen site van het hotel waardoor ook geen commissie aan OTA’s hoeft te worden afgedragen. Een win-win voor zowel de consument als het hotel. Inmiddels hebben ruim 40 hotels zich al aangemeld.

18 mei

Nederland verlengt de grenssluiting voor mensen van buiten Europa

De reisrestricties zijn verlengd tot 15 juni. Het gaat hierbij om de inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) met als doel de verspreiding van het COVID19 virus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die niet onder de volgende uitzonderingspositie vallen, Nederland niet binnenkomen.

MKB-voorzitter: 'Tweede steunpakket moet over kapitaal gaan'

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland wil dat het tweede steunpakket kijkt naar kapitaalsteun voor bijvoorbeeld huur of lease van machines. Hier is nu geen compensatie voor. Ook vindt Vonhof het niet gek als werknemers een offer brengen. Nu liggen alle lasten bij de werkgever.

Nu we van de 'uitbraakfase' naar de 'overgangsfase' gaan, past daar volgens Vonhof een verbeterd pakket bij. 'In eerste instantie hebben we vooral geprobeerd om werkgelegenheid te behouden. In het tweede steunpakket moeten we kijken naar kapitaalsteun, voor bijvoorbeeld huurkosten of de lease van je machines. Daar is nu geen compensatie voor.'

Ook van werknemers mag iets gevraagd worden, vindt de MKB-voorzitter. Een deel van de kosten van de 100 procent doorbetaling aan de werknemer belandt nu bij de werkgever; iets dat veel ondernemers niet nog maanden kunnen volhouden. 'Dan is het in mijn ogen niet gek om bepaalde cao's uit te stellen of een spreiding van het vakantiegeld af te spreken. Het heeft op dit moment geen enkele zin om politieke verschillen uit te vergroten om je achterban tevreden te stellen, daarmee red je het niet. 'We hebben één doel: Nederland uit de crisis helpen. Dat is belangrijk voor werkgevers, werknemers en het kabinet.'

 Grote steden kunnen kunst niet alleen redden, het Rijk moet bijspringen

Het Rijk moet bijspringen, want gemeenten hebben niet genoeg geld voor de cultuursector, schrijven de wethouders voor cultuur uit de vier grootste steden:

'Door de sluiting van podia, musea en theaters branden de reserves van de sector momenteel op. Analyses van de gevolgen voor de culturele sector in de vier grote steden laten een verlies zien van circa 114 miljoen euro tot 1 juli 2020. Hoewel de onlangs aangekondigde versoepeling van kabinetsmaatregelen weer wat perspectief biedt, heeft de anderhalvemeter-samenleving enorme financiële gevolgen voor de sector. Ondanks de creativiteit van veel instellingen om nu vooral te kijken naar de mogelijkheden binnen de regels, weegt opengaan voor de kleinere instellingen niet op tegen de kosten. Die financiële klappen kunnen zowel de gesubsidieerde als de niet-gesubsidieerde instellingen in onze steden, maar ook kunstenaars en creatieve makers, niet opvangen. Cultureel erfgoed dreigt onomkeerbaar te verdwijnen.

Er is meer geld nodig. Helaas kunnen wij als gemeenten in beperkte mate steun bieden. In tegenstelling tot het Rijk mogen gemeenten geen begrotingstekort hebben. Bovendien zijn de financiële uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen gigantisch, waardoor onze begrotingen sowieso al onder druk staan. Willen we ons culturele fundament in stand houden, dan moet het Rijk dus bijspringen. Daarom doen wij een gezamenlijk appèl op heel het kabinet.'

 Met z'n allen op vakantie in eigen land, gaat dat wel passen?

"Je hebt een paar plekken in Nederland die echt on-Nederlands mooi zijn", zegt reisjournalist De Jong. "In de Weerribben kun je kanotochten doen, waarbij je een dag of drie, vier onderweg bent met een eigen tent. Dat geeft echt een Scandinavisch gevoel."

 Volgens Goof Lukken, docent toerisme en leisure van de Breda University of Applied Sciences, kunnen alle binnenlandse toeristen in theorie over de parken verspreid worden, als er maar strak gepland wordt. "Om iedereen over de zomervakantie te kunnen spreiden zou niemand langer dan een dag of veertien weg mogen gaan. Maar veel mensen, vooral vaste gasten op campings, staan er drie weken of langer."

Dat kan de prijs van een vakantie flink opjagen, vermoedt hij. "Er bestaan twee stromingen: campings die dezelfde prijs houden omdat ze loyaal naar hun klanten willen zijn, en grote concerns zoals Roompot of Center Parks die met een zogeheten yieldsysteem werken. Daarbij stijgen de prijzen zodra er meer online geboekt wordt, en de vraag dus stijgt." Lukken vermoedt dat die prijsstijging kan oplopen tot wel 40 procent.

De NOW-regeling: vergeet je verplichtingen niet

Tijdens de coronacrisis heeft de overheid steunmaatregelen voor ondernemers getroffen. Deze maatregelen zijn niet zaligmakend, maar bieden ondernemers hopelijk voldoende ademruimte om het tot betere tijden uit te houden. Aan deze maatregelen zitten wel voorwaarden verbonden die je goed in de gaten moet houden. De subsidie biedt noodzakelijke steun in lopende lasten, maar vergeet niet rekening te houden met de voorwaarden (en gevolgen) van toekenning van deze subsidie. De werkgever dient verantwoording af te leggen over de ontvangen subsidie, waarbij de mogelijkheid bestaat dat de administratie van de werkgever achteraf wordt gecontroleerd. Het is van belang dat reeds in een vroeg stadium wordt geadministreerd welke gevolgen wel en niet aan de corona-crisis toe te rekenen zijn. Daarbij kan een te hoge schatting van de omzetdaling resulteren in een terugbetalingsverplichting.

Twee belangrijke verplichtingen voor werkgevers zijn de inspanningsverplichting van de werkgever om het loon van de werknemers volledig door te blijven betalen en dat de werkgever geen ontslagaanvragen indient bij het UWV wegens bedrijfseconomische redenen. Dit zijn natuurlijk voorwaarden die in het gedrang komen als de situatie (blijvend) verslechtert.

Inzicht in gebruik NOW-regeling: welke gebieden worden het hardst geraakt?

De NOW-regeling (de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) komt bedrijven tegemoet die kampen met een omzetdaling van tenminste 20% in vergelijking met vorig jaar met een bijdrage in de loonkosten die kan oplopen tot 90%.

Bureau Buiten heeft een interactieve kaart gemaakt om inzichtelijk te maken welke gebieden het hardst worden geraakt. Gebieden met een hoog aandeel toerisme in de economie horen bij de ‘koplopers’, zoals de Waddeneilanden (waar meer dan 10% van de bedrijven gebruik maakt van de regeling), Sluis, Veere en Rhenen. Haarlemmermeer, met Schiphol en alles wat daaraan vast hangt, is ook hard geraakt, evenals de sierteeltgemeenten in het land. Van de grote steden zijn bijvoorbeeld Maastricht, Enschede en ook Amsterdam meer dan gemiddeld geraakt. Plattelandsregio’s tellen grosso modo een geringer percentage aanvragers.

Start vaarseizoen Overijssel op  18 mei

Met ingang van maandag 18 mei worden de bruggen en sluizen in Overijssel bediend volgens het zomerse regime. Dit betekent een versoepeling van het eerdere uitstel tot 1 juni van de opening van het vaarseizoen vanwege coronamaatregelen. De nieuwe richtlijnen van de rijksoverheid bieden ruimte om, onder strikte voorwaarden, de bediening van de vaarwegen in Overijssel weer op te pakken.

Lees het volledige nieuwsbericht op onze website

NOW-regeling laat voor miljarden aan omzetdalingen zien

Via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) heeft de overheid voorlopig massale ontslagen weten te voorkomen. Bedrijven hebben via het UWV voor ongeveer 45 miljard euro aan omzetdalingen opgegeven via de NOW-regeling, zo blijkt uit een berekening van ABN AMRO. Groothandels, winkels en industriële bedrijven hebben hierbij het meeste omzetverlies. Toch toont de regeling nog wat mankementen, waardoor bedrijven die met vertraging een klap van de coronacrisis krijgen alsnog kunnen worden geraakt, zoals ondernemingen uit de bouwsector.

Voor horecabedrijven vertegenwoordigen de aanvragen 4,5 miljard euro aan omzetverlies, wat ongeveer 62 procent is van de totale omzet die de horeca in 2019 gemiddeld in drie maanden behaalde. Daarbij mist dan wel het omzetverlies dat bedrijven maken die geen beroep op de regeling kunnen doen, zoals zelfstandigen.

 

Ondernemersvertrouwen in tweede kwartaal laagste ooit gemeten

Door de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen zijn ondernemers sinds de start van de meting niet zo pessimistisch geweest. Het ondernemersvertrouwen komt uit op -37,2 tegen 6,4 in het vorige kwartaal. Dit is de sterkste afname ooit gemeten en komt nog een stuk lager uit dan het dieptepunt van de financiële crisis. Het vertrouwen is het laagst in de horeca. De verwachtingen voor de komende drie maanden zijn in alle bedrijfstakken negatief, maar onderlinge verschillen zijn groot. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld in april 2020, voor de op 6 mei aangekondigde versoepeling van de maatregelen.

 In alle bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen in het tweede kwartaal afgenomen. Door de vele bedrijfssluitingen als maatregel tegen het coronavirus is het pessimisme veruit het grootst bij ondernemers in de horeca. Daar komt de stemmingsindicator uit op -84,3. Een kwartaal eerder waren ondernemers hier nog nagenoeg neutraal gestemd.

'Geen buitenlandse toeristen naar Frankrijk'

De Franse regering heeft er voor het eerst hardop op gezinspeeld dat er deze zomer geen buitenlandse toeristen naar Frankrijk komen. "Het is het binnenlandse toerisme dat de sector er nu weer bovenop gaat helpen", zei staatssecretaris Lemoyne van het ministerie van Toerisme vanochtend op televisie. "Dit jaar moeten we het vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen doen."

Nederland slim benutten

De komende jaren staat Nederland voor belangrijke maatschappelijke opgaven. Voor de aanpak van de transities in het post-corona tijdperk zijn innovatieve oplossingen nodig, die worden ontwikkeld in Oost-Nederland.

 Regio Foodvalley, Cleantech Regio, Regio Arnhem Nijmegen, Regio Achterhoek, FruitDelta Rivierenland, Veluwe, Regio Twente en Regio Zwolle hebben de kracht, de ruimte en de kennis op het gebied van gezonde voeding, circulaire economie, natuur en recreatie, energie, logistiek, slimme industrie en de nieuwe sleuteltechnologieën Artificial Intelligence, Med Tech en waterstof.

 Wij roepen de politieke partijen op gebruik te maken van de kracht van Oost, de regio’s te ondersteunen en de aangedragen oplossingen beschikbaar stellen aan de rest van Nederland.

 

Coronacrisis? Bed and breakfasts op het platteland juist in trek

Het gaat goed met veel bed and breakfasts tijdens deze coronacrisis. Vooral de verblijven op het platteland met eigen sanitair en eigen entree, doen het goed. De Kamer van Koophandel ziet het aantal b&b’s in deze regio zelfs stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Bed and breakfast de Pieper Horizon in Genemuiden, zag het kort na het uitbreken van de coronacrisis annuleringen regenen. Maar het tij keerde snel. "We hebben nu meer boekingen dan exact een jaar geleden."

Het aantal bezoekers op Bedandbreakfast.nl stijgt de laatste weken gigantisch en is zelfs hoger dan in februari, toen er in Nederland nog weinig zorgen over corona waren. De Kamer van Koophandel ziet een stijging van dit soort pensions in Gelderland (met ongeveer 30 ten opzichte van vorig jaar), Overijssel (plus 20) en Flevoland (plus 1).

Corona: ondernemen in de grensstreek

Duitsland en België nemen andere maatregelen in de coronacrisis dan Nederland. De grenzen met België en Duitsland mag je alleen nog over voor essentiële reizen. Voor ondernemers die in het ene land wonen en het andere land werken, is het vaak lastig te weten waar ze steun kunnen vragen. Een wegwijzer naar de belangrijkste informatie over de steunmaatregelen en grenscontroles.

Gratis Corona-pictogrammen

Pictostudio en Visitaal bieden verschillende gratis stappenplannen en instructies aan met pictogrammen rondom het Corona-virus.. Bekijk hier het overzicht met alle corona-pictogrammen en download de gratis infobladen met corona-pictogrammen.

Versoepeling Rutte brengt hoop, we gaan voorzichtig weer naar buiten

Consumenten zoeken na de aankondiging van de versoepeling meteen de ‘ruimte’ op. Ze stellen aanschaf van luxere producten nu minder uit en overwegen die ook minder online te kopen. Ook verlangen mensen er naar om weer meer buitenshuis te ondernemen. Nederlanders volgen daarmee de fases waarin een pandemie verloopt.

Naast veranderingen in consumptiegedrag zien we dat mensen ook meer verlangen om weer allerlei activiteiten te ondernemen. In de stad willen mensen weer naar het museum, bioscoop of theater, jongeren willen weer reizen en op vakantie gaan en mensen met een onzekere werksituatie zoeken recreatie buitenshuis op. We willen dus graag weer het huis uit, wat we ook terugzien in de vraag welke maatregelen mensen versoepeld willen zien. Steeds meer mensen willen niet zoveel mogelijk thuis blijven. Ook de maatregelen die de horeca zijn opgelegd zien consumenten het liefst zo snel mogelijk versoepelen.

Inkomsten voor de cultuursector en een leuke zomer bovendien

Het aantal ic-opnames daalt en de roep om verruiming van bewegingsvrijheid zwelt aan. Nu moet de cultuur- en vrijetijdssector zich voorbereiden op de organisatie van een ander aanbod, een bredere financiering en een slimme verdeling van dat gecreëerde aanbod. Er liggen kansen, want we blijven deze zomer massaal thuis en vieren vakantie in eigen land. Dit creëert bovendien opties voor de langere termijn in het ‘nieuwe normaal’. Opiniestuk in het FD van Lennart Booij, cultureel ondernemer en lid van de Raad voor Cultuur.

14 mei 

Zo wil Brussel toerisme opstarten: grenzen open voor EU-landen in zelfde fase

De meeste grenzen in het Schengengebied zijn nog gesloten, maar als het aan de Europese Commissie ligt, moet het voor EU-burgers mogelijk zijn om komende zomer op vakantie te gaan. Om dit voor elkaar te krijgen is woensdag een set aanbevelingen over hygiëne, afstand, vervoer en grenscontroles gepresenteerd in Brussel, al is het aan de lidstaten zelf om te bepalen hoe ze het toerisme weer opstarten.

Het opheffen van de reisbeperkingen moet volgens Brussel in stappen gebeuren. Landen die ongeveer in dezelfde fase zitten en een vergelijkbaar risicoprofiel hebben, kunnen de grenzen voor elkaar openen.

Daarnaast heeft de Commissie richtlijnen opgesteld voor een veilig en geleidelijk herstel van het passagiersvervoer per vliegtuig, trein, auto, bus en boot. Ook zijn criteria opgesteld voor de ontwikkeling van gezondheidsprotocollen voor accommodatie, eet- en drinkgelegenheden en toeristische attracties als stranden. De verschillende maatregelen in landen met betrekking tot het gebruik van beschermingsmiddelen en het houden van afstand moeten hierbij in acht worden genomen.

Rutte geeft geen vakantieadvies: 'Het licht staat nog op oranje'

Rutte gaf woensdag, samen met collega-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, een korte persconferentie. Over het boeken van een vakantie wilde Rutte niets zeggen. 'Het is niet duidelijk of we straks op vakantie mogen in Europa. Sommige landen nemen andere quarantainemaatregelen. Ik heb geen advies, want we kijken niet te ver vooruit. Hooguit twee, drie weken', aldus de premier.

'We hopen zo snel mogelijk met adviezen te kunnen komen. Maar je zult moeten kijken naar grensopeningen, het verkeer en wat andere landen doen. Het stoplicht staat nog op oranje: dat betekent dat we alleen noodzakelijke reizen maken', sprak Rutte.

Nederland staat reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen voorlopig toe om vouchers te geven aan consumenten wier vlucht is afgelast wegens het coronavirus. De Europese Commissie zei woensdag dat consumenten die zo'n voucher weigeren hun geld terug moeten krijgen. Het recht om te kiezen voor zo'n vergoeding is vastgelegd in het Europese passagiersrecht, aldus de commissie. Hij roept consumenten op zo veel mogelijk voor zo'n voucher te kiezen, hoewel ze wel de optie behouden hun geld terug te krijgen. "We moeten allemaal een beetje solidair zijn met elkaar", zegt de premier. ,,Als je het geld echt nodig hebt, is het wat anders. Maar het feit dat je op vakantie kon gaan, betekent blijkbaar dat die ruimte er was."

Stop criminele weldoeners in de horeca

Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren.

Ze bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden. Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Monitor NBTC: voor tweederde van sitebezoekers heeft Corona redelijk tot grote impact op reisplannen naar Nederland

Uit de wekelijkse monitor van NBTC onder de bezoekers van Holland.com is nauwelijks verschil te merken met de voorgaande weken. Bijna de helft van de bezoekers aan deze site is wel van plan om naar Nederland te komen als dat weer kan.

13 mei

SVR boerencampings ‘lenen’ sanitair-units van de evenementensector

Veel Nederlandse kampeerders zullen dit jaar niet naar het buitenland afreizen en in eigen land blijven. Tot in ieder geval 1 juli zijn alle sanitaire voorzieningen op campings door de overheid verplicht afgesloten en is men aangewezen op een eigen chemisch toilet en wasruimte in de caravan of camper. Ook na die datum zullen veel mensen, uit angst voor besmetting, het prettig vinden om gebruik te maken van privé sanitair. Dankzij deze samenwerking komt er voor hen op talloze SVR-campings tot eind van het seizoen privé sanitair beschikbaar.

De SVR blijft ondertussen wel bij de politiek pleiten om het sanitair op campings eerder dan 1 juli geopend te krijgen. Tot die tijd, maar ook langer, zal het extra privé sanitair een mooi alternatief zijn.

CLC-Vecta heeft wederom gepleit voor steunmaatregelen en een specifiek steunpakket voor de evenementenbranche

De impact van COVID-19 op de branche voor beurzen, evenementen en congressen, waar het bij uitstek draait om LIVE communicatie, elkaar in levenden lijve, in groepsverband te ontmoeten, is enorm. Voor vrijwel alle ondernemingen in de sector is de omzet begin maart abrupt tot nul gereduceerd en daar zal op korte termijn geen verandering in optreden.

Beursorganisator RAI wil weg uit 'evenementenhoek' van coronamaatregelen

RAI heeft de pech dat het op één hoop wordt gegooid met grootschalige evenementen zoals festivals en voetbalwedstrijden. En dat is de zwaarste categorie binnen de sectoren die door corona zijn stil gelegd. Een voetbalwedstrijd, waarbij mensen op een halve meter van elkaar zitten is iets heel anders dan een vakbeurs. Beurzen laten zich volgens RAI prima organiseren in het coronatijdperk door te werken met toegangstijden, routering en muurtjes die de beursbezoekers van elkaar scheiden.

App laat  live op kaart zien waar het druk is

Spacetime layers start een pilot om via een app te zien in waar het (te) druk is. Het loopt inmiddels storm met aanmeldingen voor de pilot. “We beginnen met de horeca, maar ook musea, kastelen, bibliotheken, zwembaden, etc. kunnen straks live op de kaart laten zien dat ze open zijn, hoe druk het is, welke maatregelen zijn getroffen en andere informatie die ze zelf real-time(!) kunnen beheren. Volledig kosteloos!

Tot nu toe werkten we met accounts die hele kaartlagen kunnen beheren. Vanuit het onderwijs was er toch al de wens om een bericht vanuit de app aan te kunnen maken en we waren dit al aan het bouwen. We hoeven nu ‘alleen’ te zorgen dat dit bericht daarna voortdurend kan worden bewerkt.

Over twee weken verwachten we technisch klaar te zijn, op tijd voor de heropening van de horeca. Een ondernemer maakt dan vanuit de app zelf een bericht aan met sfeerfoto’s, de menukaart en eventuele maatregelen waar gasten rekening mee moeten houden. Ze adresseren dit bericht aan een of meerdere kaartlagen waar het vervolgens aan wordt toegevoegd. De ondernemer kan deze informatie dan zowel vanuit de app als via het webportaal bewerken (actuele menukaart, stoplicht, aantal zitplaatsen, maatregelen, etc.).”

UNWTO heel somber over internationaal toerisme

De prognoses van UNWTO worden steeds somberder. De wereld toerisme organisatie denkt dat het internationaal toerisme dit jaar wel met 60% tot 80% kan afnemen. Het is daarmee de ergste crisis die toerisme meemaakt sinds in 1950 de registratie van toerisme is gestart. In het eerste kwartaal, met nog twee relatief goede maanden, daalde het internationaal toerisme al met 22%. Dat resulteerde in 67 miljoen minder internationale aankomsten en een verlies van 80 miljard dollar. Inmiddels staan de banen van miljoenen werknemers op het spel.

UNWTO heeft drie scenario’s ontwikkeld waar de gevolgen van de crisis worden gekoppeld aan de reisrestricties.

 • Scenario 1: Als begin juli de grenzen weer geleidelijk worden geopend, blijft het verlies beperkt tot 58% minder internationale toeristen, in vergelijking met 2019.
 • Scenario 2: Als de grenzen pas begin september opengaan dan voorziet UNWTO een verlies van 70%
 • Scenario 3: In het negatiefste scenario gaan de grenzen pas in december weer open en verlies de toeristische sector wereldwijd 78% van haar gasten.

Economische impact coronavirus op toerisme in Fryslân

De maatregelen tegen het coronavirus raken het toerisme in Fryslân erg hard. Voor de Toerisme Alliantie Fryslân (TAF) heeft ETFI in beeld gebracht welke economische gevolgen de coronacrisis heeft voor de toeristische ondernemers. In totaal hebben 389 ondernemers aan het onderzoek meegewerkt waarbij een scheiding gemaakt is tussen logies, horeca en overige.

Hoewel dit onderzoek in Friesland is uitgevoerd, zijn de uitkomsten waarschijnlijk ook te projecteren op Overijssel.

Uitkomsten:

 • Direct omzetverlies in de toeristische sector van minimaal 35% uitgaande van de maatregelen en regelingen tot 11 mei 2020
 • Sterke oploop van schade indien de maatregelen verlengd worden
 • De maatregelen die de Rijksoverheid genomen heeft ter compensatie van economische schade door het coronavirus staat niet in verhouding tot deze cijfers
 • Naast de directe gevolgen voor de sector – toename problemen, faillissementen en dus ook ontslagen – is de impact ook groot op de overige Friese MKB’ers; leveranciers, onderhoud, bouw, zakelijke/financiële dienstverlening. En dus impact op indirecte werkgelegenheid zoals detailhandel, vervoerders en dienstensector
 • Veel ondernemers zijn nog niet voldoende op de hoogte van de huidige steunmaatregelen

Ook in Gelderland is een grootschalig onderzoek gedaan naar de staat van het bedrijfsleven in deze provincie.

Wat kunnen gemeenten betekenen voor de cultuursector in tijden van corona?

Hans van Soelen is hoofd Culturele Zaken bij de Gemeente Utrecht. De Boekmanstichting interviewde hem over de rol van de gemeente bij het ondervangen van de gevolgen van de coronacrisis op de culturele sector. Welke mogelijkheden hebben gemeenten, welke beperkingen zijn er en hoe ziet het perspectief er op de lange termijn volgens Van Soelen uit?

Wisselend beeld bij gevolgen corona in havengebied Zwolle

De invloed van corona is ook merkbaar bij de binnenhavens, zoals die in Regio Zwolle. Toch vallen de gevolgen voor de ladingstromen daar vooralsnog mee, vertelt Port of Zwolle-directeur Jeroen van den Ende. Al is er wel sprake van een wisselend beeld per sector. Er is maakindustrie, retail, agri, food, scheepswerven en automotive. ‘De foodsector gaat gewoon door, mensen en ook vee moeten gewoon eten. Daar zien we dat alles gewoon doorgaat. Maar in de maakindustrie is er wel het een en ander aan de hand. Dat beeld zien we ook in de logistiek. De ene vervoerder staat stil met een deel van zijn vloot, de andere heeft juist weer extra vrachtwagens nodig.’

12 mei

We gaan in Oost-Nederland op (zomer)vakantie: run op campings en vakantieparken na versoepelen coronaregels

Het regent eindelijk weer boekingen voor de zomervakantie bij campings en vakantieparken in deze regio sinds bekend werd dat ze per 1 juli weer volop gasten mogen ontvangen. Een aantal reacties uit de regio:

 Molecaten: “Het positieve van de opening zonder restricties per 1 juli is dat het concreet is. Een datum waar we naartoe kunnen werken. Minder positief is dat we niet al met Hemelvaart en Pinksteren open kunnen, daar hoopten we op. Nu missen we die belangrijke schoolvakantiedagen. Maar goed, je moet ook je zegeningen tellen. Donderdag was een ware hausse en ook vrijdag waren er veel boekingen. Ongeveer 40 procent daarvan is in de maand juli.

Beerze Bulten: gematigd tevreden over de datum van 1 juli. "Het is druk geweest afgelopen dagen. Dat hoor ik ook van mijn collega's, er wordt massaal geboekt. Mensen zagen een vakantie in het buitenland in het water vallen of ze vinden het toch te risicovol en dus boeken ze nu. En de mensen die toch al in Nederland wilden blijven zijn boeken nu ook snel. We zitten in het hoogseizoen al bijna vol. Dus we kunnen eindelijk eens aan het werk. We hadden gehoopt eerder open te mogen zodat we rustig naar de zomervakantie toe zouden kunnen werken. Nu moeten we ineens van 0 naar 100. Maar het gaat de goede kant op."

Camping De Koeksebelt in Ommen rept van een ‘hectische donderdag’. "Na elke persconferentie van Rutte stroomde afgelopen tijd onze mailbox vol, nu ook weer. Dan zaten we hier met vier man vouchers te maken voor gasten die hun boeking niet door zagen gaan. Het is eindelijk duidelijk waar we aan toe zijn, maar tegelijkertijd zien we dat het voorseizoen, Hemelvaart en Pinksteren om zeep zijn. Dan gaat het toch om 45 procent van je omzet. Maar nu lopen we snel vol in het hoogseizoen. Wel eerst maar een kijken hoe het loopt met die corona. Ik heb geen zin om een soort voucherfabriek te worden, de pijn van misgelopen omzet gaat toch een keer komen."

Bron: De Stentor 

RTL biedt ondernemend Nederland gratis reclamezendtijd aan via het initiatief ‘Nederland gaat weer open’

Ben jij een kleine tot middelgrote ondernemer, en wil jij aan Nederland laten weten dat jouw onderneming weer open is? Neem dan een filmpje op waarin je laat zien dat jij weer open bent.

Het open reclameblok zal dagelijks tussen 18.00 uur en 24.00 uur te zien zijn bij RTL 4 en bij RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z tussen 19.30 uur en 23.00 uur. Het reclameblok trekt veel kijkers die jij als ondernemer kan bereiken: gratis en voor niets! Een selectie van de mooiste, origineelste en/of meest ontroerende inzendingen wordt uitgezonden

 

KHN komt met Protocol Heropening Horeca

De KHN heeft een protocol opgesteld dat moet bijdragen aan  de veilige heropening van de horecagelegenheden. Het document wordt aangepast, als de situatie hier om vraagt. Leden van KHN kunnen de meest actuele versie donwloaden via Mijn KHN (inlog).  Een aantal punten uit het protocol:

 • Gasten mogen alleen naar binnen als ze gereserveerd hebben.
 • Na binnenkomst moeten ze hun handen wassen
 • controlegesprek. Daarin wordt gevraagd of zij of een huisgenoot in de afgelopen 24 uur last heeft gehad van hoesten, een neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheid. Bij twijfel kunnen gasten geweigerd worden.
 • maximaal vier personen aan een tafel, tenzij het om een gezamenlijk huishouden gaat. Ook aan een bar mogen maximaal vier personen bij elkaar zitten.
 • Het bedienend personeel mag binnen de 1,5 meter de bestellingen opnemen, uitserveren en opruimen.
 • Als de gasten zijn vertrokken, moeten de tafels, stoelen en menukaarten grondig worden schoongemaakt.

Groot Europees onderzoek naar kampeerplannen in 2020

 Kampeerspecialist ACSI heeft een onderzoek gehouden onder 10.208 Europese kampeerders. Daarin werd o.a. gevraagd naar de kampeerplannen voor het seizoen 2020. Het merendeel van de kampeerders die een campingvakantie hebben geannuleerd, geeft aan dat zij dit jaar alsnog op vakantie willen gaan.

 • 37% van de kampeerders uit Nederland heeft of had een of meerdere campings geboekt voor 2020. 26% van deze kampeerders heeft de boeking geannuleerd. Dat betekent niet dat deze vakantieplannen in het water vallen. Bijna 65% van hen geeft aan dat ze alsnog op pad gaan. Slechts 7% geeft aan helemaal niet meer te gaan kamperen in 2020.
 • Kampeerders die niet geboekt hebben maar wel vakantieplannen in het vooruitzicht hadden zijn grotendeels van plan op vakantie te gaan. Slechts 9% geeft aan dat ze de vakantieplannen annuleren en in 2020 niet meer op vakantie gaan.
 • Kampeerders wilden in eerste instantie vooral in mei en juni op vakantie. Dat is nu verschoven naar augustus, september en oktober.
 • 63% heeft er begrip voor als een camping, gezien deze uitzonderlijke situatie, een voucher aanbiedt voor de (aan)betaling i.p.v. een terugbetaling.

'Coronavrije' vakantie door vooraf testen en in het resort blijven

Corendon biedt vakantiegangers met ingang van eind juni 'coronavrije' vakanties aan, maakt de grootste touroperator van Nederland maandag bekend. De reisorganisatie doet dat door de reizigers eerst te testen, ze vervolgens zelf te vervoeren en onder te brengen in een eigen all-inclusiveresort. Dat mogen ze tijdens de vakantie dan niet verlaten.

Bij tweede steunpakket voor ondernemers vervalt boete op ontslag

De overheid werkt momenteel aan een verlenging van de steunmaatregelen voor ondernemers. De huidige regeling loopt tot 1 juni. De boete op ontslag die was verbonden aan de huidige NOW-regeling gaat verdwijnen, zo vertelde minister Koolmees (SZW) bij talkshow Op1.

 

Aantal faillissementen gestegen in april

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in april 75 bedrijven meer failliet verklaard dan in maart, meldt het CBS. De trend is sinds september 2018 licht stijgend. In de eerste 4 maanden van 2020 lag het aantal faillissementen ruim 3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

 

Europese ondernemers staan te springen om toeristen, maar wat kan er deze zomer?

Of en wat er straks mogelijk blijkt is gissen, maar de eerste initiatieven vanuit lidstaten en ondernemers om het toerisme op een veilige manier op te starten zijn zonder meer creatief. De opvallendste:

 • Het coronapaspoort; Alleen toeristen die een geldig document kunnen overhandigen waarin staat dat ze géén covid-19 hebben, mogen reizen binnen de EU.
 • De coronacorridor; dat de minder hard getroffen lidstaten samen kunnen werken om 'toeristische doorgangen' te creëren. Voorwaarde is dat die landen eenzelfde soort coronabeleid voeren.
 • Strandbedjes omringd door plexiglas en coronavrije hotels

11 mei

KHN: Tweede Kamer wil meer steun voor horeca 

De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed. KHN ziet de aangenomen moties als een steun in de rug voor alle lobby inspanningen, die recht doet aan de nood bij horecaondernemers.

Helft bedrijven vreest voor voortbestaan door coronacrisis

Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse niet-financiële bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoudt. Mocht de coronacrisis langer dan twaalf maanden duren dan verwacht 60 procent dat het doek voor hun bedrijf valt in de huidige vorm. Een ruime meerderheid van ondernemers gaat verder uit van afname in het tweede kwartaal van omzet en personeelssterkte door de coronacrisis. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin april onder bedrijven werd gehouden.

In alle sectoren vrezen ondernemers voor de continuïteit van hun bedrijf. De ondernemers in de horeca zijn daarbij begin april het meest pessimistisch. Bijna 36 procent denkt het bedrijf gedurende hooguit twee maanden coronacrisis te kunnen continueren en 33 procent drie tot max. zes maanden. Slechts 5 procent verwacht langer dan een jaar op dezelfde voet door te gaan.

Ondernemersorganisatie ONL presenteert ondernemersmanifest ‘overleven en vernieuwen’ aan premier Rutte

In het manifest ‘Overleven en vernieuwen’ formuleert ONL 30 concrete voorstellen voor een intelligente open-up van de economie. Met dit manifest nodigt ONL de overheid uit om krachten te bundelen waarbij eerst de focus ligt op overleven, daarna op vernieuwen.

Enkele voorstellen uit het manifest op een rij:

 • Stel een Economic Board Nederland aan waarin mkb, nadrukkelijk ondernemers en familiebedrijven vertegenwoordigd zijn, dat het kabinet adviseert over ondernemersbeleid
 • Verleng en verscherp de steunmaatregelen en maak ze recessiebestendig
 • Pas loon- en omzetbelastingen tijdelijk aan
 • Introduceer omzetafhankelijke zakelijke huurovereenkomsten
 • Houd scherpe focus op de mix van liquiditeit en solvabiliteit
 • Benut menselijk kapitaal slimmer, versoepel de Wet arbeidsmarkt in balans
 • Werk toe naar een nieuw, innovatief sociaal akkoord

Stratech Benchmark verblijfsrecreatie; Lichtpuntjes aan het eind van de donkere tunnel

Het positieve krantennieuws over vakanties in eigen land, wordt door de cijfers uit de Benchmark bevestigd: als we de afgelopen 7 dagen, vergelijken met die 7 dagen daarvoor, zien we dat er 44,5% meer reserveringen zijn gemaakt die gezamenlijk goed zijn voor 49,2% meer omzet.

Over het algemeen staan de reserverings- en omzetcijfers nog in de min, maar er lijken gelukkig betere tijden er aan te komen. Met uitzondering van de zomervakantie presteren de speciale periodes allemaal minder dan vorig jaar, maar zien we wel dat de afgelopen 30 en 7 dagen een flinke stijging in het aantal reserveringen en daarmee de omzet laten zien. Vanwege het feit dat er bij de gast nog flink wat onzekerheid zit, maar de wens er wel is om op vakantie te gaan en daarmee de populariteit van verblijven in eigen land in de lift zit, zou het zo maar kunnen zijn dat de aankomende periodes alsnog goed gaan presteren.

 ANWB lanceert Reiswijzer Europa

Vakantiegangers kunnen op anwb.nl/reiswijzer zien of zij welkom zijn in het vakantieland van hun keuze én welke beperkende voorwaarden daar gelden als gevolg van het coronavirus. De Reiswijzer biedt een actueel overzicht van 17 landen binnen Europa met alle relevante informatie voor een geslaagd verblijf.

‘Heel Nederland kijkt hoe wij het doen’

Steenwijkerland maakt zich klaar voor recreatie op 1,5 meter

Wethouder Bram Harmsma is trots op de daadkracht van ‘zijn’ ondernemers:‘Vanaf het begin van de crisis denken ondernemers na over mogelijkheden en zoeken samen naar slimme oplossingen om bezoekers weer te kunnen ontvangen. Binnen Overijssel zijn we door de Taskforce Gastvrij Overijssel tot koploper en pilotregio gebombardeerd. Dit betekent dat de komende tijd veel naar ons gekeken wordt hoe wij het doen.’

 

Brief aan gemeente over corona maatregelen in Giethoorn

De afgelopen weken hebben de Gemeente Steenwijkerland, Giethoorn Onderneemt en ’t Gieters Belang, in een speciaal hiervoor gevormde werkgroep, verschillende gesprekken gevoerd over de Corona perikelen. Uit deze werkgroep kwamen verschillende ideeën naar voren. Een hiervan was een door de gemeente geopperd ticketsysteem, een ander het invoeren van eenrichtingsverkeer langs de dorpsgracht.

Aanvulling: 't Gieters Belang is nadrukkelijk niet betrokken bij de publicaties in de media naar aanleiding van onze brief en kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden van de inhoud hiervan. 't Gieters Belang heeft géén contact gehad met De Telegraaf die onterecht de suggestie wekt dat de gemeente hierover al een besluit heeft genomen.

De Telegraaf pikt het nieuws op en schreef er een artikel over

In Twente blijft de kroeg dicht, maar over de grens mag de Kneipe open

Net als in Nederland, zoekt ook de Duitse regering de beste weg naar de uitgang van de lockdown door verschillende sectoren open te gooien. Onder voorwaarden mogen deelstaten invulling geven aan de landelijke regels. Vanaf maandag 11 mei mogen restaurants en cafés in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen weer open, maar met maximaal de helft van het aantal zitplaatsen en met inachtneming van alle afstandsregels. Alle horecamedewerkers moeten een mondkapje dragen.

 8 mei 2020

KHN: meer geld nodig voor horeca

Robèr Willemsen, voorzitter KHN, vandaag in RTL Z Nieuws: "Het belangrijkste wat er op dit moment moet gebeuren is dat de maatregelen over de 1e fase waar we nu in zitten gerepareerd moeten worden en uitgevoerd moeten worden zoals ooit beloofd is. En dan met name de NOW regeling; die moet echt naar 90% om het einde van deze maand te kunnen halen."

HISWA-RECRON: Harde eis: “Wij willen met Hemelvaart open”

 De versoepeling van de coronamaatregelen, die minister Rutte gisteren aankondigde in de persconferentie, is onacceptabel voor de watersport- en recreatiesector. HISWA-RECRON is vooral boos over het besluit dat gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen bij toeristische bedrijven tot 1 juli dicht moeten.   “Dit is onbegrijpelijk. We zijn optimaal voorbereid; onze protocollen liggen klaar. Hierin staan tot in detail strenge  voorzorgsmaatregelen beschreven hoe in onze bedrijven wordt omgegaan met de veiligheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijvoorbeeld hoe gasten veilig van het sanitair gebruik kunnen maken. In andere sectoren is sanitair immers gewoon open voor gasten en klanten

Versoepelde maatregelen zorgen voor meer boekingen bij vakantieparken

Sinds Ruttes persconferentie van woensdag zien Center Parcs en Landal GreenParks het aantal geboekte huisjes stijgen en hebben de telefooncentrales van de vakantieparken het drukker. Roompot heeft nog geen cijfers van de afgelopen dag, maar zag in de laatste weken steeds meer mensen op de site verschijnen om zich te oriënteren op een plekje.   De vakantieparken verwachten dat de vraag vanuit Nederland voor de zomervakantie zal toenemen, maar dat betekent niet dat de vakantieparken deze zomer voller zitten dan normaal.   "Wij zitten sowieso elke zomer vol", stelt een woordvoerder van Roompot. Ook Center Parcs en Landal GreenParks hebben in een coronavrije zomer al geen huisjes meer om te verhuren. "We kunnen een huisje maar één keer verhuren, dus het zal niet nog drukker worden dan normaal", aldus de Roompot-woordvoerder.

Inkomsten van musea zullen achterblijven

Hoewel musea vanaf 1 juni de deuren mogen openen, zullen de inkomsten voorlopig achterblijven. Brancheorganisatie Museumvereniging schat in dat het verlies na heropening rond de €5 tot €7 miljoen per week zal blijven. De situatie blijft dus zorgelijk. “Daarom dringen wij bij de overheid, rijks, gemeentelijk en provinciaal, aan op een passend steunpakket voor alle type musea, ongeacht hun grootte of dat ze privaat of door de overheid gefinancierd zijn. Daarnaast is snel meer duidelijkheid nodig over de besteding van de € 300 miljoen die cultuurminister Ingrid van Engelshoven heeft toegezegd aan de cultuursector.”   Meer over het protocol voor heropening vind je hier.

Bijna 5 miljoen Nederlanders slaan lange zomervakantie over

Deze zomer gaan naar verwachting 7,2 miljoen Nederlanders op vakantie, dit is 39 procent minder dan de vorige zomer. In die periode waren nog 11,9 miljoen Nederlanders van plan om op vakantie te gaan. Het gaat hier om vakanties van een week of langer in de periode van mei tot en met september. De huidige reisbeperkingen en onzekerheid als gevolg van de coronacrisis hebben een enorme impact op de vakantieplannen, zo blijkt uit grootschalig onderzoek dat NBTC-NIPO Research onlangs heeft uitgevoerd naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking. “In veel gevallen is er wel de wens om de vakantie op een later moment door te laten gaan, dus uitstel is niet per se afstel”, aldus Marieke Politiek, directeur NBTC-NIPO Research.   Dit blijkt ook uit een monitor van MarketResponse: Waar een maand geleden 15% aangaf dit jaar de vakantie over te slaan is dat percentage de afgelopen weken gegroeid naar 30% nu. De hoop om later te boeken omdat het coronavirus dan voorbij is, is gedaald van 26% een maand geleden naar 16% nu. Bewust in Nederland blijven laat juist weer een positieve trend zien van 9% een maand geleden naar 14% nu.

Zestig procent extra terrasruimte geeft 70 procent van de oorspronkelijke omzet


Per 1 juni mag de horeca weer open en daar hebben onze Deventer horeca ondernemers een antwoord op. "En de rest van Nederland kijkt mee, want die horen dat we er in Deventer verder mee zijn". Hoe gaaf is dat?   Bekijk het interview van RTV Oost (regionale omroep voor Overijssel) met Paul Klösters, Peter Brouwer en Hans Huberts.

Kabinet en banken stellen extra financiering beschikbaar voor kleine ondernemers

Kleine ondernemers kunnen straks makkelijker kredieten opnemen die hen door de coronacrisis moeten helpen. Het kabinet en de banken stellen €750 mln aan extra financiering beschikbaar voor overbruggingsleningen aan bedrijven in het kleinere midden- en kleinbedrijf (mkb). Deze nieuwe, aanvullende coronasteun is door het kabinet verpakt onder de noemer Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC). De leningen zijn bedoeld voor ondernemers met een relatief kleine financieringsbehoefte van tussen de €10.000 en €50.000 en een jaaromzet van minimaal €50.000.   Staatssecretaris Keijzer hoopt dat, na goedkeuring van de Europese Commissie, de regeling half mei kan worden opengesteld voor mkb'ers.

Protocol voor zakelijke bijeenkomsten

Het Eventplatform, bestaand uit prominente brancheverenigingen uit de evenementenbranche* heeft een protocol voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen binnen de 1,5 meter samenleving aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) aangeboden. Zij hebben de staatssecretaris uitgenodigd hierover in gesprek te gaan op een locatie alwaar dit ook in de praktijk kan worden gebracht. De branche pleit ervoor om – net als in Duitsland – een onderscheid te maken tussen evenementen en de zakelijke markt, zoals beurzen en congressen.

Nederlandse dagrecreatiebedrijven heropenen hun poorten binnen anderhalvemetereconomie

Tot voor kort was de instructie van de overheid ‘blijf zoveel mogelijk thuis’. Inmiddels is dit versoepeld naar ‘vermijd drukte’.   In overleg met burgemeester en veiligheidsregio werken de leden van de Club van Elf dan ook toe naar een gecontroleerde en gedoseerde heropening van dagattracties.   Om te verzekeren dat dit gebeurt binnen de maatregelen van de anderhalvemetersamenleving hebben de dagattracties het protocol ‘Veilig Samen Uit’ opgesteld.

update   7 mei 2020

Kabinet versoepelt reeks coronamaatregelen, Nederland in ‘nieuwe fase

Gisteravond kwam het kabinet met de ‘planning’ m.b.t het langzaam ontsluiten van Nederland.

- Het plan is nu om vanaf 11 mei nagenoeg alle contactberoepen weer aan de slag te laten gaan. Voor kappers, voetverzorgers, masseurs geldt wel dat ze op afspraak moeten werken. Tussen de klanten moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook groepen van tien personen worden toegestaan, maar wel met 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook rijscholen mogen weer aan het werk. Het CBR hervat ook weer de examens.  

- Voor buitensport geldt dat ze ook weer aan de slag kunnen met dat voorbehoud, ook personen boven de 18 jaar. Het gaat dan dus vooral om niet-contactsporten, zoals tennis en golf.

- Het credo ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ verandert 11 mei ook naar: ‘blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt’. Het advies blijft om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

- Er worden daarnaast proeven gelanceerd als het gaat om verpleeghuizen. In 25 vestigingen wordt gekeken of en hoe er weer bezoek kan worden ontvangen.

- Vanaf 1 juni mogen terrassen weer open, net als strandtenten. Ook restaurants mogen weer gasten ontvangen, maar alleen op reservering. Het maximum aantal personen inclusief personeel is dan 30.

Ook bioscopen, concertzalen, musea en theaters gaan weer open, zij moeten ook het maximum aantal van 30 bezoekers inclusief personeel in acht nemen. Voor gezinnen geldt wel dat ze geen 1,5 meter afstand hoeven te houden onderling als ze naar de bios of uit eten gaan. Er wordt gekeken of dit voor poppodia ook kan gaan gelden.

- De middelbare scholen beginnen een dag later, op 2 juni, ook weer.

- Het openbaar vervoer moet dan (op 2 juni) ook weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden.

- Op 15 juni mogen de praktijkexamens worden hervat in het mbo, net als (deels) het praktijkonderwijs.

- Vanaf 1 juli gaan ook de openbare douches en wc's in vakantieparken en campings weer open. Ook de theaters, musea, bioscopen en restaurants mogen vanaf dan weer 100 personen inclusief personeel toelaten.

- In september volgen dan sauna’s, seksclubs en de laatste sportclubs. Dan kan er ook in de zaal gesport mogen worden.

- Zoveel mogelijk thuiswerken blijft het advies, zeker ‘tot en met september'. 

Alle plannen zijn wel onder het voorbehoud dat er geen opleving van het virus komt

 

KHN Voorzichtig positief over de aankondigde verlichting van de coronamaatregelingen

KHN is voorzichtig positief. De vandaag aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet biedt voor het eerst concreet perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente lockdown in Nederland hebben de branche keihard geraakt. Vandaag kondigde het kabinet voor de horeca aan dat als dat kan, vanaf 1 juni zowel op de terrassen maar ook ‘binnen’ weer gasten mogen worden ontvangen. Hierbij geldt wel voor binnen: op reservering, een gezondheidscheck en maximaal 30 personen tegelijkertijd binnen. Blijft de ontwikkeling van het COVID-19 binnen de door het kabinet als aanvaardbaar geachte grenzen, dan is per 1 juli ook een versoepeling mogelijk naar 100 personen tegelijkertijd binnen. De opening zal in fasen gaan en niet voor alle type horecabedrijven zal de versoepeling de verlichting geven die noodzakelijk is. Niet alle zaken zullen (volledig) open kunnen en 1,5 meter afstand betekent in veel gevallen nu eenmaal beperkingen. Een langere sluiting van deze zaken en een lage bezetting voor de zaken die wel open mogen, betekent nog steeds omzetverlies en een grotere kans op faillissementen en banenverlies voor de sector als geheel. Daarom is aanvullende steun nog steeds hard nodig aldus KHN!

KHN heeft al eerder een concept-protocol voor heropening ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit protocol wordt overigens door de overheid niet goedgekeurd of vastgesteld; er wordt alleen advies gegeven of het protocol past binnen de overheidsadviezen. KHN ziet verschillende mogelijkheden om op een veilige manier open te gaan en zal dan ook het concept-protocol naar aanleiding van de bekendmakingen van vandaag zo snel mogelijk aanpassen en voor advies naar het ministerie van EZK sturen.

 

HISWA RECRON: Teleurstellende persconferentie: ‘Effect verruiming voor sector marginaal’

De versoepeling van de coronamaatregelen, die minister Rutte zojuist aankondigde in de persconferentie, kan op weinig begrip rekenen van de watersport- en recreatiesector.   HISWA-RECRON is vooral teleurgesteld over het besluit ten aanzien van sanitaire voorzieningen op toeristische bedrijven. In tegenstelling tot andere sectoren, zoals contactberoepen en horeca, mogen deze bedrijven naar verwachting pas 1 juli a.s. in plaats van 1 juni a.s. weer open.   HISWA-RECRON onderneemt onmiddellijk actie richting het kabinet en de veiligheidsregio’s om ervoor te zorgen dat de maategel van ‘1 juli open’ wordt teruggedraaid en er maatwerk wordt geleverd voor de watersport- en recreatiesector.

 

Webinar Waardevol toerisme in het (Post) Coronatijdperk

Op dinsdag 12 mei: 16.00 – 17.00 organiseert Bureau Buiten een webinar over de toekomst van toerisme. Hoe kun je een bijdrage leveren aan waardevol toerisme in het (post) coronatijdperk? In een uur praten ze mensen bij over de gevolgen van de coronacrisis op de vrijetijdseconomie en de betekenis hiervan voor beleidsmakers en -uitvoerders.   Bureau Buiten gaat kort in op de mondiale en lokale effecten van de coronacrisis op toerisme. Vervolgens zoomen ze in op de vrijetijdseconomie in de anderhalvemetersamenleving. Ze kijken vooruit en gaan in gesprek over “waardevol toerisme” na corona. Hoe kan de vrijetijdseconomie een waardevolle bijdrage leveren aan leefbaarheid, economie en het (mede)oplossen van maatschappelijke opgaven?

 

Creativiteit in de Nederlandse topgastronomie

Oplossingen van Les Patrons Cuisiniers in coronatijd

Ook de topgastronomie in Nederland is bezig met het bedenken van oplossingen om straks in de 1,5 meter samenleving te kunnen leveren. Hierbij hebben verschillende restauranteurs ingenieuze oplossingen gevonden. Zo werd er in dit artikel aandacht gegeven voor het idee van Martin Kruithof van De Lindenhof** in Giethoorn. Hij heeft als idee kleine kassen te plaatsen langs het water waarin mensen hun maaltijd kunnen nuttigen.  

82% Nederlanders wil weer uit eten, ook met 1,5 meter afstand

82,4 procent van de Nederlands wil graag weer uit eten zodra de lockdown versoepeld wordt. Ook met inachtneming van de 1,5 meter maatregelen. Slechts 6,9 procent van de mensen ziet zo uit eten gaan nog niet zitten. Dit blijkt uit een enquête van Diningcity.nl, de organisatie achter de Restaurant Week waaraan 12.000 mensen meededen. Uit dezelfde enquête blijkt dat meer dan de helft van gasten (56%) bereid is om het menu vooruit te betalen op voorwaarde van een korting op datzelfde menu.

Stormloop op vakantiehuisjes voor de zomer

Een vakantie in het buitenland zit er door het coronavirus waarschijnlijk niet in. Dat leidt in Nederland tot een stormloop op vakantiehuisjes in de natuur. De toeristische sector houdt rekening met toenemende schaarste en prijsstijgingen.   Voor de zomermaanden zijn huisjes in de natuur met veel ruimte eromheen al bijna uitverkocht. Als bestaande restricties worden versoepeld, verwacht de toerismesector dat prijzen gaan stijgen.   De toeristische sector, waaronder Herre Dijkema van Toerisme VAN,  houdt er rekening mee dat schaarste zal toenemen als bijvoorbeeld in mei voorzichtig weer wat horeca en attracties open mogen. Door uitgesteld gedrag en door de anderhalvemeterregel zal er op de binnenlandse markt meer vraag zijn naar toerisme en recreatie dan het aanbod op dat moment kan leveren, staat in een rapport over de effecten die een versoepeling van maatregelen kan hebben