Bijna 16 miljoen buitenlandse bezoekers in 2016

Bijna 16 miljoen buitenlandse bezoekers in 2016

In 2016 bezochten 15,7 miljoen internationale verblijfsbezoekers ons land, op basis van CBS-cijfers. Dat is een stijging van 5% procent vergeleken met 2015. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland; India liet de grootste procentuele groei zien (+30%). Voor 2017 verwacht NBTC een bezoekersstijging van zo’n drie procent. De teller komt dit jaar daarmee naar verwachting uit op zo’n 16,2 miljoen internationale bezoekers.

Buurlanden

De bijna zestien miljoen buitenlandse bezoekers verbleven ruim 39 miljoen nachten in Nederland (+6%). De meeste bezoekers kwamen, evenals voorgaande jaren, uit Duitsland. Ruim 4,5 miljoen Duitsers bezochten ons land vorig jaar (+7%). België staat met ruim 2,1 miljoen bezoekers (+8%) op de tweede plek, Groot-Brittannië staat op de derde plaats met ruim 2 miljoen bezoekers (+5%). Een belangrijke verklaring voor de groei uit Duitsland is dat Nederland bovenmatig profiteert van de groei van het aantal korte vakanties, mede ingegeven door een aantrekkende economie in ons buurland. België is al jaren een groeimarkt doordat ons land gezien de ligging en nabijheid een ideale bestemming is voor een korte vakantie.  MarketingOost richt zich in de aankomende jaren dan ook vooral op marktbewerking in België en Duitsland.

Rusland, Brazilië en Japan grootste dalers

Het aantal bezoekers uit Rusland daalde met negentien procent. Vanwege Russische sancties richting de EU en Amerika (verbod op reizen voor bepaalde beroepsgroepen),  de sterke waardedaling van de roebel in combinatie met een inkomensdaling van veel Russen, zijn in het afgelopen jaar veel minder buitenlandse reizen ondernomen. Ook het aantal Brazilianen daalde door de aanhoudende economische recessie (-30%), evenals het aantal Japanners (-23%). Japanners zijn relatief risicomijdend, vanwege de zorgen over terreurdreiging stellen zij hun reis naar Europa uit. Tot slot zagen we voor het eerst in jaren een daling in het aantal Chinezen (-15%). Verklaringen hiervoor zijn de toenemende zorg met betrekking tot mogelijke aanslagen in Europa alsmede de invoering van biometrische paspoortgegevens, waardoor het momenteel lastiger is voor Chinezen om een visum te verkrijgen voor Schengenlanden.

Verwachting 2017

Voor 2017 verwacht NBTC een groei van zo’n drie procent van het aantal internationale bezoekers naar ons land, naar circa 16,2 miljoen geregistreerde bezoekers. De groei uit de buurlanden en de Verenigde Staten zal doorzetten. Vanuit Azië wordt eveneens groei verwacht, zo zal het bezoek uit China na de daling in 2016 weer toenemen met zo’n 10%. Ook Indonesië (+10%) en India (15%) laten een verwachte groei zien. Het aantal bezoekers uit Japan zal zich naar verwachting stabiliseren.

Samenwerken met Hanzesteden Marketing op de Duitse en/of Vlaamse markt?  Lees verder

Publicatiedatum: woensdag 18 januari 2017