Goede zomer voor toeristische sector

Goede zomer voor toeristische sector

Bron: NBTC Holland Marketing

De zomer van 2015 is gekenmerkt door hete zomerse dagen maar ook neerslag en wind, ondernemers zijn positief over het zomerseizoen.

  • Groei inkomend toerisme
  • Toename buitenlandse toeristen
  • Lastminute boeken blijft trend

De geluiden uit de toeristische sector zijn positief over de zomer. De trend dat het inkomend toerisme flink groeit, zette deze zomer door. NBTC Holland Marketing verwacht dat er deze zomer ruim 3,3 miljoen buitenlandse toeristen hun vakantie hebben doorgebracht in Nederland. Dat zijn er zo’n 150.000 meer dan vorig jaar (+5%). Het aantal Nederlanders dat vakantie in eigen land vierde is licht gestegen vergeleken met vorige zomer. De hotels, bungalowparken en campings spreken van een goede zomer.

Duitsers en Belgen

Vergeleken met vorige zomer waren er dit jaar met name weer meer Belgen en Duitsers. “Een kort verblijf met de mix van cultuur en natuur waarin je lekker kan fietsen en wandelen spreekt de bezoekers erg aan”, aldus Bastiaan Overeem van VisitVeluwe. Opvallend was ook het aantal Italianen en Britten die ons land met name in augustus bezochten. De Nederlandse kust was uiteraard populair, zoals ook de Nederlandse steden en het ‘groene Nederland’. “En vanwege het afwisselende weer hebben zowel de binnen- als de buitenactiviteiten een goede zomer achter de rug. We hebben veel positieve geluiden van ondernemers van zowel strandpaviljoens als musea en winkels gehoord”, aldus Patrick Polie van VVV Zeeland.

Vroegboekingen en last minutes

Er werd voor deze zomer al opvallend veel vroeg geboekt. Terwijl daarnaast de trend van laat boeken ook doorzette. Bovendien waren er ook veel lastminuteboekingen als de weersverwachtingen gunstig waren. De korte verblijven hebben vooral bij de buitenlandse gasten de voorkeur. De kampeerbranche zag bovendien meer campers vergeleken met voorgaande jaren. Binnen de campingbranche klinken verschillende geluiden. “Brabant en Zuid-Holland geven aan dat toeristisch kamperen weer in de lift lijkt te zitten met onder andere popup- en wegwerptentjes terwijl Drenthe juist het tegenovergestelde aangeeft, een daling van toeristische plaatsen”, aldus Marike Rosier van RECRON. Voor de bungalowparken was het een zeer succesvolle zomer. Ze spreken over een forse stijging in juli en augustus waarbij ook het slechte weer een positief effect heeft gehad. En daarnaast was er een grote vraag naar last minutes.

Daarnaast lijkt het er ook op dat overall de bestedingen weer iets aantrekken.

Toeristische attracties

De toeristische attracties zijn deze zomer erg goed bezocht. Er was topdrukte op zomerse dagen bij attracties als dierentuin Blijdorp, Paleis het Loo en de waterparken. “Ook in Den Haag was er drukte, circa 100.000 bezoekers per avond voor het Vuurwerkfestival. Veel internationaal bezoek dankzij de Volvo Ocean Race en het WK Beachvolleybal met maar liefst 110.000 verkochte kaarten”, aldus Mieke Smid van Den Haag Marketing.

Najaar

Inkomend toerisme is een groeimarkt en de sector is ook positief over de rest van het jaar. Verwacht wordt dat de zomer positief zal doorwerken in het najaar. De CBS-cijfers tot en met mei laten een groei van zo’n 7% zien. 

Publicatiedatum: maandag 14 september 2015