MTB route Hellendoorn-Nijverdal grote winnaar publieksprijs Dutch MTB Trail Awards.

MTB route Hellendoorn-Nijverdal grote winnaar publieksprijs Dutch MTB Trail Awards.

De MTB route Hellendoorn-Nijverdal is dé grote winnaar geworden van de eerste editie van de Dutch MTB Trail (DMT) Awards. Deze awards werden vrijdag 30 juni in Nijverdal uitgereikt op de mooie locatie van Buitengewoon Lekker op de Sallandse Heuvelrug.

MTB route Hellendoorn-Nijverdal grote winnaar publieksprijs Dutch MTB Trail Awards.

De MTB route Hellendoorn-Nijverdal is dé grote winnaar geworden van de eerste editie van de Dutch MTB Trail (DMT) Awards. Deze awards werden vrijdag 30 juni in Nijverdal uitgereikt op de mooie locatie van Buitengewoon Lekker op de Sallandse Heuvelrug. De uitreiking van de prijzen is in samenwerking met Cube Bikes Nederland, Kaercher en Natuurmonumenten tot stand gekomen. De publieksprijs is niet zomaar een prijs: Van de ruim 6.000 mountainbikers stemden er bijna 1.000 op deze route, waarmee ‘De Gouden Schop’ haar première in Nijverdal beleeft.

Winnaar de Gouden Schop 2017

De grote winnaar van de ‘Gouden Schop’ is MTB route Hellendoorn-Nijverdal geworden. Hiermee heeft de Nederlandse MTB community hun lof uitgesproken voor het harde werken, de inzet van de vrijwilligers en routebouwers en de totstandkoming van de bekroonde MTB Route Hellendoorn, gelegen aan de Sallandse Heuvelrug.

De aanleg van een MTB Trail

De totstandkoming en het onderhoud van een MTB route is altijd een flinke prestatie. Hoewel MTB routes in Nederland in toenemende mate worden bezocht is er over het algemeen weinig aandacht voor het proces en de inzet die hier achter schuil gaat.

De aanleg en het onderhoud van een route vereisen een dialoog en nauwe samenwerking met de gemeente, provincie en landeigenaren, waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, provinciale landschappen en particulieren. Daarbij vergt het veel doorzettingsvermogen en gedrevenheid van de routebouwers en gepassioneerde vrijwilligers om het geheel tot een goed einde te brengen.

Dit proces duurt vaak jaren en het is niet eenvoudig om een goede balans te vinden tussen enerzijds het rijplezier (denk aan afwisselende omgeving en flowy singletracks) en anderzijds het respecteren van de omgeving waarbij kwetsbare gebieden worden ontzien.

Waarom de Dutch MTB Trail Awards

De DMT Awards zijn in het leven geroepen om juist deze routebouwers en vrijwilligers die zich inzetten voor de sport een keer in het zonnetje te zetten en een warm hart toe te dragen.

“Wij merkten dat er vanuit de community niet alleen toenemende aandacht is voor het onderhoud en duurzaamheidsbelang van de MTB routes, maar ook voor een stukje erkenning voor degenen die zich onvoorwaardelijk inzetten voor alle mede MTB'ers.” Robert van Rooijen, initiatiefnemer DMT Awards.

DMT zet zich hiermee voor duurzaamheid, erkenning, sportontwikkeling en toegankelijkheid.

Jury panel DMT Awards 2017

In goed overleg met diverse partijen en betrokkenen is een jury panel gevormd. Dit jurypanel bestaat uit Patrick Jansen (Tracks & Trails) Jakko Mur (Natuurmonumenten) Jeroen van den Brand (velozine) Jeremy Struik (freeride MTB expert) Jeffrey Stuut (DMT Awards) en Robert van Rooijen (DMT Awards).

Prijzen & categorieen MTB Trail Awards.

Winnaar De Gouden Schop – Hellendoorn (Overijssel) De Gouden Schop wordt toegekend aan de route met de meeste stemmen van ons publiek op grond van onderhoud en rijervaring.

Uitslag verkiezing 1. Hellendoorn (993 stemmen) 2. Schoorl (669 stemmen) 3. Amerongen (590 stemmen) 4. Rijssen (490 stemmen) 5. Dorst (423 stemmen)

Jury oordeel: Met bijna 1000 stemmen is Hellendoorn de absolute publieksfavoriet. Wij willen graag alle betrokkenen bedanken voor hun steun en inzet bij het realiseren en onderhouden van deze prachtige MTB trail en hopen dat MTBers nog vele jaren kunnen genieten van hetgeen zij hebben aangelegd.

Kijk voor de mooiste mountainbikeroutes op de Sallande Heuvelrug op www.mtbsallandseheuvelrug.nl

Publicatiedatum: woensdag 5 juli 2017