Overijssel doet het goed in slag om toerist

Overijssel doet het goed in slag om toerist

Nederland trekt steeds meer buitenlandse toeristen en zij weten steeds beter de provincie Overijssel te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van financiële instelling ING. Overijssel hoort tot de snelst groeiende provincies in de ING Toerisme Index.

Het aantal overnachtingen in hotels, campings, bungalows en b&b's steeg met bijna vier procent in 2015. Bijna alle provincies profiteren daar van, behalve Groningen, Drenthe en Noord-Brabant. Vooral de sterke groei van het aantal buitenlandse toeristen veroorzaakt regionale verschillen.

Populaire provincies
Van oudsher al populaire provincies Noord-Holland (Amsterdam) en Zeeland (kust) trekken vooral meer buitenlandse gasten. In de ING Toerisme Index - gebaseerd op het aantal overnachtingen en aantal vestigingen van horecagelegenheden, attracties en musea per duizend inwoners - gaat Zeeland aan kop, op flinke afstand gevolgd door Drenthe en Limburg. Hierna komen Noord-Holland, Friesland, Gelderland en Overijssel.

Gelderland en Overijssel zijn samen goed voor bijna een kwart van de overnachtingen binnenlandse toeristen. Het aantal overnachtingen steeg in 2015 harder dan het landelijke gemiddelde.

Kamperen
In 2015 hoorde Overijssel zelfs tot de snelst groeiende provincies met een stijging van acht procent in het aantal overnachtingen ten opzichte van 2014. Vooral het aantal overnachtingen op kampeerterreinen nam toe. Hiermee gaat de provincie in tegen de landelijke trend, waarbij sprake is van een krimp in kamperen.

In absolute aantallen blijft Amsterdam de toeristische hotspot van Nederland met bijna 13 miljoen hotelovernachtingen (ruim 30 procent van het totaal in Nederland).

Bron: de Stentor

Publicatiedatum: vrijdag 25 maart 2016