Overijsselse steden weten bezoekers te trekken

Overijsselse steden weten bezoekers te trekken

Het afgelopen jaar brachten ruim 1,5 miljoen mensen een toeristisch bezoek aan Zwolle. Hiermee ligt Zwolle in lijn met steden als Maastricht, Groningen, Amersfoort en Breda. Eén op de acht volwassenen heeft Zwolle bezocht om naar een museum, attractie of evenement te gaan, te winkelen of een avondje uit te gaan naar het theater, de bioscoop of een concert. Dat blijkt uit het onderzoek toeristisch bezoek aan steden 2017 van NBTC NIPO Research. De cijfers laten zich niet vergelijken met die uit eerdere jaren, omdat het onderzoek sinds vorig jaar een andere opzet kent.

Ook uit het Toeristisch Imago Onderzoek 2018 van LAgroup en NBTC-NIPO komt Zwolle naar voren als een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Ten opzichte van 2014 heeft Zwolle veel meer het imago van een moderne stad gekregen: meer te doen, bruisender, ruimdenkender en aantrekkelijker.

Naast Zwolle deden dit jaar aan het stedenonderzoek ook de oostelijke steden Almelo en de Hanzesteden Deventer, Kampen en Zutphen.

Deventer wist afgelopen jaar ruim 900.000 bezoekers te trekken. Veelal door de verschillende grote evenementen die de Hanzestad jaarlijks organiseert. Het zijn dan ook vaak mensen die de stad één keer per jaar bezoeken. Uit het Imago-onderzoek blijkt dat de stad door Nederlanders als sfeervol, gezellig, gastvrij en vriendelijk wordt gezien.

 Ook Kampen heeft, mede door het organiseren van de Internationale Hanzedagen, hun bezoekersaantallen in 2017 flink weten te verhogen. De bezoekers aan dit evenement kwamen niet allemaal van buiten Kampen, maar er hebben zeker toe bijgedragen dat er 360.000 bezoekers zijn geweest in 2017.

 Zutphen weet zich als relatief kleine stad goed staande te houden. Ruim 500.000 bezoekers wisten de Hanzestad te vinden én veelal te waarderen. Dit blijkt ook uit het Toeristisch Imago. Naar Zutphen gaat men vaak niet voor een specifieke reden, maar vooral voor de sfeer. De stad laat zich kenmerken als eigenzinnige winkelstad. Stadswandelingen zijn bovendien een populaire activiteit, zo blijkt uit het onderzoek.

Winkelen speelt zeker ook een belangrijke rol in Almelo. Deze Twentse stad weet de 400.000 bezoekers vooral te verleiden met een aantrekkelijk winkelaanbod. Winkelen voor je plezier doet men dan ook graag in Almelo.

Foto: Cloudshots

Publicatiedatum: woensdag 16 mei 2018