Schakel tussen onze diensten

Aanbodontwikkeling als schakel tussen onze diensten

Een aantrekkelijke en leefbare bestemming bereik je door aanbod te ontwikkelen dat gasten aanspreekt. Zowel regio’s als ondernemers zullen (blijvend) in moeten spelen op behoeften, trends en ontwikkelingen. Wij ondersteunen hen door te adviseren vanuit een overkoepelende gebiedsvisie. Wat is het onderscheidend vermogen van de regio en welke doelgroepen willen we bereiken? Vanuit onze dienst Gebiedsontwikkeling stellen we samen met stakeholders de gebiedsvisie op.

Alle beslissingen die we nemen bij aanbodontwikkeling worden gedreven door Smart data. Dankzij Smart data weten we wat trends en ontwikkelingen zijn, in welke gebieden extra aandacht nodig is en wat het gedrag van potentiële bezoekers is. Bovendien weten we welke potentie er is voor aanbodontwikkeling, door bijvoorbeeld de diverse vitaliteitsonderzoeken en onze Kansenkaart.

Het aanbod dat wij stimuleren en aanjagen, draagt bij aan de positionering van de regio. Zo kan team Branding de regio op de kaart zetten.

Aanbod ontwikkelen: zo pakken we dat aan

Met de gebiedsvisie en smart data als startpunt jagen we aanbodontwikkeling aan in gesprekken met ondernemers, overheden en andere stakeholders. We laten hen inzien welke kansen er liggen en hoe ze deze kunnen pakken. Ook komen ondernemers en overheden zelf bij ons met ideeën die ze graag samen met ons verder willen ontwikkelen. Zo worden bijvoorbeeld seizoensproducten vaak gezien als de kracht van een regio – hoe zet je aantrekkelijke concepten neer waarmee je ook buiten het seizoen bezoekers kunt trekken? Welke subsidies zijn er beschikbaar? Welke stappen moeten er ondernomen worden? Zijn er mogelijke samenwerkingen aan te gaan om van een lokaal idee een regionale aanpak te maken?

Wij stellen altijd het algemene gebiedsbelang voorop. Wij helpen daarom bij het ontwikkelen van aanbod dat de gehele regio beter op de kaart zet. Hierbij houden we rekening met de belangen van zowel ondernemers en bezoekers als bewoners. We doorlopen een aantal fases:

  • Ideevorming
  • Onderzoek
  • Conceptontwikkeling
  • Business case (als extra mogelijke dienstverlening)
  • Marktintroductie
  • Doorontwikkeling

Elk project is maatwerk. Bovenstaande gebruiken we als rode draad door de ontwikkeltrajecten. We doorlopen de fases vaak met externe deskundigen, om de juiste expertise en kwaliteit te borgen.


Voorbeeld: melkbussen in het Vechtdal

Een boerderijcamping in Hardenberg heeft zelf veel innovatieve en bewuste ideeën voor het ontwikkelen van hun aanbod. Duurzaamheid en circulariteit staan bij hen hoog in het vaandel en daarom bedachten zij manieren om van duurzame en circulaire materialen nieuwe accommodaties te bouwen, passend binnen het verhaal van de agrarische sector. Dat bracht een uniek resultaat: de melkbus accommodatie. Dit idee bleef niet steken op alleen hun eigen camping: meerdere campings uit de regio omarmden de melkbus accommodatie. We breidden de beleving voor bezoekers uit door een melkbus route uit te stippelen, waarlangs je op circulaire fietsen van locatie naar locatie kunt toeren en bij verschillende ondernemers producten kunt verzamelen om er op de eindbestemming met een verzorgd recept een maaltijd van kunt bereiden.

“Om ook in de toekomst gasten aan te blijven trekken en te verrassen is creatief, innovatief en onderscheidend aanbod nodig.”

Thea Paassen

Routebureau MarketingOost

Het routebureau van MarketingOost beheert en onderhoudt het fiets- en wandelnetwerk in Noordwest-Overijssel. Ons werkgebied bestaat uit de gemeenten Steenwijkerland, Zwartewaterland, Kampen, Zwolle, Staphorst, Hardenberg, Dalfsen en Ommen. Dagelijks staat ons bureau aan de basis van de meest gedane vrijetijdsactiviteiten; fietsen en wandelen. We zorgen dat de bewegwijzering en start- en knooppunten piekfijn in orde zijn. Natuurlijk verwerken we alles digitaal. Onze routedata is de bron voor bijna alle digitale routeplanners in Nederland. Het helpt overheden bovendien bij het plannen van infrastructurele werken en het managen van bezoekersstromen.

Het routebureau zorgt ervoor dat de bewegwijzering goed op orde blijft. Meldingen van beschadigde of missende panelen, bordjes of palen kunnen via dit formulier worden gemeld.

Meer weten over Aanbodontwikkeling?

Ben je benieuwd naar meer voorbeelden of wil je weten wat we voor jouw regio of organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Contact
Fill 1