Fill 1 Fill 1

24-uur Hanze: Uniek nieuw evenement in 9 Hanzesteden tegelijk

Group 10 17 oktober 2023

Met Hanzelied, speciale programmering in de trein en collectief kunstwerk

Tijdens het weekend van 14 oktober vindt speciaal voor het Hanzejaar het nieuwe, unieke evenement ‘24-uur Hanze’ plaats. Het bruist in de 9 Hanzesteden van Oost-Nederland van de culturele activiteiten, inclusief de allereerste museumnacht. Elke Hanzestad heeft haar eigen programmering. Aanvullend hierop hebben de steden de handen ineen geslagen, met als resultaat een speciaal Hanzelied, een collectief kunstwerk, programmering in de trein en een boot met handelswaar.

Hanze-challenge 

Vanaf 7:00 uur ‘s ochtends staat een buitengewone uitdaging op het programma. Vanuit de eeuwenoude Hanzestad Harderwijk vertrekt een motorschip met als missie om binnen 24 uur alle 9 iconische Hanzesteden aan te doen. Het schip volgt de route die in de voetsporen van de eeuwenoude Hanzehandelaren treedt. In elke stad wordt de boot door burgemeester of wethouder onthaald en wordt handelswaar uitgewisseld. Een gedurfde onderneming die de vraag oproept: is het mogelijk om eindstation Doesburg te bereiken voordat de nacht valt?

Met de wind in de zeilen
Al 800 jaar wappert de vlag, varen de schepen hierheen”. Met deze woorden begint het door singer-songwriter Maarten van Veen geschreven Hanzelied. Tijdens 24-uur Hanze spelen acht muzikanten, zangers en rappers uit de verschillende Hanzesteden het lied ‘Met de wind in de zeilen’ voor het eerst live. En ze moeten vroeg uit de veren: het eerste optreden is om 7:00 uur in Harderwijk, bij het vertrek van de boot. Vervolgens wordt in elke stad na het aanmeren het nummer gespeeld.

Programmamanager 24-uur Hanze, Carolien Nederlof: “Het is heel bijzonder hoe deze negen steden samen een dergelijk evenement neerzetten. Deze eerste editie van 24 uur Hanze wordt hopelijk de eerste van velen, dat is in ieder geval de insteek.”

Levensgroot Hanzesteden kunstwerk in 9 delen
Er wordt tijdens 24-uur Hanze niet alleen teruggekeken op de historie van 800 jaar Hanzeverbond maar er worden ook nieuwe samenwerkingsverbanden geïnitieerd. Kunstenaar Chris Veldhof gaat in elke Hanzestad aan de slag met bewoners en bezoekers om een deel van het Hanzesteden kunstwerk te schilderen. Van vrijdagmiddag 13 oktober tot en met zaterdagavond 14 oktober zijn er in alle 9 steden op wisselende tijden workshops om een bijdrage te leveren aan het levensgrote schilderij. Het resultaat van 9 x 2 meter wordt ‘s avonds om 20.30 uur onthuld in Deventer.

Museumnacht, moonlightshopping, marathon molendraaien en meer…
Extra bijzonder tijdens 24-uur Hanze is de allereerste editie van de museumnacht, waarbij in alle steden de musea tot ‘s avonds laat open zijn. Ook de shopaholics kunnen in sommige steden tot ‘s avonds laat los gaan tijdens moonlightshopping. Reizigers in de trein tussen Zwolle en Zutphen kunnen verrast worden met een mini performance. Van spooktochten tot XL Yoga, van dansen in historische kerken tot dineren tussen schilderijen; 24-uur Hanze biedt een unieke kans om het rijke erfgoed van de Hanze op een hele nieuwe manier te beleven voor een onvergetelijke ervaring. Meer programma-informatie: 24 uur Hanze – Visit Hanzesteden

Wellicht ook interessant

Nieuws
Vijftig landelijke eventmanagers op site-visit in Zwolle en regio
Nieuws
Beweeg- en Beleefkaart voor bewoners en bezoekers
Contact
Fill 1