Fill 1 Fill 1

Hanzejaar geopend met voorproefje van programma 9 steden

Group 10 1 april 2023

Burgemeester Kampen: “koggetrekken historisch bewezen, menselijk gezien bijna onmogelijk”

 

Met een afwisselend programma voor jong en oud is vandaag het Hanzejaar geopend, een initiatief van de negen samenwerkende Hanzesteden in Oost Nederland. Het Hanzenetwerk is ontstaan in de late middeleeuwen en hét voorbeeld van succesvol samenwerken tussen steden. Het Hanzejaar laat zien dat deze samenwerking nog steeds levend en tastbaar is. Gedurende de hele dag kreeg het publiek een voorproefje van een aantal Hanzejaar activiteiten. Bezoekers gingen terug in de tijd tijdens het Hanzefeest in Doesburg tot moderne technische snufjes als de Kogge Experience met VR bril. De Hanzesteden Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle vieren dit jaar het 800-jarige Hanze gedachtegoed en maken daarmee het Hanzegevoel weer levend, voor bezoekers én bewoners.

 

Carolien Nederlof, gebiedsmanager Hanzesteden Marketing: “Ongelofelijk om te zien wat de steden aan creatieve en inspirerende initiatieven hebben ontwikkeld. Typisch Hanze: ondernemerschap en samenwerken zijn vandaag de dag nog steeds onderdeel van deze steden. Dat de steden zich zo gezamenlijk presenteren, we kunnen geen betere aftrap van het Hanzejaar wensen. Nou ja, het weer had wat meer mee mogen werken”, grapt ze. Om deze handelsmentaliteit en het gedachtengoed te vieren staan vanaf vandaag 9 maanden lang de 9 Hanzesteden bomvol activiteiten, die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Er zijn 3 grote evenementen die in alle steden tegelijk plaatsvinden: het Hanze Escape Event, 24 uur Hanze en Kleur de Hanze. Daarnaast organiseren de steden gezamenlijk meer dan 100 activiteiten. Het volledige programma staat op www.hanzejaar2023.nl

Fotografie HakvoortExperiment ‘koggejagen’ geslaagd
De bezoekers kregen vandaag een inkijkje in het zware bestaan tijdens de Hanzetijd, waarbij de schepen met handelswaar getrokken moesten worden op de rivieren. Volgens burgemeester De Rouwe van Kampen, die met de ‘Sterkste Man van Kampen’ als eerste de proef op de som nam, beschikten de scheepslui in de Hanzetijd met recht over oerkrachten: “Het experiment is historisch bewezen, maar menselijk gezien haast onmogelijk, en dan hebben we het nu nog maar over 150 meter.” Alle gegevens, vastgelegd door notaris Bart Slagter, worden als ‘open source data’ beschikbaar gesteld voor vervolgonderzoek, door maritieme historici in binnen- en buitenland.

Opening Hanzejaar terugkijken
Liefhebbers die de opening van het Hanzejaar gemist hebben kunnen het spektakel van koggejagen en alle voorproefjes van de negen Hanzesteden terugkijken op zondag 2 april om 11.00 uur op RTV Oost. De uitzending wordt herhaald om 13.00, 14.00, 16.00, 19.00 en 23.00 uur. Bij Omroep Gelderland is de opening ook terug te kijken tussen 13.00 en 16.00 uur.

Fotografie Hakvoort

Fotografie Hakvoort

Wellicht ook interessant

Nieuws
Instameet 24 mei: exclusieve kijk op Zwolle door ogen van 12 landelijke titels
Nieuws
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
Contact
Fill 1