Fill 1 Fill 1

Primeur in Oost Nederland: 24-uur Hanze biedt prikkelend programma

Group 10 22 september 2023

Rond 14 oktober barsten musea en culturele hotspots in 9 Hanzesteden uit hun voegen

Op en rond zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement ’24-uur Hanze’ plaats, waarbij de 9 Hanzesteden tegelijk uit hun voegen barsten met bijna honderd activiteiten. Zoals pop-up events, lezingen, muzikale (dans)optredens, cabaret, tentoonstellingen, workshops, nachtelijke rondleidingen en urban acts. Als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea en een aantal winkels die avond speciaal open voor publiek. 24-uur Hanze is onderdeel van het Hanzejaar 2023, waarbij Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle in het teken staan van het eeuwenoude Hanze gedachtegoed. 

Reizende acts en Hanzelied
Kunstenaar Chris Veldhof gaat langs de 9 steden om samen met de inwoners 9 losse panelen te beschilderen en uiteindelijk tot één geheel te maken. Het resultaat wordt op 14 oktober om 20.30 uur in Deventer onthuld. Een speciale boot, genaamd ‘De Tram’ probeert binnen 24 uur van Harderwijk naar Doesburg te varen en treinreizigers worden op een aantal trajecten verrast met bijzondere acts. Er wordt ook een speciaal Hanzelied door wisselende musici ten gehore gebracht  in de steden. Het overkoepelende programma is te vinden op: 24-uur Hanze – Visit Hanzesteden

Nachtelijke activiteiten
Behalve een speciale programmering in vele musea vinden er in alle steden afzonderlijk prikkelende eenmalige activiteiten plaats. Zo is er in de avond van 14 oktober in Zutphen de Circo di Strada, een parade met duizenden lichtjes en magische muziek. In Kampen kun je op jacht tijdens een tijdreis met modellen van LEGO ® stenen door het Stedelijk Museum of meedoen aan ‘nightpainting’ of Koggeschilderen in het donker. Dineren tussen de schilderijen of naar Hanze bedtimestories luisteren kan in Hattem. In Doesburg zijn de musea én winkels zelfs open tot middernacht en is er een extra culturele zondag. Moonlightshopping en een geluid- en lichtspektakel zijn de ingrediënten voor Harderwijk, waar ook Marius van Dokkum live gaat schilderen in zijn museum. Deventer sluit een producer en een kunstenaar 24 uur op in een Hanzepand en zorgt voor ontbijtjes op bijzondere hanzeplekken. In Zwolle, Kampen, Deventer en Harderwijk zijn er avond- en zelfs nachtelijke stadswandelingen. Gewapend met zaklamp valt er dan extra veel Hanzehistorie te ontdekken, net als bij de Hanze Experience en flitsrondleidingen.

Linda Tiesma (30) en Rowan van Drogen (32) zijn de nieuwe nachtburgemeesters van Zwolle.
©2022 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle

Van muziek op het dak en XL Yoga tot workshops en kampvuuravond
Zwolle pakt uit met Sacred Sundays-rooftopedition: tijdens zonsondergang kunnen liefhebbers genieten van ambient muziek. Bij de nachtburgemeester kun je biechten in de nacht en het Commongroundfestival zorgt voor levendige muziekpodia. De Bergkerk in Deventer transformeert naar Yoga XL- en danskerk en Elburg richt zich op de jeugd met hippe workshops. Tijdens de Kamper Kampvuuravond komen gitaristen en singer-/songwriters bij elkaar voor een onvergetelijke happening. Genoeg te doen voor iedereen. De uitgebreide programmaonderdelen per Hanzestad zijn te bekijken via www.hanzejaar2023.nl.

Over Hanzejaar 2023
Sinds 1 april staan 9 maanden lang de 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland bomvol activiteiten die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Er zijn dit najaar nog twee grote evenementen die in alle steden plaatsvinden: 24-uur Hanze en Kleur de Hanze. Hanzesteden zijn van nu. Ze tonen lef, ondernemerschap en gemeenschapszin. De Hanzesteden zijn (hyper)modern en de kernwaarden zijn nog steeds te vinden in het DNA van Oost-Nederland. Het Hanzejaar 2023 brengt deze zaken allemaal bij elkaar.

Wellicht ook interessant

Nieuws
Vijftig landelijke eventmanagers op site-visit in Zwolle en regio
Nieuws
Beweeg- en Beleefkaart voor bewoners en bezoekers
Contact
Fill 1