Fill 1 Fill 1

Fiets- en wandelnetwerk in Noordwest-Overijssel wordt vernieuwd

Group 10 27 maart 2023

Routebureau MarketingOost vernieuwt de komende twee jaar het wandelnetwerk en de fietsknooppunten in deze regio. De organisatie gaat in opdracht van de gemeenten Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle en de provincie Overijssel aan de slag met 800 kilometer aan fietsroutes en 1000 kilometer wandelroutes. De werkzaamheden starten dit najaar.

Het Routebureau MarketingOost onderhoudt de netwerken in opdrachten van de gemeenten en de provincie Overijssel. De huidige routes zijn ruim tien jaar geleden uitgezet. “Sinds die tijd zijn op verschillende locaties nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd. Die gaan we in de netwerken verwerken. Ook vervangen we alle tienduizenden borden en wegwijzers”, zegt Jakob Ponstein van Routebureau MarketingOost.

Foto: Gijs Versteeg

 

Verbeteringen fiets- en wandelnetwerk

Er is inmiddels een ontwerp gemaakt voor een verbeterd fiets- en wandelnetwerk. De opzet van de populaire netwerken blijft in grote lijnen hetzelfde, maar Routebureau MarketingOost voert een aantal verbeteringen door voor wandelaars en fietsers. Aan de gekleurde wandelroutes worden bijvoorbeeld nummers toegevoegd. Daarmee sluit het netwerk beter aan op routes in Drenthe en Friesland. Ook maken de nummers een ommetje makkelijker. Nieuw is dat stads- en dorpskernen een centraal knooppunt zijn. “Van daaruit worden fietsers via mooie plekken in het landschap naar de volgende kern geleid.”

Informatie in drie talen

De startpanelen van het wandelnetwerk en de fietsknooppunten worden straks ook voorzien zijn van informatie in het Engels en Duits. Daarmee maakt Routebureau MarketingOost de netwerken toegankelijker voor buitenlandse gasten. Bewegwijzering komt vooral op bestaand straatmeubilair, zodat het aantal palen en bordjes in het landschap zo gering mogelijk blijft. Uit ervaringen in Overijsselse gebieden blijkt dat de informatiebordjes daardoor ook minder snel beschadigd raken.

Planning werkzaamheden

De werkzaamheden starten in september na het komende recreatieseizoen. Routebureau MarketingOost pakt eerst het fietsnetwerk tussen september en april aan. Direct aansluitend volgt de revisie van het wandelnetwerk. Die werkzaamheden zijn naar verwachting in september 2024 afgerond. MarketingOost voert de wijzigingen ook door in online wandel- en fietsroutes en de beschikbare apps. Tijdens de uitvoering blijven de routes beschikbaar voor wandelaars en fietsers. Op de speciale website www.routenetwerkennoordwestoverijssel.nl zien gebruikers straks waar ze eventueel overlast kunnen verwachten.

Inloopbijeenkomsten

Routebureau MarketingOost maakt bij de vernieuwing van de netwerken graag gebruik van lokale kennis. Daarom staan er in april vijf inloopbijeenkomsten in de verschillende gemeenten gepland. Inwoners kunnen tijdens deze inloopbijeenkomsten hun reactie op het ontwerp geven. De reacties worden waar mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp van de routes. De verschillende data zijn:

11 april Staphorst van 13:00 tot 20:30 uur in het gemeentehuis, Binnenweg 26 in Staphorst

13 april Steenwijkerland 13:00 tot 20:30 uur in het gemeentehuis, Vendelweg 1 in Steenwijk

17 april Kampen: van 13:00 tot 17:00 uur in Ons Erf, Heultjesweg 14 op Kampereiland en van 18:00 tot 20:30 uur in De Hoeksteen, Goudplevier 103 in IJsselmuiden.

18 april Zwartewaterland van 13:00 tot 20:30 uur, Hotel Zwartewater, De Vlakte 20 in Zwartsluis

20 april Zwolle van 13:00 tot 20:30 in Wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20 in Zwolle

Iedere gemeente nodigt binnenkort haar inwoners uit om de inloopbijeenkomst te bezoeken.

Wellicht ook interessant

Nieuws
Vijftig landelijke eventmanagers op site-visit in Zwolle en regio
Nieuws
Beweeg- en Beleefkaart voor bewoners en bezoekers
Contact
Fill 1