Fill 1 Fill 1

Hanzejaar 2023 groot succes met ruim 100 events

Group 10 2 februari 2024

Betrokkenheid van inwoners boven verwachting en Hanzetrots versterkt

De negen samenwerkende Hanzesteden in Oost-Nederland kijken terug op een succesvol Hanzejaar 2023. Negen maanden lang zijn door negen steden samen veel mooie activiteiten georganiseerd om het 800 jaar oude Hanze gedachtengoed weer te laten herleven. Bezoekers en bewoners hebben opnieuw kennis gemaakt met het Hanze DNA. Het jaar leverde meer dan 100 activiteiten op in de Hanzesteden en vier gezamenlijke evenementen. Met als resultaat: grote betrokkenheid bij bewoners, bezoekers die de steden bezochten, nieuwe tradities en samenwerkingen, kennis en ervaring bij de betrokken partners en een recordaantal mediapublicaties.

Verbindend programma
Een belangrijk onderdeel van het Hanzejaar was het programmeren van gemeenschappelijke activiteiten en evenementen, zodat er groots uitgepakt kon worden. Er is met de overkoepelende activiteiten ingezet op een goede spreiding over het jaar – namelijk april/mei/oktober/december – aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen. Door negen maanden lang in negen steden een breed programma aan evenementen, festivals, tentoonstellingen, rondleidingen en experiences neer te zetten kwamen er op allerlei manieren bijzondere samenwerkingen tot stand. Van de vier gezamenlijke evenementen hebben ‘24- uur Hanze’ en ‘Kleur de Hanze’ de grootste impact gemaakt.

Highlights en uitdagingen
Naast de talrijke activiteiten, zoals festivals, rondleidingen, exposities en spellen, heeft het Hanzejaar een veel breder effect gehad. De steden hebben zich tijdens het Hanzejaar niet alleen sterk geprofileerd als Hanzestad, maar ook als aantrekkelijke stad om te wonen, werken en te bezoeken. Directeur-bestuurder Evelyn Borgsteijn van MarketingOost en voorzitter Hanzesteden Marketing: “Het effect van het Hanzejaar overstijgt de sector van toerisme en recreatie, soms bewust, maar vaak ook onbewust. Dit heeft bijgedragen aan de Hanzetrots en een betere leefomgeving. Het jaar heeft een stevige impuls gegeven aan culturele waarden en programmering.” In verschillende steden is een koppeling gemaakt met onderwijs en educatie: het betrekken van scholen bij specifieke activiteiten of het ontwikkelen van educatieve programma’s bij culturele en onderwijsinstellingen. Het Hanzelied en Hanzekunstwerk waren verrassende parels en met name de goed georganiseerde (culturele) instellingen en organisaties wisten de succesvollere evenementen van de grond te krijgen. Maar er waren ook uitdagingen: een dergelijk themajaar vraagt veel voorbereidingstijd en daarmee budget voor aansprekende resultaten. Dit stond soms onder druk. Ook het betrekken van alle stakeholders in de stad is een behoorlijke opgave.

Terugblik: een zichtbaar Hanzejaar
Het Hanzejaar is goed zichtbaar geweest in Nederland en Duitsland bij inwoners, bezoekers en stakeholders. Hier is gezamenlijk hard aan gewerkt. En met succes: zo hebben alle activiteiten geleid tot een potentieel bereik van kleine 175 miljoen lezers in 2023, gemeten over alle uitingen in regionale en landelijke media in Nederland. Ook op sociale media was het Hanzejaar goed zichtbaar: zo werden op Facebook en Instagram ruim 3000 berichten geteld met #hanzejaar2023, dat zorgde voor zo’n 7 miljoen impressies binnen de social kanalen van Hanzesteden Marketing. Ten slotte werden op Youtube 813.265 video’s uitgekeken en trok visithanzesteden.nl 442.750 gebruikers. Alle resultaten van het Hanzejaar2023 zijn in een terugblik met fotoverslag via www.hanzestedenmarketing.nl na te lezen.

Wellicht ook interessant

Nieuws
MarketingOost presenteert jaarverslag 2023
Nieuws
Instameet 24 mei: exclusieve kijk op Zwolle door ogen van 12 landelijke titels
Contact
Fill 1