Fill 1 Fill 1

Hanzejaar 2023 sluit af met creatief lichtprojectiefestival ‘Kleur de Hanze’

Group 10 20 oktober 2023

Creaties van inwoners, bezoekers én van BN’ers

De (bijna) laatste 9 dagen van het jaar vindt in 9 Hanzesteden als afsluiting van het Hanzejaar het evenement ‘Kleur de Hanze’ plaats. Dit spectaculaire festival met lichtprojecties is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw. Iedereen die inwoner óf bezoeker is van één van de Hanzesteden kan een waar kunstwerk creëren van Hanze gerelateerde gebouwen. Zij kunnen een kleurplaat downloaden, inkleuren en uploaden. Extra bijzonder: zelfs BN-ers uit de Hanzesteden – waaronder rapper Pjotr en illustrator en schrijfster Iris Boter laten hun creatie zien van 22 t/m 30 december. Onder meer het stadhuis van Doesburg, de Vischpoort in Harderwijk en de Waag in Deventer worden dan dagelijks tussen 17.00 en 23.00 uur uitgelicht met lichtprojecties.

Kleurplaten verlichten Hanzesteden tijdens donkere dagen
Het Hanze-erfgoed van Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zwolle en Zutphen wordt in het licht gezet door middel van levensgrote projecties. Dit zijn niet zomaar projecties, maar creaties waar ruim 1500 mensen, van alle leeftijden, met of zonder ervaring aan hebben meegewerkt. Zij zien hopelijk tijdens de kerstvakantie hun geselecteerde meesterwerk schitteren op de door hun gekozen gevel. Hiermee worden de steden nog een stuk gezelliger tijdens de donkere winteravonden.

Hoe gaat het in zijn werk?
In elke Hanzestad zijn één of meer gebouwen omgezet in een kleurplaat die iedereen kan inkleuren en uploaden. Via de website Kleur de Hanze kunnen liefhebbers een tekening downloaden van één van de panden in een Hanzestad naar keuze. Deelname is gratis en uploaden kan tot uiterlijk 12 november. Vervolgens maken deelnemers kans uitgekozen te worden zodat hun creatie levensgroot wordt geprojecteerd op een gevel. Om de resultaten te zien is een bezoekje aan de 9 Hanzesteden tijdens de kerstvakantie extra de moeite waard.

Over Hanzesteden en Hanzejaar 2023
Sinds 1 april staan 9 maanden lang de 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland bomvol activiteiten die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Kleur de Hanze is een knallende afsluiting van honderden activiteiten. Hanzesteden zijn van nu. Ze tonen lef, ondernemer-schap en gemeenschapszin. De Hanzesteden zijn modern en de kernwaarden zijn nog steeds te vinden in het DNA. Het Hanzejaar 2023 heeft dit extra duidelijk gemaakt.

Wellicht ook interessant

Nieuws
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
Nieuws
Trotse inwoners spreken zich uit: Toerisme belangrijk, maar met oog voor leefbaarheid!
Contact
Fill 1