Fill 1 Fill 1

Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen

Group 10 17 april 2024

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Dankzij Liberation Route Europe zijn er op diverse plekken in Salland en Twente verhalen te beluisteren over de belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis. In de routebeschrijvingen en via luisterplekken zijn persoonlijke verhalen van de geallieerden en inwoners uit gemeenten Raalte, Olst-Wijhe, Hellendoorn, Twenterand, Wierden en Rijssen-Holten en Deventer te lezen en horen.

Canadese Begraafplaats Holten - Toerisme Rijssen Holten

4 Overijsselse Liberation fietsroutes, 1 autoroute en 7 luisterplekken
In Overijssel zijn 4 fietsroutes en 1 autoroute ontwikkeld, die langs de luisterplekken leiden. Deze luisterplekken zijn te vinden in de regio’s Salland en Twente. De fietsroutes volgen de bewegwijzering van het fietsknooppuntensysteem en leiden langs oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en musea, die gerelateerd zijn aan de bevrijding van Salland en Twente.  Op 7 luisterplekken is een indrukwekkend hoorspel te beluisteren over de belevenissen van één of meerdere personen tijdens de bevrijding van Salland en Twente in 1945. Elke veldkei heeft een QR-code die met een smartphone te scannen is waarmee het verhaal beluisterd kan worden. De vier fietsroutes zijn:

Om ook de wandelaars tegemoet te komen is er een wandelroute van 10 km gemaakt vanaf het station in Nijverdal start. De route voert langs het Memory Vrijheidsmuseum en langs het rijkswerkkamp Twilhaar.

Routeboekje met persoonlijke verhalen
Er is ook een autoroute van 230 kilometer langs alle gedenk- en luisterplekken. In het routeboekje staat de beschrijving van de 4 fietsroutes en de autoroute. In het boekje worden de routes getoond en wordt de bevrijding van Salland en Twente extra levend door de indrukwekkende persoonlijke verhalen die beschreven staan in het boek. Daarnaast staat er in het boekje een overzicht met bezienswaardigheden en tips voor overnachtingslocaties. De boekjes zijn te koop bij de VVV’s en Tourist Info’s in Salland en Twente voor € 1,50. Meer informatie over alle routes en luisterplekken: https://www.verslingerdaansalland.nl/ontdek/6203/liberation-route/

Memorymuseum Nijverdal
Salland Marketing
Onderduikershol Helhuizen
Salland Marketing

Over Liberation Route Europe
De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en Overijssel richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van WOII een hoofdrol op het wereldtoneel. Liberation Route Europe volgt de voetsporen van de bevrijders en verbindt de mijlpalen van ons gedeelde verleden met het heden. In mei 1940 werd Overijssel net als de rest van Nederland door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi’s het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen. Meer over de Liberation Route Europe op: www.liberationroute.nl.

Wellicht ook interessant

Nieuws
Instameet 24 mei: exclusieve kijk op Zwolle door ogen van 12 landelijke titels
Nieuws
Trotse inwoners spreken zich uit: Toerisme belangrijk, maar met oog voor leefbaarheid!
Contact
Fill 1