Fill 1 Fill 1

Metershoge muurschilderingen in Nederlandse en Duitse Hanzesteden

Group 10 15 april 2022

In 14 verschillende Hanzesteden in Duitsland en Nederland komen dit voorjaar métershoge muurschilderingen. In Hanzestad Harderwijk wordt op dit moment hard gewerkt aan het schilderen van de 2e muurschildering door ‘De Strakke Hand’, de overige Hanzesteden zullen snel volgen. De muurschilderingen zijn onderdeel van de belevingsroute Hanzesteden Fietsroute.

De Hanzesteden Fietsroute
Fietsen langs de Hanzesteden, inclusief interactieve beleving? Dat kan nu met grensoverschrijdende fietsroute en de muurschilderingen waarbij later dit jaar nog Augmented Reality wordt toegepast. De Hanzesteden Fietsroute in de grensstreek van Niederrhein, Gelderland en Overijssel is een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking: langs vier Duitse en tien Nederlandse Hanzesteden leidt de fietsroute fietsers naar Duitse en Nederlandse Hanzesteden. De gehele route beslaat in totaal 450 km en is verdeeld in acht etappes. Naast deze acht etappes zijn er ook 16 Hanzerondjes, dit zijn fietsrondjes die je door het achterland van één van de Hanzesteden leiden.

Muurschildering Hanzestad Harderwijk in wording
Om deze internationale route extra beleving te geven, komen er in de 14 Hanzesteden meters hoge muurschilderingen van een alledaags historisch tafereel mét een kwinkslag naar het nu. Dit kan zijn door middel van een specifiek item uit de stad of dat er gekeken wordt naar het gebouw waar de muurschildering op gemaakt wordt. Op dit moment wordt er gewerkt aan de muurschildering in Hanzestad Harderwijk bij het vroegere Catharinaklooster. Daar komen onder andere de Van Delft pepernoten naar voren, deze worden in Hanzestad Harderwijk gemaakt, en het goudkleurige paardje van Harderwijk. In Deventer is het ontwerp klaar en kan er binnenkort gestart worden met schilderen. Op deze muurschildering is straks ook een jonge Go Ahead-fan met een herkenbaar sjaaltje van de club te zien.

In Hanzestad Kalkar (DU)  is de muurschildering in maart afgerond. Daar houdt de dame een boek vast van een beroemde Duitse schrijver die tegenwoordig in Kalkar woont en de schilder op het portret is in het echt óók een schilder. Meer info via Instagramkanaal @discoverhansa #discoverhansa

De volledige muurschildering in Hanzestad Kalkar (DU). ©De Strakke Hand


‘De Strakke Hand’
De Strakke Hand is een Nederlands schilders collectief van kunstenaars die hun krachten bundelen om grote muurschilderingen te maken in het stedelijk landschap. De schilders van ‘De Strakke Hand’ maken alle muurschilderingen.

INTERREG-programma Deutschland-Nederland
Zelfs vandaag de dag wordt grensoverschrijdende samenwerking aangemoedigd. Aan beide kanten van de grens worden de buren zeer gewaardeerd. Zo maakt deze fietsroute en de muurschilderingen deel uit van het INTERREG-project Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu. Het project beoogt om via grensoverschrijdende samenwerking de beleving van de Hanze te bevorderen en ontwikkelt daarom nieuwe belevingen in de Duits-Nederlandse grensregio. De muurschilderingen Hanzesteden is een project van Hanzesteden Marketing in samenwerking met Niederrhein Tourismus, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Zij ondersteunen Nederlands-Duitse samenwerkingsprojecten.

Meer info via Instagram: @discoverhansa #discoverhansa
www.hanzestedenfietsroute.nl

Wellicht ook interessant

Nieuws
Instameet 24 mei: exclusieve kijk op Zwolle door ogen van 12 landelijke titels
Nieuws
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
Contact
Fill 1