Fill 1 Fill 1

Museum van 2,5 vierkante meter!

Group 10 14 maart 2024

‘Kleinste mobiele museum van Nederland’ primeur in het Overijsselse Vechtdal’

Je zou er misschien zomaar aan voorbij lopen, maar doe dat niet! Ontdek Het Kleinste mobiele Museum van Nederland. Dit specifieke rondtrekkende onderkomen is een vervolg op de expositie ‘Kunst van de Korte Keten’ en duikt de komende maanden overal op als een ware Karavaan tijdens evenementen en activiteiten in het Overijsselse Vechtdal, Reestdal en in Hanzestad Zwolle. “In en rondom het museum ontmoeten kunst en streekproducten elkaar”, zegt initiatiefnemer Rolf Halverhout van Vechtdal Marketing.

Expositie in mobiel museum
“Dit mobiele museum is een vervolg op de expositie ‘Kunst van de Korte Keten’ dat vorig jaar zomer in Zwolle te zien was”, vertelt projectleider Anieke van Wijnen. Bewoners maakten toen in drie glazen huisjes kennis met lokale kunst en met de smakelijke producten bij horeca en retail. “Dit jaar wilden we de expositie in een nieuw, mobiel en meer duurzaam jasje steken, zodat het als karavaan rondtrekt door stad en platteland en het in de toekomst altijd te bewonderen is.” De aanschaf van een tweedehands paardentrailer was de eerste stap.

Streekfestival met TV-kok Ramon Brugman op 6 april
Op 6 april is een speciale openingsactiviteit voor Het Kleinste mobiele Museum van Nederland, tijdens het streekfestival ‘Blij in de Wei’ bij Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug. Mede organisator Joëlle Brinkman van Ztreek: “Chef-kok en Buitenmens Ramon Brugman maakt dan prachtige gerechten van streekproducten tijdens een streeklunch.” Wie het gratis museum wil bezoeken, kan dat nu al doen bij Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug. Tot en met september reist het museum door Overijssel.

Vernieuwend authentiek concept én toegankelijk voor iedereen
Projectleider Van Wijnen, Ztreek en Vechtdal Marketing namen voor het concept Bob Breeman en zijn team van IQ media in de arm, die op zijn beurt ontwerper en kunstenaar Edward Otten aanhaakte. IQ Media is sterk in vormgeving en het visueel maken van verhalen, maar een mobiel museum was nieuw voor hen. Otten bouwde met zijn team van meubelmakers en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dit museum. “Voor ons was dit een prachtige opdracht. We verzorgden niet alleen het timmerwerk en maakten het rolstoeltoegankelijk, we hebben ook behangen en de gordijnen gemaakt”, vertelt Otten.

Meer weten? Kijk dan op www.kunstvandekorteketen.nl
Foto’s: ©Frans Paalman

Wellicht ook interessant

Nieuws
Vijftig landelijke eventmanagers op site-visit in Zwolle en regio
Nieuws
Beweeg- en Beleefkaart voor bewoners en bezoekers
Contact
Fill 1