Fill 1 Fill 1

NATIONAAL HANZEJAAR OPENT OP 1 APRIL MET KOGGEJAGEN

Group 10 23 maart 2023

Zaterdag 1 april is de aftrap van het Hanzejaar, georganiseerd door de negen samenwerkende Nederlandse Hanzesteden in Oost Nederland. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle zijn een belangrijk referentiepunt voor de Europese geschiedenis en de ontwikkeling van de stedelijke samenleving. Reden om extra betekenis te geven aan ruim 800 jaar Hanze gedachtengoed. Het feestjaar wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Een voorproefje daarvan wordt tijdens de openingsdag getoond tijdens een TV show met optredens en verrassende podiumactiviteiten.

TV show: van koggejagen en vlootschouw tot ‘Tech Feast’ en openluchttheater

De Hanze verbindt, leeft en is extra zichtbaar door de trots van de bewoners integraal in te zetten. Op 1 april wordt het Hanzejaar 2023 geopend met koggejagen: met een touw een schip langs de kade trekken. De koggen – middeleeuwse zeilschepen en boegbeeld van het succesvolle Hanzeverbond – brachten destijds alle rijkdom naar de Hanzesteden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was het onmogelijk om met kogges over rivieren langs de Hanzesteden te zeilen. De theorie is nu, dat deze schepen werden ‘gejaagd’. De ‘Sterkste Man van Kampen’ en diverse teams, gaan dit serieuze experiment uitvoeren. De wethouders van alle negen samenwerkende Hanzesteden doen om 15.00 uur een laatste poging, waarna het publiek zelf kan oordelen of het om een misverstand gaat vanuit de Hanzetijd.

Naast dit ludieke koggejagen presenteren alle Hanzesteden een voorproefje van hun Hanzejaar programma’s. De activiteiten tijdens de openingsdag variëren van eigentijdse presentaties tot historisch Hanze vermaak. Op het programma staan onder meer lichtshows en een “Tech Feast” met robothond en drones. Maar ook aansprekend openluchttheater zoals de ‘Act met de Engel’, de interactieve Hanzepiano en foodtrucks. Zelf de Hanze ervaren kan tijdens vaartochten over de IJssel of door te Hanzeborden. Bezoekers kunnen ook klompbootjes maken en een workshop knopen leggen. Een vrolijke vlootschouw met shantykoren en muzikaal entertainment maken de openingsshow extra feestelijk.

Hoogtepunten Hanzejaar

Na de opening op 1 april volgen honderden activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de negen steden. Hoogtepunten uit het programma zijn 3 evenementen die in alle 9 steden tegelijk plaatsvinden, te beginnen op 13 en 14 mei met het Hanze Escape Event. Vervolgens vindt op 14 oktober ’24 uur Hanze’ plaats, waarbij de Hanzesteden 24 uur lang bol staan van bijzondere (culturele) activiteiten. En ten slotte wordt het jaar afgesloten met een sensationeel projectiefestival: ‘Kleur de Hanze’. De laatste negen dagen van 2023 kan iedereen, bezoekers en inwoners, jong en oud, een creatie uploaden om een Hanzestad naar keuze kleur te geven. De creativiteit en dynamiek van de Hanzesteden en haar inwoners wordt op een spectaculaire manier gedeeld. Alle informatie over het Hanzejaar in alle negen Hanzesteden staat verzameld op: www.hanzejaar2023.nl.

 

Wellicht ook interessant

Nieuws
Vijftig landelijke eventmanagers op site-visit in Zwolle en regio
Nieuws
Beweeg- en Beleefkaart voor bewoners en bezoekers
Contact
Fill 1