Fill 1 Fill 1

Overijssel ook in trek bij Duitsers voor dagje uit

Group 10 4 juli 2023

Internationaal onderzoek laat zien dat funshoppen, attracties, uit eten, wandelen in stad en natuur favoriet is.

 

Het internationale dagbezoek aan Overijssel kent een behoorlijke omvang. Tussen oktober 2021 en september 2022 werden er 3,9 miljoen dagbezoeken vanuit de buurregio’s in Duitsland aan Overijssel gebracht. Deze dagbezoeken vertegenwoordigen op jaarbasis een economische waarde van 334 miljoen Euro. Ook het verblijfstoerisme uit de Duitse grensregio’s blijft met 450.000 bezoeken en 78 miljoen Euro een stevige en groeiende markt. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en de provincies. 

Internationaal dagbezoek en zoekgedrag Overijssel
Het onderzoek De internationale bezoeker in beeld – uitgevoerd in 11 landen – laat zien wie de buitenlandse dag- en verblijfsbezoeker aan Nederland precies is voor een nog beter beeld van internationale gasten. Een dagbezoek is een bezoek van één dag aan Nederland in iemands vrije tijd en zonder overnachting. Zoals een stadsbezoek, winkelen, recreatie in een natuur-gebied of een bezoek aan een attractie of evenement. Zakelijk bezoek is niet meegenomen in de cijfers. Maar liefst 95% van alle internationale dagbezoeken aan Overijssel wordt ondernomen vanuit de Duitse grensregio’s Nordrhein- Westfalen en Nedersaksen.

Funshoppen in Enschede en Deventer, attracties en uit eten favoriet
Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste internationale bezoekers komen om te funshoppen (57% van de Duitsers). Via inzichten van zoekgedrag onder Duitse website-bezoekers is af te lezen dat er veel gezocht wordt op ‘shoppen’ en ‘koopzondagen’. Deze zoekterm staat bij de website Das andere Holland al jarenlang op plek 1. Ook uit eten gaan is met name voor Duitsers een belangrijke activiteit, 36% prikt graag een vorkje mee tijdens hun dagbezoek in Nederland. In het onderzoek is er ook gekeken naar welke attracties deze gasten in Overijssel gaan. Duitsers zien we vooral bij de grote attractieparken en de nationale parken. Tevens is gekeken welke plaatsen binnen Overijssel bezocht worden. Twente is – met maar liefst 48% van de Duitse dagbezoeken aan Enschede – populair. Dit komt mede doordat dit relatief dichtbij is voor de Overijsselse oosterburen.

Duitse verblijfsbezoeken extra gericht op wandelen in stad en natuur
Een verblijfsbezoek is een bezoek met minimaal één overnachting in Overijssel. Hier wordt naast vrije tijd ook zakelijk bezoek meegerekend. In totaal vonden er tussen oktober 2021 en september 2022 449.000 verblijfsbezoeken door internationale gasten plaats. Hiervan is 48% afkomstig uit Duitsland, gevolgd door België en Verenigd Koninkrijk. De directe economische waarde van internationaal verblijfsbezoek is ruim 257 miljoen euro per jaar. Naast activiteiten als stadswandelen en wandelen in de natuur zijn funshoppen en uit eten gaan ook populair bij verblijfsgasten. Nationaal Park Weerribben-Wieden, Attractiepark Slagharen en Museum de Fundatie scoren hierbij hoog.

Internationale verblijfsgast blijft langer in Overijssel en wordt jonger
Opvallende conclusie in het onderzoek is dat de internationale gast gemiddeld 1 nacht langer in Overijssel verblijft ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Hotels en particuliere vakantie-woningen werden in 2022 daarbij het meeste geboekt. Het lijkt erop dat een nieuwe ontwikkeling in gang is gezet. Zowel bij dagbezoekers als bij verblijfsgasten is de leeftijd aan het verschuiven. Overijssel is in trek bij jongere doelgroepen.

Wellicht ook interessant

Nieuws
MarketingOost presenteert jaarverslag 2023
Nieuws
Instameet 24 mei: exclusieve kijk op Zwolle door ogen van 12 landelijke titels
Contact
Fill 1