Fill 1 Fill 1

Vrijetijdseconomie op de zeepkist

Group 10 29 september 2022

Op donderdag 1 september jl. vond de eerste Vechtdal Vrijetijdseconomie (VTE) Wandeling plaats in het buurtschap Vilsteren in de gemeente Ommen. Voor deze informatieve avondwandeling waren (nieuwe) wethouders en fractievoorzitters uit de Vechtdalgemeenten, ambtenaren en ondernemers uitgenodigd om tijdens deze wandeling een aantal keer letterlijk stil te staan bij het belang van de vrijetijdseconomie voor het Vechtdal. Hiervoor namen o.a. ondernemers uit de horeca, dag- en verblijfsrecreatie plaats op een heuse zeepkist met de tekst: “Good Lustern!”.

 

Foto: Diana Pekkeriet

Good Lustern
Nadat de genodigden deze eerste nazomerse donderdagavond in september onder het genot van koffie en wat lekkers hadden plaatsgenomen op het terras van Herberg De Klomp beklom initiatiefnemer Rolf Halverhout van Vechtdal Marketing als eerste de zeepkist. Halverhout heette de circa dertig belangstellenden, waaronder wethouder Leo Bongers uit Ommen en Betsy Ramerman uit Dalfsen, van harte welkom en excuseerde wethouder Werner ten Kate uit Hardenberg die elders een bijeenkomst bijwoonde. Om de economische impact van de vrijetijdseconomie te duiden benoemde Halverhout een drietal cijfers komende uit de Vechtdal factsheet 2021. Zo waren er in 2021 ruim 2.8 miljoen overnachtingen in het Vechtdal, werd er per overnachting gemiddeld € 38,15 besteed en was de sector goed voor 3750 banen. “Daarnaast is het Vechtdal, mede dankzij de vrijetijdseconomie, vooral een geliefde plek met een fijn leefklimaat waar voor zowel bewoners als bezoekers alle tijd en ruimte is om van alles te doen, te laten en te ondernemen.”, voegde Halverhout nog toe.

Voordat de groep, waaronder ook directeur bestuurder Evelyn Borgsteijn van MarketingOost, op pad ging vertelde Anieke van Wijnen eerst op welke wijze Ondernemershuis voor het Vechtdal ondernemers adviseert bij vraagstukken aangaande de vrijetijdsector. Tijdens de daarop volgende wandeling van circa anderhalf uur beklommen onderweg achtereenvolgens; Adri Ooms van Gastvrij Overijssel, Willeke Keizer van Camping Si-Es-An, Diana Pekeriet van Hiawatha Actief, Ans Naber van natuuractiviteitencentrum De Koppel, Gerrit-Jan Hagedoorn van de Beerze Bulten, Niek van Duuren van Hotel & Restaurant Wildthout en Jakob Ponstein van Routebureau MarketingOost, de zeepkist.

Goed samenwerken
De belangrijkste gemene deler van de sprekers was dat de vrijetijdseconomie staat of valt bij een goede samenwerking tussen bedrijven, (natuur)organisaties, overheden en de bewoners van het Vechtdal. Bewoners die voor het grootste deel de 3750 banen vullen binnen de vrijetijdssector en gezamenlijk zorgen voor een gastvrij onthaal in het Vechtdal. Dat dit niet vanzelf gaat werd overigens ook duidelijk. Bij veel ondernemers is het aantrekken, opleiden en behouden van personeel in deze tijd een hele uitdaging. “We moeten het hebben van mensen die in de directe omgeving wonen van ons bedrijf.” vertelt Gerrit-Jan Hagedoorn als hij, inmiddels in de schemering, op de kist staat.

Dat ondernemers in het Vechtdal niet lijdzaam afwachten wordt ook duidelijk wanneer Hagedoorn de toehoorders vertelt over de Vakschool 100% Gastvrij. Een initiatief waarbij werkgevers in de vrijetijdssector de krachten hebben gebundeld met onderwijsinstellingen en overheden om leerlingen in het Vechtdal zelf op te gaan leiden en zicht bieden op een vaste baan binnen de sector.

De laatste stop van de wandeling is bij een lantaarnpaal aan de Borrinkdijk waar allermaal bordjes van het routebureau aan hangen. Jakob Ponstein vertelt hier in het licht van de lantaarnpaal over de renovatie van het routenetwerk en het belang hiervan voor de vrijetijdseconomie in het Vechtdal. Daarna loopt de groep terug naar De Klomp om de wandeling onder genot van een hapje en een drankje af te sluiten.

 

 

Wellicht ook interessant

Nieuws
MarketingOost presenteert jaarverslag 2023
Nieuws
Instameet 24 mei: exclusieve kijk op Zwolle door ogen van 12 landelijke titels
Contact
Fill 1