Fill 1 Fill 1

Het Vechtdal als proeftuinregio voor gezond en toegankelijk toerisme

Group 10 21 maart 2022

Op dinsdag 15 maart presenteerde Vechtdal Marketing de resultaten van het Leader-programma Zorgeloos Vechtdal 2017 t/m 2021. De thematiek is opnieuw onderschreven: in Vechtdal Overijssel zit gastvrijheid en toegankelijkheid in het DNA van de mensen, voor élke gast en recreant is er iets te beleven. Op landelijk niveau is het Vechtdal een voorloper, dat werd op 16 maart onderstreept tijdens de kick-off van het project Toegankelijke Bestemmingen. Om deze vooruitstrevendheid te borgen in een nieuwe projectaanpak voor de komende jaren, heeft Vechtdal Marketing op vrijdag 18 maart de beschikking ontvangen van provincie Overijssel, Sociale Kwaliteit. Het Vechtdal pioniert en experimenteert met thema’s van de toekomst.

Toerisme als middel voor grotere sociaal maatschappelijke en ecologische opgaves
Het Vechtdal werkt met het project Zorgeloos Vechtdal al jaren aan thema’s zoals toegankelijkheid, inclusie en zorg. Het project behoort tot de programmalijn Zorgzaam en Gezond, één van de vier programma’s waar Vechtdal Marketing mee werkt. “Dankzij de subsidie van Sociale Kwaliteit kunnen we komend jaar aan de slag om met partners tot een gezamenlijk actieplan te komen. We gaan aan de slag met het proeftuinproject waar Zorgeloos Vechtdal en Verrukkelijk Vechtdal samen komen op thema’s zoals duurzaamheid en gezondheid”, aldus gebiedsmanager Vechtdal a.i. Rolf Halverhout. Het Vechtdal laat daarmee zien dat toerisme een middel is om aan bredere opgaves te werken, op basis van een integrale werkwijze met partners, inwoners, ondernemers en overheden bouwt Vechtdal Marketing aan een bewuste bestemming.

Deelname aan landelijk project Toegankelijke Bestemmingen
Kennisdeling en ontwikkeling is voor het Vechtdal een belangrijk speerpunt. Het Vechtdal doet daarom graag mee aan dit project. Op woensdag 16 maart vond in Groesbeek de kick-off plaats. In dit project wordt een toolkit ontwikkeld zodat regio’s zich kunnen ontwikkelen tot een toegankelijke bestemming. Het project richt zich op de volle breedte van verschillende beperkingen, zoals mensen met een lichamelijke, visuele, auditieve of verstandelijke beperking. In de provincie Gelderland, de gemeente Berg en Dal en de regio’s Achterhoek en Vechtdal vindt dit project plaats dat landelijk impact heeft.

Gratis toegankelijkheidstoetsen voor campings
Het Vechtdal timmert aan de weg met allerlei activiteiten. Samen met de Werkgroep Inclusie Vechtdal, bestaande uit de lokale inclusie en gehandicaptenplatforms en gemeenten, zijn er o.a. gratis schouwingen voor campingondernemers beschikbaar gesteld. Bij interesse, neem contact op met projectleider Anieke van Wijnen.

Met deze ontwikkelingen en voorbeeldactiviteiten regisseert Vechtdal Marketing, samen met inwoners, ondernemers en organisaties, het Vechtdal tot een bewuste en gezonde bestemming. Wil je meedenken of meedoen? Neem dan gerust contact op. De kracht van samenwerken staat centraal in de projecten.

Wellicht ook interessant

Nieuws
Rick Brink onthult grootste toegankelijke vakantiepark van Europa
Nieuws
Zwolle bruist tijdens 24 uur Hanze
Contact
Fill 1