Waar ga jij dit jaar naartoe op vakantie?

Annemiek Riefel

Waar ga jij dit jaar naartoe op vakantie?

De eerste twee weken van 2014 zijn voorbij. De eerste resultaten van onze goede voornemens zijn zichtbaar. Witte vlekken in de agenda’s worden opgevuld. En we maken weer volop plannen voor dit jaar.

De lange wintermaanden vormen het ideale moment om na te denken over de zomervakantie. Gaan we dit jaar naar het buitenland of blijven we in eigen land? Maken we eindelijk die droomreis naar Australië? Of pakken we de camper naar Zuid-Frankrijk? Boeken we last minute of profiteren we van de vroegboek kortingen? De eerste keuzestress van 2014 dient zich alweer aan.

Vakantie eerste levensbehoefte
Een paar weken vakantie in de zomer is inmiddels geen luxeartikel meer, maar een primaire levensbehoefte. Een levensbehoefte waar we de afgelopen jaren iets op hebben bezuinigd. We gaan minder ver, minder lang en geven minder uit dan een aantal jaar geleden. Maar we blijven op vakantie gaan. Massaal zelfs. Ongeveer 80% van de Nederlanders gaat op vakantie. Dit jaar vormt geen uitzondering. Naar verwachting zal het aantal binnenlandse vakanties in 2014 licht dalen. Het aantal buitenlandse vakanties stabiliseert.  

 Digitaal detoxen
We kiezen graag voor een zelf samengestelde reis. En laten ons tijdens de vakantie inspireren door locals. Of overnachten bij iemand in de achtertuin. Social travelling is niet meer weg te denken. Dit jaar trekken we er ook steeds vaker met de hele familie op uit. Van kleinkind tot opa en oma. Iedereen mag mee op vakantie. Multigeneration travel noemen we dat. Quality time met het hele gezin. Niet geschikt voor iedereen, want op vakantie met de familie kan ook stress opleveren.

Om écht los te komen van de stress en drukte van alledag gaan we steeds vaker zonder internet op vakantie. De digitale detox. En thuisblijven kan natuurlijk ook. Helemaal hip. We noemen het dan wel staycation. En waarom ook niet? Als ik te voet het landgoed van één van de 8 kastelen rondom mijn woonplaats ontdek lijkt het net alsof ik in het buitenland ben. 

 Waar ga jij dit jaar naartoe op vakantie?
En jij? Wat zijn jouw vakantieplannen voor deze zomer? Ik ben er nog niet uit. Ik twijfel. Misschien rondtrekken door de Verenigde Staten of toch een actieve groepsreis in Europa… Gelukkig zijn de wintermaanden nog lang. Bovendien ga ik eerst, samen met ruim 1 miljoen andere Nederlanders, op wintersportvakantie. 

Annemiek Riefel
ariefel@kennispuntoost.nl 

Publicatiedatum: woensdag 15 januari 2014

Reageren?

Reactie plaatsen op dit artikel