Hanzesteden sterk door samenwerking en krachtenbundeling

Hanzesteden sterk door samenwerking en krachtenbundeling

De 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland werken al lange tijd met elkaar samen. Met het winnen van de Netwerk Citymarketing Award op 6 februari – een maand geleden – zijn jarenlange inspanningen beloond. De kracht van deze 9 steden die met elkaar verbonden zijn door water blijkt uit de nauwe samenwerking tussen de steden en een sterk historisch verankerd verhaal. Sinds 2017 werken de Hanzesteden er ook aan om internationale toeristen naar de steden te trekken met als doel de regionale economie te versterken. 

 De Hanzesteden hebben de Netwerk Citymarketing Award gewonnen omdat ze er goed in slagen elkaars netwerkcontacten in te zetten. Door een jarenlange bundeling van krachten is het effect van gezamenlijke slagkracht duidelijk zichtbaar geworden. De manier van samenwerken is ook in de rest van Nederland opgevallen. Bij de selectie voor de Citymarketing Award zijn de Hanzesteden in het Oosten samen met Den Haag en Utrecht genomineerd uit twintig inzendingen. Samen met provincies Gelderland en Overijssel, de 9 Hanzesteden en NBTC Holland Marketing wordt het feestelijke moment nog eens extra onder de aandacht gebracht in Harderwijk.

Populair bij de buren
Dat de Hanzesteden prachtige historische steden zijn, wisten we hier in het Oosten al lang. Nu blijkt dat ze er ook goed in slagen om de rest van Nederland en de oostelijke en zuidelijke buren te verleiden om een bezoek te brengen aan deze historische bestemmingen. De eerste resultaten qua Duitse en Vlaamse marktbewerking werpt de eerste vruchten af. Er zijn 40% meer Duitse bezoekers in de hotels. Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat de provincies Gelderland en Overijssel meer dan gemiddeld groeien t.o.v. de rest van Nederland. 

Hanzesteden verbonden door het water
Hanzesteden zijn in de middeleeuwen ontstaan uit de behoefte om de binnenlandse handel te beschermen en uit te breiden. De Hanzesteden vormen vandaag de dag door hun authentieke karakter en hun (culturele) historie een aantrekkelijke en onderscheidende bestemming. De Hanze is door haar belang voor de culturele identiteit van Europa benoemd tot één van de 33 Culturele Routes van Europa. In Oost Nederland zijn negen Hanzesteden door het water verbonden in de IJsselvallei. Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk. Iedere stad heeft een eigen identiteit en positionering, in een historisch decor en met eigentijdse conceptstores, foodmarkets en festivals. Meer info: www.visithanzesteden.nl

Publicatiedatum: donderdag 15 maart 2018