Prima start voor toeristische sector

Prima start voor toeristische sector

De eerste twee maanden van dit jaar is het toerisme voortvarend van start gegaan. Het aantal gasten in Nederlandse logiesaccommodaties steeg met 7%. Het aantal overnachtingen steeg met 10% nog sterker. Zowel het binnenlands als het inkomend toerisme groeide even sterk, beiden met 7% in aantallen gasten.

Alhoewel de meeste gasten (75%)  in deze maanden in hotels verblijven, groeide de vraag vooral in de andere typen logiesaccommodaties. In de verblijfsrecreatie groeide het aantal gasten met 11% naar een 1 miljoen tegenover een groei van 6% in de hotels. Hotels ontvingen drie miljoen gasten.

De meeste gasten verblijven de eerste maanden van het jaar in de provincie Noord-Holland (1,4 miljoen) maar daar groeide het toerisme met 2% maar matig. In de nummer twee, Zuid-Holland was de groei met 13% een stuk sterker.  Ook de nummer drie, Limburg, noteerde een sterke groei (+10%) en noteerde 407.000 gasten in logiesaccommodaties. Een sterke groei noteerden de provincies Overijssel (+24%), Zeeland (+17%) en Groningen (+16%). Minder ging het met Friesland (-8%) en Utrecht (-2%).

Naar herkomstland gezien groeide het toerisme uit Duitsland (+21%) en België (+20%) het sterkst. Uit Spanje kwamen een stuk minder (-12%) toeristen.

Bron: CBS / NRIT

Publicatiedatum: vrijdag 5 juni 2015