Toeristenbelasting steeds belangrijker voor Overijsselse gemeenten

Toeristenbelasting steeds belangrijker voor Overijsselse gemeenten

Deze maand kwam het CBS met nieuwe cijfers over de toeristenbelasting. In totaal leverde deze belasting de Overijsselse gemeenten zes miljoen euro op in 2016. Dat is een forse stijging van € 800.000,- ten opzichte van 2015. Dat wordt deels verklaard door de invoering van toeristenbelasting in Enschede, die €156.000,- opleverde. Het grootste deel van de stijging is te danken aan de toenemende populariteit van Overijssel als provincie om te overnachten. 

Borne en Kampen (start in 2018 met invoer toeristenbelasting) waren de enige Overijsselse gemeenten die geen toeristenbelasting hieven. Voor de rest van Overijssel was de toeristenbelasting gemiddeld €1,00, met Dinkelland (€1,65) als duurste en Olst-Wijhe (€0,50) als goedkoopste gemeente. 

Sinds 2010 zijn de inkomsten uit toeristenbelasting voor Overijssel met 71% gestegen, zo blijkt uit een berekening van het Kennispunt van MarketingOost. Hoewel de cijfers van 2017 nog niet bekend zijn, lijkt een verdere stijging aannemelijk. Uit de Regiomonitor blijkt dat de prognose voor 2017 positief is; uit een rondgang onder ruim tachtig ondernemers blijkt dat het merendeel een toename in de omzet  ziet. 

Publicatiedatum: maandag 18 december 2017