Zonnige zomerverwachtingen toerisme Overijssel

Zonnige zomerverwachtingen toerisme Overijssel

Toeristische ondernemers Overijssel: goed begin is het halve werk

Ondernemers van verblijfsaccommodaties in Overijssel hebben goede verwachtingen voor de zomermaanden. ‘Een goed begin is het halve werk’, is een veelgehoorde uitspraak. Hiermee doelen ondernemers op de goede start van het seizoen, met het relatief droge en zonnige voorjaar. Dat blijkt uit een peiling van KennispuntOost, de Kennis en Innovatie afdeling van MarketingOost en het Twents Bureau voor Toerisme.

Aankomende vrijdag begint de zomervakantie van Noord-Nederland. Aanleiding voor KennispuntOost om de stemming onder ondernemers in de verblijfssector te peilen. Het recente voorjaar verliep, met name dankzij het zonnige Pinksterweekend, boven verwachting goed. Veel toeristen zien daardoor een vakantie in eigen land wel zitten. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen verwacht deze zomer dan ook ‘iets meer zomervakanties in eigen land’. Ook de verwachtingen voor de rest van het jaar zijn overwegend positief. Het merendeel van de toeristische ondernemers verwacht voor 2014 een vergelijkbaar resultaat als vorig jaar. Wel blijft het weer, en met name de weersverwachting, voor veel ondernemers bepalend.

Ondernemers van kampeer- en bungalowbedrijven blikken terug op een goede zomer in 2013, mede dankzij het warme en zonnige weer. Jaarrond telde Overijssel in 2013 ruim 7,3 miljoen overnachtingen. Daarmee pluste de provincie fors ten opzichte van de ruim 6,6 miljoen overnachtingen in 2012. De bestedingen stegen niet mee, wat toe te schrijven is aan de economische crisis. De toeristen houden hun hand meer op de knip, maar blijven wel komen. Het Twents Bureau voor Toerisme en MarketingOost investeren daarom samen met Provincie Overijssel, gemeenten en het toeristisch recreatief bedrijfsleven in de vrijetijdssector, met uiteindelijke ambitie meer bezoekers te verleiden naar Overijssel te komen. 

Publicatiedatum: dinsdag 8 juli 2014