Bibliotheek

Toekomst van de vaste gast

Toekomst van de vaste gast

Publicatiedatum maandag 21 maart 2016
Regio(s) Overijssel, Nederland
Auteur(s) CELTH

bekijk / download deze publicatie >

Beknopte samenvatting

De vaste gast is in Overijssel goed voor ongeveer 20% van alle binnenlandse vakanties en 23% van alle binnenlandse overnachtingen. Het aantal vakanties door vaste gasten in Nederland vertoont sinds enkele jaren een dalende trend.  Toch is er relatief weinig over de vaste gast bekend. Daarom heeft CELTH in samenwerking met MarketingOost, NBTC-NIPO research, de provincies Zeeland en Gelderland en met medewerking van RECRON en Hiswa onderzoek uitgevoerd naar de vaste gast in Nederland.

Daarbij is de vaste gast als volgt gedefinieerd:

De ‘vaste gast’ is een individu dat een tweede verblijfsaccommodatie (boot, chalet, (sta)caravan, tent, tweede woning) voor recreatieve doeleinden bezit en / of hier regelmatig verblijft zonder daarvoor per verblijf te betalen. De verblijfsaccommodatie is voor eigen gebruik, maar kan daarnaast ook worden verhuurd aan derden. De verblijfsaccommodatie staat minimaal een seizoen op dezelfde locatie.

De vaste gast in Nederland bestaat voornamelijk uit oudere echtparen die genieten van hun pensioen en gezinnen met, meest jonge, kinderen. Eenpersoonshuishoudens met een vaste accommodatie zijn zeldzaam (7%). Ongeveer 65% van de vaste gasten woont in een (sterk) stedelijk gebied en het vaste vakantieverblijf is in twee derde van de gevallen op minder dan een uur rijden van het woonadres.

Meer weten? Download het hoofdrapport of neem contact op met het Kennispunt van MarketingOost via Sander van den Belt, svandenbelt@marketingoost.nl of 038-468 66 51.

bekijk / download deze publicatie >